Sociale media

Open the menu

Jemen: duizenden ontheemden in Marib zijn wanhopig op zoek naar hulp

Miljoenen mensen in Jemen worden zwaar getroffen door de oorlog in het land, die nu al zeven jaar duurt. Tekenend voor de enorme impact van het conflict op de Jemenitische bevolking, is de situatie in Marib. Daar helpen we duizenden ontheemde mensen aan de basiszorg die ze dringend nodig hebben.

Op zoek naar veiligheid in Marib: van 500.000 mensen naar 3.000.000 mensen op 3 jaar tijd

Het district Marib, in het noordoosten van het land werd lange tijd als de veiligste plek van het land beschouwd. Duizenden Jemenieten, op de vlucht voor de oorlog elders in het land, kwamen allemaal terecht in het veilige Marib. Verspreid over ongeveer 150 formele en informele ontheemdenkampen, leven duizenden gezinnen in tenten. Nog meer ontheemden leven bij de lokale bevolking thuis. In een district waar voor de oorlog een half miljoen mensen woonden, leven nu ongeveer drie miljoen mensen.

yémen marib camp déplacés
Al-Khuseif, één van de 'kampen' waar ontheemden in Marib terechtkomen. Shelters worden hier gemaakt van takken en plastic zeilen, alles wat de mensen maar kunnen vinden om zich te beschermen tegen weer en wind. Zonder dekens en met vriestemperaturen tot -10 graden, iw de winter voor deze mensen bijzonder hard.  © Hesham Al Hilali , december 2021

Niet langer veilig: bombardementen naderen nu ook Marib

Ondertussen is de relatief veilige situatie voor deze 3 miljoen mensen in Marib is de laatste weken fel gewijzigd. De frontlinie komt steeds dichterbij, op enkele kilometers van de tenten en de huizen waarin de ontheemden leven, worden sinds enkele weken bombardementen gemeld.

Spelende kinderen op kilometers van de frontlinie

Abdu Sabit woont met zijn hele familie van 31 mensen in twee tenten in een ontheemdenkamp in Al-Khusaif, in het district Marib. In en rond de tenten spelen de kinderen van de familie. En op enkele kilometers… vallen dagelijks bommen en mortieren. De frontlinie komt steeds dichter.

"We hebben heel veel schrik, dag en nacht," zegt Abdu. "Ik maak me geen zorgen om mezelf, maar om de kinderen in mijn gezin. Het wordt elke dag heftiger. Als we ooit het gevoel krijgen dat de bombardementen nóg dichterbij komen, pakken we gewoon wat water en rennen we weg. Ik weet niet waarheen, we zullen gewoon vluchten."

Halsoverkop moeten vluchten voor de oorlog is niet nieuw voor Abdu en zijn familie. Drie keer al moesten ze voor het geweld op de vlucht, van Taiz naar Al-Juba en nu Marib.

Dubbele ellende voor ontheemden: naderende frontlinie, hulp bereikt hen niet altijd

Daarbovenop leven de meeste ontheemden in zeer precaire levensomstandigheden. De meeste ontheemden zijn volledig afhankelijk van humanitaire hulp, die hen echter niet altijd bereikt. "Mijn kinderen hebben geen warme kleren en ik heb niet genoeg eten om ze te voeden. We leven in een tent, die niet eens de wind tegenhoudt tijdens de koude winternachten”, zegt Aafia die in één van de ontheemdenkampen woont.

Tekort aan voedsel, water en degelijk onderdak

In de kampen heerst een tekort aan voedsel, drinkbaar water, sanitaire voorzieningen, geschikt onderdak en dekens. Veel van de tijdelijke onderkomens zijn gemaakt van struiken, takken, plastic platen of andere materialen die van vuilnisbelten zijn gered. Veilig drinkwater is zeer schaars. Veel mensen leven er zonder toiletten en douches. 

Een van onze mobiele klinieken, waar onze teams de ontheemden basiszorg kunnen bieden. Abdu is op conslutatie met twee van zijn dochters. Ze hoesten, hebben diarree en hoofdpijn.
Een van onze mobiele klinieken, waar onze teams de ontheemden basiszorg kunnen bieden. Abdu is op conslutatie met twee van zijn dochters. Ze hoesten, hebben diarree en hoofdpijn.  De meeste patiënten die we zien, behandelen voor ziektes gelinkt aan de barre omstandigheden. © Hesham Al Hilali , december 2021

Soms hoest een kind zo hard, dat het moet overgeven

Bovendien is de winter in Marib bijzonder streng, met vriestemperaturen tot -10 graden. Abdu Sadit vertelt over het leven in het kamp. "We hebben niet genoeg water of latrines. Een van onze tenten bestaat enkel uit wat boomtakken en een plastic zeil. Deze dagen is het 's nachts erg koud, we hebben geen dekens om ons te bedekken. Soms hoest een kind zo hard van de kou dat het uiteindelijk moet overgeven. Het is al een maand geleden dat we een goede maaltijd hebben gehad. Alle hulp die we nu krijgen, is een zegen voor ons."

Onze teams zijn aanwezig in Marib, vooral kinderen onder onze patiënten

Onze teams zijn momenteel in Marib aanwezig om deze ontheemde mensen zo goed mogelijk bij te staan. Via 8 mobiele klinieken en een centrum voor eerstelijnsgezondheidszorg, bieden we medische basiszorg. We behandelen er steeds meer patiënten, de meesten met ziektes die verband houden met de slechte sanitaire voorzieningen en de barre levensomstandigheden. Meer dan twee derde van onze patiënten is kind. En onder de kinderen zien we een stijging in ondervoeding.  

Twee derden van onze patiënten in Marib zijn kind. We zien een stijging in ondervoeding bij onze patiënten. Dit kind wordt opgemeten en gewogen. Het lijdt aan acute en ernstige ondervoeding.

Gevaar voor uitbraak mazelen, cholera, COVID-19

"De humanitaire crisis in Marib kan eindigen in een gezondheidscrisis", zegt medisch coördinator en dokter Muhammad Shoaib. "De gevolgen van de leefomstandigheden van de mensen op hun fysieke en psychische welzijn zijn alarmerend. Er is een groot risico op uitbraken van ziekten, waaronder mazelen, cholera en COVID-19.

De humanitaire hulp voor de mensen in Jemen momenteel niet voldoende


De beschikbare humanitaire hulp is niet voldoende om in de behoeften van de mensen te voorzien, veel ontheemden delen nu de hulp die ze krijgen met andere kwetsbaren. Alle actoren ter plaatse moeten nu pro-actief optreden om een catastrofale gezondheidssituatie te voorkomen. Organisaties die in Marib werken, moeten hun activiteiten dringend uitbreiden: er moet meer voedsel, water, sanitaire voorzieningen, onderdak en medische zorg komen voor deze mensen in nood."

Wil je de mensen in marib helpen bijstaan? Doe een gift aan ons noodhulpfonds

Ik doe een gift aan het noodhulpfonds

Onze interventies worden gefinancierd door het Noodhulpfonds, waarmee we de meest kwetsbare mensen over de hele wereld te hulp kunnen komen, onmiddellijk op dit soort noodsituaties kunnen reageren en kunnen handelen waar de behoeften het meest dringend zijn. Zo kunnen onze teams dankzij het noodhulpfonds niet enkel de ontheemde mensen in Jemen helpen, maar ook in Burkina Faso, waar momenteel de noden ook heel groot zijn.

In naam van alle patiënten en van onze teams ter plaatse, bedankt voor jouw steun. Jouw hulp is kostbaar.