Sociale media

Open the menu

Pakistan

Gezondheidszorg voor moeder en kind blijft voor Artsen Zonder Grenzen het zwaartepunt in Pakistan. De toegang tot gezondheidszorg is er problematisch, vooral in afgelegen landelijke gebieden en sloppenwijken.

Vrouwen sterven tijdens de zwangerschap of bevalling aan complicaties die voorkomen kunnen worden. Neonatale zorg is bovendien onbestaande in een groot deel van het land. Waar die neonatale zorg wel voorhanden is, kunnen velen ze niet betalen.

Moeder- en kindzorg in Beloetsjistan

In het hoofdziekenhuis van het district Chaman, aan de grens met Afghanistan, werken onze teams samen met het ministerie van Volksgezondheid om reproductieve, neonatale en pediatrische gezondheidszorg te verstrekken. We behandelen ook traumagevallen op de spoedafdeling en bieden voedingshulp aan voor ambulante en opgenomen ondervoede kinderen jonger dan 5 jaar. Die diensten zijn toegankelijk voor de lokale bevolking, de Afghaanse vluchtelingen en zij die de grens oversteken op zoek naar medische bijstand.

In Kuchlak, een dorp in het district Quetta waar een groot aantal Afghaanse vluchtelingen verblijven, beheren we een gezondheidscentrum dat ambulante behandelingen voorziet voor kinderen. Die behandelingen bestaan uit voedingshulp voor kinderen jonger dan vijf, wondverzorging voor kinderen jonger dan twaalf, primaire obstetrische noodhulp de klok rond en psychosociale begeleiding. Patiënten met dringende obstetrische complicaties worden overgebracht naar Quetta.

We ondersteunen ook het therapeutisch voedingsprogramma voor opgenomen, zwaar ondervoede kinderen, de algemene pediatrische en neonatale afdeling en de verlening van reproductieve gezondheidszorg in het hoofdziekenhuis van het district Dera Murad Jamali. We installeerden een waterzuiveringsinstallatie in het ziekenhuis om de faciliteit van proper water te voorzien voor de patiënten, hun verzorgers en het medisch personeel. In de oostelijke districten Jaffarabad en Naseerabad behandelden onze teams meer dan 9.000 ondervoede kinderen via een netwerk van outreachsites en mobiele klinieken.

timurgara
Een verpleegster weegt een pasgeboren baby in de neonatale afdeling van het ziekenhuis in Timurgara. ©Sa'adia Khan, september 2017.

Noodhulp, kraamzorg en neonatale zorg in Khyber Pakhtunkhwa

Nagenoeg 75% van de patiënten in het vrouwenziekenhuis in Pesjawar komt uit landelijke gebieden in het district en de voormalige Federaal Bestuurde Stamgebieden. De sterftegraad bij pasgeborenen ligt hoog, en we spitsen ons toe op bevallingen met een hoog risico en mensen met een beperkte toegang tot gezondheidszorg. We voorzien ook de klok rond integrale obstetrische spoedhulp. In 2018 boden onze teams bijstand bij zo’n 4.900 bevallingen en namen ze 600 pasgeborenen op in de afdeling neonatologie.

In Timergara, een 200-tal kilometer ten noorden van Pesjawar, staan we de spoedafdeling bij van het hoofdziekenhuis van het district en verstrekken we integrale obstetrische noodhulp en neonatale zorg. Ons team bood in 2018 hulp bij 13.750 bevallingen en behandelde 178.980 patiënten op de spoedafdeling. De afdeling voor kangoeroezorg, waar het lichaam van de moeder dienstdoet als natuurlijke couveuse, werd uitgebreid van acht naar veertien bedden. Als antwoord op een grootschalige uitbraak van diarree vroeg in het jaar richtten we een behandelingscentrum op in het ziekenhuis. Tegen juli hadden we al meer dan 4.100 patiënten behandeld. Vanaf mei verkregen de expats van Artsen Zonder Grenzen slechts af en aan toegang tot het project in Timergara. Aan het einde van het jaar wachtten de teams nog steeds op de toestemming van de autoriteiten om permanent aanwezig te mogen zijn.

Cutane leishmaniasis

In mei openden we ons vierde behandelingscentrum voor cutane leishmaniasis in Pakistan. Cutane leishmaniasis is een endemische tropische ziekte in Pakistan die vaak over het hoofd wordt gezien. De ziekte wordt overdragen via de steek van de zandmug. Typisch voor de ziekte zijn pijnlijke huidletsels en verminking. Hoewel de ziekte niet dodelijk is, leidt ze vaak tot stigmatisering en discriminatie. Dat kan een weerslag hebben op het dagelijkse leven en de geestelijke gezondheid van de patiënt. Het nieuwe centrum in Pesjawar draaide algauw op volle capaciteit. Dat toont aan dat de behoefte aan behandelingen voor cutane leishmaniasis toeneemt in de regio. Tegen het einde van het jaar hadden we 1.380 patiënten behandeld. Naast de voorziening van veilige en doeltreffende geneesmiddelen verstrekten we ook geestelijke gezondheidszorg en organiseerden we sensibiliseringsactiviteiten rond de behandeling en preventie van cutane leishmaniasis. Onze teams behandelden ook 3.770 patiënten voor de ziekte op de drie locaties in het district Quetta in Baloetsjistan: het moeder- en kindzorgcentrum in Kuchlak, het medische complex in Bolan en het ziekenhuis van Benazir Bhutto.

Hepatitis C

Sinds 2012 beheren we een ziekenhuis in Machar Colony, een dichtbevolkte sloppenwijk in Karachi. Daar wonen ongeveer 150.000 mensen in onhygiënische omstandigheden en met beperkte toegang tot proper drinkwater. In 2018 besloten we onze ambulante afdeling en afdeling verloskunde te sluiten, aangezien die diensten reeds verleend werden in een nabijgelegen voorziening. We legden ons toe op de opsporing en behandeling van hepatitis C. Die ziekte vormt een groot gezondheidsrisico in Pakistan. Het land heeft de op een na grootste prevalentie van hepatitis C ter wereld. In 2018 startten we de behandeling van 1.146 patiënten op. Aan het einde van het jaar hadden 878 mensen de behandeling doorlopen. Ons team bood ook patiëntenbegeleiding aan en organiseerde activiteiten in het kader van gezondheidseducatie. Er werden voorbereidingen getroffen om het programma naar Baloetsjistan uit te breiden.

 

Wil je op de hoogte blijven van al onze projecten? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!