Sociale media

Open the menu

Mozambique: slachtoffers van de aanval op Palma komen stilaan binnen in omliggende steden

De stad Palma, in de Mozambikaanse provincie Cabo Delgado is op woensdag 24 maart uiterst gewelddadig aangevallen door een gewapende groepering. De aanvallen gingen het hele weekend door. Duizenden mensen moesten halsoverkop vluchten naar de bush en stromen nu geleidelijk aan toe in andere steden en plaatsen in Cabo Delgado. Daar vangen we nu de slachtoffers van de aanval op.  Volgens VRT Nieuws zouden meer dan 100 mensen tijdens de aanval zijn omgekomen.

Geen teams in palma, maar we vangen slachtoffers op

Op het moment van de aanval hadden we geen teams in Palma, dus we hebben geen zicht op de situatie. Maar op andere plaatsen als Afungi, Montepuez, Mueda, Nangade, Pemba en Macomia in Cabo Delgado vangen we slachtoffers uit Palma op, of houden we ons klaar. We onderzoeken momenteel ook of we de mensen in Palma zelf hulp kunnen bieden. Het wordt daarbij van cruciaal belang om ongehinderd toegang te krijgen tot de stad zodat we onze medische en humanitaire hulp kunnen uitrollen.

Meluco

Eerste noodhulp in afungi

Een team is direct beginnen werken in Afungi, een schiereiland op zo’n 25 km van Palma. Op 29 maart waren al honderden mensen hier aangekomen. We geven hen de eerste noodhulp, stabiliseren de gewonden en evacueren patiënten in kritieke toestand.  Ons hoofddoel is nu eerst om levens te redden. 

De meesten patiënten zijn in shock, uitgedroogd en hongerig na een staptocht van 4 of 5 dagen door de bush, zonder eten of water. We zien mensen met lichte tot matige verwondingen, maar ook patiënten in kritieke toestand met ernstige, levensbedreigende verwondingen.

Baby met een schotwond verzorgd

Ongeveer een derde van de mensen op de vlucht zijn kinderen. We hebben één baby met een schotwond verzorgd. Zwangere vrouwen komen ook binnen in vreselijke toestand. Eén vrouw die zeven maanden zwanger was, kwam binnen met ernstige bloedingen; haar baby was al overleden. De meeste moeders die door ons team werden gezien, waren in shock, uitgedroogd en hadden al uren niet gegeten, zodat zij niet in staat waren hun baby's te voeden. Het is een hartverscheurende situatie.

Onze teams proberen na te gaan waar de grote groepen mensen die Palma ontvlucht zijn, zich momenteel bevinden en proberen de vluchtroutes in kaart te brengen, zodat we snel onze medische hulp kunnen aanpassen.

Ingrijpen dankzij noodhulpfonds

Al onze medische noodprojecten in Cabo Delgado worden gefinancierd door ons noodhulpfonds, dat ons in staat stelt onmiddellijk hulp te bieden aan slachtoffers van epidemieën (zoals mazelen of  COVID-19), natuurrampen of slachtoffers van conflicten (zoals hier in Mozambique). Enkel dankzij de steun van onze schenkers, kunnen onze teams snel reageren op noodsituaties en kunnen we onmiddellijk ingrijpen wanneer dat nodig is.