Sociale media

  • NL
Open the menu

Pakistan: Geweld in Kurram jaagt tienduizend mensen op de vlucht


Het begin van een militaire operatie in de Pakistaanse regio Kurram vorige week heeft al meer dan 10.000 mensen op de vlucht gejaagd. Het aantal patiënten in de pediatrische afdeling van het ziekenhuis in Wadda, waar Artsen Zonder Grenzen werkt, steeg snel als gevolg van de toevloed van vluchtelingen.

© MSF/AZG
Kurram - Jan. 2010. © MSF/AZG

De voorbije jaren heeft het conflict geleid tot vluchtelingenstromen, de onderbreking van bevoorradingscircuits en de isolatie van bevolkingsgroepen, en tot de nakende instorting van de gezondheidszorg. Dat is precies wat vandaag ook gebeurt in Kurram.

Artsen Zonder Grenzen breidt daarom haar steun uit aan het ziekenhuis van Sadda. Er zullen meer ambulances en meer observatieruimte in het ziekenhuis komen. Tegelijkertijd wordt er met de lokale autoriteiten overlegd op welke manieren er kan worden samengewerkt als er plots een grote toevloed aan gewonden zou toestromen.

Maar deze hulp blijft onvoldoende. Al jarenlang is de toegang tot deze regio gelimiteerd. Onze internationale medewerkers, waaronder medische specialisten, hebben maar zeer beperkt toegang. De steun van Artsen Zonder Grenzen zou verder kunnen worden uitgebreid en overgenomen worden in andere ziekenhuizen en regio’s als de restricties op onze hulpverlening werd opgegeven.

Sinds 2004 is Artsen Zonder Grenzen de enige internationale medische ngo die permanent aanwezig is in Kurram. In de steden Sadda eb Alizai voorzien we pediatrische hulp, de behandeling van de ziekte leishmansiasis aan de huid, en het transport van patiënten naar andere ziekenhuizen voor dringende chirurgische ingrepen.

In Pakistan financiert Artsen Zonder Grenzen haar projecten uitsluitend met private fondsen, om haar onafhankelijkheid in het conflict te verzekeren.