Sociale media

Open the menu

Ziekenhuizen opnieuw gebombardeerd in Jemen; blokkade blijft problematisch

De situatie in Jemen blijft verslechteren. Het geweld is de afgelopen week weer heviger geworden en opnieuw zijn er ziekenhuizen getroffen. De importblokkade drijft, ondanks een gedeeltelijke opheffing, de prijs van voedsel en brandstof omhoog, met ernstige gevolgen.

Zware straatgevechten en hernieuwde luchtaanvallen hebben de hoofdstad Sana'a verlamd. Burgers zitten al dagenlang vast in hun huizen en gewonden hebben kunnen geen medische zorg krijgens. Medische teams die ambulances gebruiken, kwamen naar verluidt onder vuur te liggen.

Honderden mensen zouden zijn gedood. Hoewel Artsen Zonder Grenzen geen garanties van strijdende partijen heeft om zich veilig in Sana'a te verplaatsen, heeft de organisatie toch medisch materiaal kunnen overmaken aan ziekenhuizen in de stad.

Maar ook op andere plaatsen woedt hevig geweld. Op 2 december ontving Artsen zonder Grenzen 28 oorlogsgewonden in haar twee ziekenhuizen in Khamer en Houth. Op 4 december beschadigde een luchtaanval het door Artsen Zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuis Al-Gamhouri in Hajjah.

De spoedeisende hulp, operatiekamer en intensive careafdeling werden beschadigd en 12 patiënten werden geëvacueerd. Ondanks de schade ontving ziekenhuis kort daarna 22 slachtoffers van de luchtaanvallen.

 

L'hôpital Al Gamhouri à Hajjah, endommagé par une frappe aérienne.
Het ziekenhuis Al-Gamhouri in Hajjah, na een luchtaanval. © AZG

“Medische faciliteiten zijn herhaaldelijk aangevallen. Weer nemen strijdende partijen geen maatregelen om medische voorzieningen te sparen,” zegt Steve Purbrick, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Hajjah. “Burgers moeten kunnen vluchten of medische hulp zoeken, ambulances moeten de gewonden kunnen bereiken, en ziekenhuizen moeten worden ontzien!”

De schermutselingen komen bovenop de verlammende blokkade op commerciële en humanitaire import, die op op 6 november werd opgelegd door de door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Hoewel er nu weer enige humanitaire vluchten en schepen zijn toegelaten in Jemen, geldt de blokkade nog steeds voor de commerciële invoer van goederen, waaronder voedsel en brandstof. Daardoor zijn de brandstofprijzen met meer dan 200 procent gestegen. Ook de voedselprijzen staan onder druk.

“De blokkade en recente gevechten hebben een verwoestend effect gehad op de medische zorg in Jemen”, zegt Djoen Besselink, hoofd in Jemen voor Artsen Zonder Grenzen. "Zo hebben verhoogde brandstofkosten tot gevolg dat mensen meer moeten betalen voor transport naar ziekenhuizen, en moeten mensen kiezen tussen naar het ziekenhuis gaan of voedsel kopen voor de familie. Ziekenhuizen zelf worstelen om de kosten van brandstof te betalen, waardoor enkele van de weinige overgebleven ziekenhuizen misschien zullen moeten sluiten.”

Besselink voegt hieraan toe: “De vernietiging en ontmanteling van de gezondheidsdiensten van Jemen kenmerkten het conflict de afgelopen twee en een half jaar. De blokkade draagt ​​hier in belangrijke mate toe bij en moet onmiddellijk worden opgeheven. Commerciële scheepvaart en vliegtuigen moeten worden toegelaten in het noorden om nog meer onnodig lijden te voorkomen.”