Sociale media

Open the menu

Cabo Delgado, Mozambique: duizenden mensen op de vlucht na nieuwe aanvallen, net nu het cycloonseizoen begint

In Cabo Delgado, in het noorden van Mozambique, zijn duizenden mensen op de vlucht na een nieuwe golf van geweld. Een groot deel van de ontheemde bevolking is uiterst kwetsbaar en heeft geen toegang tot medische zorg. Komt daarbovenop dat Mozambique jaarlijks een groot risico loopt om getroffen te worden door tropische stormen.

Eerste storm van het jaar al geland

De ontheemden in de provincie Cabo Delgado zullen uiterst kwetsbaar zijn voor tropische stormen. Velen hebben geen onderdak, schoon water of sanitaire voorzieningen. Stormen veroorzaken vaak overstromingen, waardoor het risico van uitbraken van levensbedreigende ziekten als malaria en diarree aanzienlijk toeneemt. Vorige week kwam tropische storm Ana al aan land in de provincies Nampula en Tete van Mozambique.

In Meluco deelt ons personeel honderden hulpkits uit aan ontheemde mensen, na de gewelddadige aanvallen van afgelopen weken. In deze mobiele klinieken bieden we ook medische consultaties.
In Meluco deelt ons personeel honderden hulpkits uit aan ontheemde mensen, na de gewelddadige aanvallen van afgelopen weken. In deze mobiele klinieken bieden we ook medische consultaties. © AZG, 20 januari

20 aanvallen op 4 dorpen in 2 weken tijd

In afgelopen weken zijn in de districten Meluco en Macomia meer dan 20 aanvallen gemeld op 4 dorpen. 2.800 huizen werden daarbij verwoest, 14.000 mensen moesten halsoverkop op de vlucht. Dit is de grootste golf van ontheemding van de afgelopen maanden. Deze mensen zijn nu op zoek naar veiligheid en basismiddelen om te overleven.

Onze teams delen voedsel, onderdak en hygiënekits uit

Veel ontheemden hebben zich nu verzameld in kleine dorpen en steden, zoals Mitambo, Ancuabe en Nanjua, waar onze teams via mobiele klinieken voedsel, onderdak en hygiënekits hebben uitgedeeld aan 800 gezinnen. Deze dorpen kunnen al die mensen niet opvangen: er is geen veilig water, onderdak of medische zorg.

We zetten mobiele klinieken in Mitambo in, situatie erg gespannen

"In Mitambo, waar we aanwezig zijn met mobiele klinieken en voedselverdeling, was de situatie erg gespannen naarmate meer en meer ontheemden in het dorp aankwamen", zegt projectcoördinator Jean-Jacques Mandagot. "Sommigen sliepen in de velden, anderen schuilden in huizen lege huizen van mensen die al naar een veiliger plek waren vertrokken.”

Meer dan 2.000 patiënten behandeld

Onze mobiele klinieken in Mitambo hadden het eind januari erg druk. "Elke dag verzorgde ons team meer dan 200 medische consulten, we behandelden meer dan 2.000 patiënten in één week," zegt Mandagot. "We hebben veel mensen gezien met malaria, hoest, koorts en diarree.” Op 26 januari werd een dorp in de buurt van Mitambo. Veel mensen zijn intussen verder zuidwaarts getrokken zoek naar veiligheid.