Sociale media

Open the menu

Jemen: luchtaanval van Saudische coalitie op gevangenis eist 82 doden, onze teams doneren meteen medisch materiaal om de gewonden te helpen opvangen

Op 21 januari zijn bij een luchtaanval door de coalitie van Saoedi-Arabië op de gevangenis van Sa'ada volgens het ministerie van Volksgezondheid ten minste 82 mensen omgekomen en 266 mensen gewond geraakt. We verwachten dat het dodenaantal de komende dagen nog kan stijgen.

bombardement prison yemen sa'ada
Archiefbeeld (dit is geen foto van de gebombardeerde gevangenis  in Sa'ada). Al sinds 2015 worden  regelmatig burgerdoelwitten gebombardeerd door de Saudische coalitie. Scholen, markten, maar ook onze ziekenhuizen - zoals dit ziekenhuis in Sa'ada, 2015 ©  Miriam Czech

Grote toestroom van gewonden

De gevangenis zou volgens onze medewerkers ter plaatse volledig verwoest zijn. Het  al-Gumhouriyyeh ziekenhuis zou nog volgens hen volledig overspoeld zijn met gewonden. "Het ziekenhuis doet alles wat het kan om alle gewonden op te vangen, maar de gewonden liggen noodgedwongen op de grond," zeggen ze. "Er zijn niet genoeg bedden voor alle gewonden."

Meteen donaties van medisch materiaal, we staan klaar om verder te helpen

Onze teams ter plekke deden meteen donaties van medische apparatuur aan het al-Gumhourriyeh ziekenhuis en stuurde dezelfde dag nog een vrachtwagen met meer donaties vanuit Sana'a. We werken samen met het ministerie van Volksgezondheid om te zien hoe we het ziekenhuis verder kunnen helpen om deze toestroom van slachtoffers op te vangen.

Niet te ontkennen: dit is een luchtaanval

Twee medewerkers die in de stad Sa'ada wonen beschreven dat ze eerst gevechtsvliegtuigen hoorden voorbijvliegen en vervolgens drie afzonderlijke explosies. "Er is geen manier om te ontkennen dat dit een luchtaanval is, iedereen in Sa'ada heeft het gehoord”, zegt één van de medewerkers. "Ik woon op een kilometer afstand van de gevangenis, mijn huis trilde van de explosies." Vooralsnog ontkent de coalitie elke aantijging als ‘ongegrond’.

Al sinds 2015 regelmatige bombardementen, ook op onze ziekenhuizen

De coalitie van Saoedi-Arabië bombardeert sinds 2015 regelmatig gebieden die onder controle staan van Ansar Allah. Al in 5 afzonderlijke incidenten werden bij die bombardementen ook ziekenhuizen van Artsen Zonder Grenzen getroffen, samen met vele andere burgerdoelwitten. "Dit is de laatste in een lange reeks van niet te rechtvaardigen luchtaanvallen door de door Saudi- coalitie. Ze bombarderen scholen, ziekenhuizen, markten, bruiloftsfeesten en gevangenissen", zegt Ahmed Mahat, ladcoördinator in Jemen.

De oorlog in Jemen opnieuw geëscaleerd

"De afgelopen dagen zien we een zorgwekkende escalatie van de oorlog in Jemen, met vele luchtaanvallen op Sana'a gedurende de week," voegt Mahat eraan toe.  "Er is onlangs ook hevig gevochten aan de frontlinies in het hele land. Ondanks de oorlog al 7 jaar aansleept, is het einde van het lijden van de mensen in Jemen nog lang niet in zicht."