Sociale media

Open the menu

Udate Afghanistan: de laatste situatie in onze 5 projecten in het land

Op zondag 15 augustus is de Afghaanse hoofdstad Kaboel onder controle gekomen van de Taliban. Nu de gevechten in de provincies grotendeels zijn gestaakt, kunnen de mensen zich opnieuw gemakkelijker verplaatsen om zorg te zoeken. Dat betekent dat onze projecten meer patiënten binnenkrijgen dan de voorbije weken. Ondertussen blijven de ziekenhuizen en de gezondheidscentra in het land onder grote druk staan door een tekort aan personeel en uitrusting, waardoor patiënten soms geen toegang hebben tot de zorg die zij nodig hebben.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor de laatste updates uit afghanistan

Voor, tijdens en na de gevechten deden onze teams in  vijf projecten in het land er alles aan om de getroffen bevolking zo goed mogelijk bij te staan. En dat zullen ze ook blijven doen. We bieden je een overzicht van ons werk in Afghanistan tijdens deze laatste turbulente weken.

Veel mensen raakten ontheemd tijdens de gevechten. In de stad Kunduz zetten we daarom een tijdelijke kliniek op begin juli. In de eerste 12 dagen voerde ons team er maar liefst 3.400 consulten uit
Veel mensen raakten ontheemd tijdens de gevechten. In de stad Kunduz zetten we begin juli daarom een tijdelijke kliniek op om ook hen medische zorg te kunnen bieden. In de eerste 12 dagen voerde ons team er maar liefst 3.400 consulten uit. © Prue Coakley, 10 juli 2021.

Herat: COVID-19 en ondervoeding

  • De daling van patiënten in ons COVID-19-centrum zet zich door, nu de derde golf in Afghanistan stilaan aan z'n einde komt. Minder patiënten hebben nu ook zuurstof nodig.
  • Het aantal patiënten dat we opvangen in ons therapeutische voedingscentrum is dan weer gestegen. We hebben nu in 64 ondervoede kinderen opgenomen, dat is 36% meer dan vorige week.
  • In Khadestan bieden we ambulante zorg voor niet-overdraagbare ziekten en seksuele en reproductieve gezondheidszorg. Hier merken we een stijging in aantal patiënten doordat andere klinieken in de regio hun diensten (tijdelijk) hebben stopgezet. We voeren hier 215 consulten per dag, in totaal hebben we al 1.725 patiënten geholpen.

Kandahar: tuberculose en kinderkliniek

  • Tijdens de gevechten konden onze teams hun zorg verderzetten voor patiënten met resistente tuberculose. We gaven consulten op afstand en voorzagen onze patiënten van genoeg medicatie zodat ze niet door frontlinies moesten reizen. Vandaag kan onze tuberculosezorg zoals normaal worden voortgezet.
  • Het Haji-kamp, waarheen 5.000 mensen waren gevlucht, is nu grotendeels leeg. We bekijken nu of we onze tijdelijke kinderkliniek dichtbij de patiënten kunnen verhuizen om onze zorg aan kinderen onder de vijf jaar te kunnen verderzetten. De belangrijkste gezondheidsproblemen hier zijn diarree, infecties van de bovenste luchtwegen, bloedarmoede, en oog- en huidinfecties. In het kamp hadden we 179 patiëntjes behandeld.

Khost: onze materniteit draait verder

Onze activiteiten de materniteit in Khost (onze grootste ter wereld) gaan door. In juli konden we 1.450 veilige bevallingen bijstaan. Tussen 15 en 22 augustus hebben we 402  zwangere vrouwen opgenomen, dat zijn 48 bevallingen per dag. 33 baby's werden in onze neonatale dienst opgenomen. We ondersteunen in de regio ook 8 gezondheidscentra, waar we in totaal 870 bevallingen konden bijstaan.

Deze patiënt raakte gewond tijdens de gevechten in Kunduz. Onze teams behandelen hem in het noodtraumacentrum in de stad. Ondertussen konden we alle patiënten overbrengen naar het nieuwe traumacentrum in Kunduz.
Deze patiënt raakte gewond tijdens de gevechten in Kunduz. Onze teams behandelen hem in het noodtraumacentrum in de stad. Ondertussen konden we alle patiënten overbrengen naar het nieuwe traumacentrum in Kunduz. © Evangeline Cua, 2 augustus 2021

Kunduz: een nieuw traumacentrum

De situatie in Kunduz is rustig. Op maandag 16 augustus hebben we al onze patiënten het noodtraumacentrum overgebracht naar het nieuwe Kunduz Trauma Center. Daar hebben we een begincapaciteit van 30 bedden en een operatiekamer. We behandelen mensen die gewond zijn geraakt bij ongevallen, maar ook mensen die gewond zijn geraakt bij gevechten.

We zien nu vooral twee soorten patiënten: we behandelen vooral verkeersslachtoffers en slachtoffers van het conflict. Veel mensen raken gewond bij verkeersongevallen en lopen hoofdletsel op. Wij hebben niet de capaciteit om neurochirurgie te bieden en de andere faciliteiten in de omgeving die normaal gesproken over bepaalde neurologische diensten zouden beschikken, bieden die dienst nog niet opnieuw; dit is een duidelijke illustratie van de lacunes in de gezondheidszorg die al lang bestaan en nu nog even acuut zijn.

Lashkar Gah: 739 spoedpatiënten PER DAG

De situatie in Lashkar Gah is nu rustig. We krijgen nu patiënten binnen die hun medische hulp hadden uitgesteld toen er nog gevochten werd. De afgelopen dagen draaide de spoeddienst op volle capaciteit. We behandelden vooral patiënten met ademhalingsproblemen, maag- en darmproblemen en gevechtsgerelateerde trauma’s en verkeersongevallen. Het aantal patiënten dat we in Lasshkar Gah opvangen is aanzienlijk gestegen omdat andere voorzieningen niet volledig functioneren en de mensen opnieuw veilig zorg kunnen zoeken.  Op sommige dagen in de afgelopen week hebben we meer dan 800 patiënten ontvangen op onze spoeddienst. Alle 300 bedden zijn volzet.

Tussen 15 en 21 augustus

  • hebben we in totaal 3.698 patiënten op de spoedafdeling behandeld, gemiddeld 739 per dag
  • 415 patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis
  • de pediatrie behandelt gemiddeld 50 patiëntjes per dag
  • ook hier is het aantal patiënten in het therapeutische voedingscentrum fors toegenomen, van 25 ondervoede kinderen tot 77 op amper een week tijd.