Sociale media

  • NL
Open the menu

Vluchtelingen detentiecentrum Tripoli onder vuur genomen

 

Vluchtelingen en migranten in het detentiecentrum van Qasr Bin Gashir in Tripoli, Libië, zijn beschoten en gewond geraakt. Dat blijkt uit videobeelden, genomen door de gedetineerde vluchtelingen in het centrum, die Artsen Zonder Grenzen heeft kunnen bekijken. Deze slachtoffers waren niet gevallen als er gehoor werd gegeven aan de recente oproep van Artsen Zonder Grenzen tot evacuatie naar het buitenland van de 3.000 mensen in de detentiecentra in Tripoli.

‘We zijn woest’, zegt Karline Kleijer, noodcoördinator van Artsen Zonder Grenzen. ‘Dit is het directe gevolg van de nalatigheid van de internationale gemeenschap. We roepen daarom vandaag opnieuw op tot onmiddellijke evacuatie. Tot die tijd blijven deze mensen het risico lopen om weer geraakt te worden bij een dergelijke aanval. De internationale gemeenschap moet meteen actie ondernemen om deze duizenden mensen te evacueren en stoppen met alleen maar het geweld te veroordelen. Dat is zinloos.’

Op 23 april waren er al berichten over een gewelddadig incident in het detentiecentrum Qasr Bin Gashir. Op dat moment zaten er ongeveer 700 mannen, vrouwen en kinderen vast. Er was echter geen duidelijkheid over wat er precies is gebeurd en wat de ernst van de gerapporteerde verwondingen was. Er zouden meerdere doden en zeker 12 gewonden zijn gevallen. Artsen Zonder Grenzen heeft inmiddels foto- en videobeelden bekeken. Uit analyse van de beelden blijkt duidelijk dat de verwondingen door geweerschoten komen. De vele getuigenissen over willekeurige aanvallen met vuurwapens bevestigen dit.

De mensen in het detentiecentrum van Qasr Bin Gashir zijn op 24 en 25 april naar het detentiecentrum van Zawiya gebracht. Ze bevinden zich niet meer dicht bij de gevechten, maar worden alsnog vastgehouden onder inhumane en gevaarlijke omstandigheden.

Artsen Zonder Grenzen roept alle betrokken partijen op om het internationale humanitaire recht te respecteren en alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de burgers te beschermen. Ook moet medisch en humanitair personeel worden toegestaan om medische hulp te verlenen aan beide kanten van de frontlinie.