Sociale media

  • NL
Open the menu

Update Malawi: duizenden zonder hulp na overstromingen


Zware overstromingen in het zuiden van Malawi hebben 20.000 mensen afgesloten van de rest van het land. Zij hebben geen toegang tot voedsel en gezondheidszorg. Er is bovendien kans op epidemieën. Artsen Zonder Grenzen biedt noodhulp sinds begin januari nabij het stadje Nsanje, waar de organisatie een vast project heeft, en probeert de oostelijke oever van de overstroomde rivier te bereiken.

Het centrum van Makhanga. De toegang tot de stad is onder water gelopen, waardoor de stad afgesneden is.
Het centrum van Makhanga. De toegang tot de stad is onder water gelopen, waardoor de stad afgesneden is - (c) Julien Lefèvre

In het overstroomde zuiden van Malawi delen Artsen zonder Grenzen teams hulpgoederen uit, bouwen ze eenvoudige wc's, maken ze verontreinigde waterputten schoon en bieden ze medische zorg. We concentreren ons op de gebieden Nsjanje en East die moeilijk bereikbaar zijn vanwege de slechte wegen, sterke stromingen en drijvende brokstukken.

Noodhulp

Minstens 20.000 mensen zitten al 10 dagen zonder weinig tot geen voedsel, schoon water en medische hulp. Artsen zonder Grenzen, al voor de overstromingen aanwezig in het land met een aidsproject in Nsjanje, startte op 8 januari een noodhulpoperatie op in de districten Mangochi, Chikwawa en Nchalo. Omdat de noden het grootst zijn in Nsjanje en East, richten onze teams zich nu hierop.

Dreigende ziekten

In de plaatsen Trinity en Makhanga delen 3 teams muskiettennetten uit, kits om water te zuiveren, bouwen ze latrines en peilen ze of er mogelijke gevallen zijn van door water overgebrachte ziekten en malaria. Door de overstromingen is er maar weinig schoon water aanwezig en als het water zakt is de kans groot op een muggenplaag, en daarmee op malaria. In het dorp Makhanga hebben zo'n 5.000 mensen hun toevlucht gezocht, op de eerste dag van onze mobiele kliniek in het dorp behandelde het team er 130 mensen.  

Waterputten reinigen

Er zijn nog 4 andere gebieden die door het wassende water in eilandjes zijn veranderd en waar mensen hun toevlucht hebben gezocht. We plannen ook daar teams naartoe te sturen om hulp te verlenen. Daarnaast werken we aan de westelijke oever van de overstroomde rivier. Hier bieden we medische zorg, reinigen we ondergelopen putten en bouwen we eenvoudige wc's. In Nchalo behandelt het team dagelijks 130 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen.

40 hulpverleners

In totaal bieden 40 hulpverleners van Artsen zonder Grenzen (5 uitgezonden, internationale en 35 Malawische medewerkers) hulp aan de overstromingsslachtoffers. Daarnaast zullen er nog meer hulpverleners en noodhulpmateriaal vanuit onze projecten in Zuid-Afrika, Zimbabwe en Mozambique aankomen.