Sociale media

Open the menu

Overstromingen in Pakistan: dit is onze noodhulp op 17 oktober

Het is nu zeven weken geleden dat de regering van Pakistan de noodtoestand heeft uitgeroepen en de internationale gemeenschap om steun heeft gevraagd. Het dodental na de zware overstromingen in Pakistan is intussen opgelopen tot meer dan 1.700. De regenval is in september en oktober aanzienlijk afgenomen en het waterpeil op de vlakten trekt nu langzaam terug, maar veel dorpen staan nog steeds onder water en de meeste ontheemden kunnen niet naar hun huizen terugkeren.  Duizenden mensen hebben nog steeds geen toegang tot onderdak, voedsel of veilig drinkwater. Sommige dorpen blijven afgesneden van hulp van buitenaf.

In Charsadda, in de provincie Khyber Pakhtunkhuwa, delen AZG-teams hulppakketten uit voor de door de overstroming getroffen bevolking van verschillende dorpen. De hulppakketten omvatten keukensets, hygiëneartikelen en muskietennetten.
In Charsadda, in de provincie Khyber Pakhtunkhuwa, delen onze teams hulppakketten uit aan mensen in de verschillende dorpen. In deze paketten zit onder  andere keukengerei, hygiëneartikelen en muggenetten. © AZG, 5 oktober 2022

Tekort aan drinkbaar water, voedselonzekerheid zorgwekkend

De behoefte aan drinkbaar water is nog steeds zeer groot, aangezien de waterbronnen grotendeels vervuild zijn. Ook de voedselzekerheid en de ondervoedingssituatie zijn zorgwekkend. Nu er strenge winters worden voorspeld, zullen de getroffen bevolkingsgroepen de komende maanden bijzonder kwetsbaar zijn.

Artsen Zonder Grenzen heeft van bij het begin van de overstromingen gereageerd op de noden bij de bevolking. Vandaag werken er meer dan 1.800 medewerkers in 7 projecten verspreid over het land. We blijven onze noodhulp elke dag uitbreiden.

Pakistan: de noodhulp van Artsen Zonder Grenzen in kerncijfers

 • Onze teams hebben in totaal meer dan 23.600 patiëntenconsulten uitgevoerd via mobiele klinieken in Sindh, Balochistan en Khyber Pakhtunkhuwa.
 • We hebben meer dan 8.400 essentiële hulppaketten uitgedeeld. 1.500 gezinnen zijn nu uitgerust met oa. hygiënekits, kookgerei en muggennetten.
 • Meer dan 8 miljoen liter veilig drinkwater hebben we de slachtoffers van de overstromingen in Sindh, Balochistan en Khyber Pakhtunkhuwa kunnen bieden.
De kinderen van het dorp Miaonlay, Charsadda, provincie Khyber Pakhtunkhuwa, halen schoon water uit het waterfiltersysteem dat AzG in het dorp heeft geïnstalleerd.
Eén van de vele waterpunten met veilig, drinkbaar water die we hebben geïnstalleerd. Hier in Charsadda, Khyber Pakhtunkhuwa. © AZG, 5 oktober 2022

Mobiele klinieken en drinkbaar water in Balochistan

 • Onze teams runnen vier mobiele klinieken met poliklinische consulten in de districten Jaffarabad, Sohbatpur en Naseerabad. Tot nu toe hebben 10.165 mensen medische zorg gekregen van onze teams ter plaatse. We behandelen er vooral patiënten met malaria, diarree en ondervoeding.
 • In Dera Murad Jamali ondersteunen de teams ziekenhuisactiviteiten, waaronder medische zorg voor vrouwen tijdens de bevalling en de behandeling van patiënten die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Het aantal ziekenhuisopnames is bijna verdubbeld in vergelijking met de maanden voor de overstroming.
 • In Chaman hebben meer dan 734 mensen een medisch consult gehad en in Quetta zijn meer dan 1.753 poliklinische consulten gegeven. De meeste van deze patiënten daar hebben infecties aan de luchtwegen of acute waterige diarree.
 • In Quetta zijn 14 watertanks geïnstalleerd en wordt dagelijks 45.000 liter schoon drinkwater aan de getroffen gebieden geleverd. Er zijn ook meer dan 640 hulppakketten met hygiëneartikelen, keukengereedschap en muskietennetten uitgedeeld aan de getroffen gezinnen.
Dr Hafsa voert een consultatie met Rubina, een patiënt die in een nabijgelegen ontheemdenkamp woont, district Dadu, provincie Sindh.
Dokter Hafsa in een gesprek met Rubina, een patiënt die in een nabijgelegen ontheemdenkamp woont, district Dadu, provincie Sindh.  © Zahra Shoukat, 30 september 2022

Mobiele klinieken en drinkbaar water in Sindh

 • Ook in Dadu rijden twee mobiele klinieken uit. Tot dusver hebben we 8.000 mensen primaire medische zorg geboden, voornamelijk voor huidziekten, malaria en diarree.
 • De teams verdelen ook meer dan 150.000 liter schoon drinkwater per dag aan mensen in verschillende kampen, via 12 watertrucks die elke dag uitrijden. We herstellen er ook waterpunten en hebben 120 douches en 120 latrines geïnstalleerd.
 • In de stad Sukkur, hebben we 13 watertanks met een capaciteit van 24.000 liter geïnstalleerd, die dagelijks worden bijgevuld. In totaal wordt 1.238.000 liter drinkwater verstrekt aan de door de overstroming getroffen bevolking in Noord-Sindh.
 • in Thul, in het district Jacobabad en in het district Shahdadkot hebben we 1.300 poliklinische consulten verstrekt, waarbij patiënten met malaria en ondervoeding werden behandeld.

Mobiele klinieken, hulppaketten en waterinstallaties in Khyber Pakhtunkhuwa

 • In het district Charsadda beheren onze teams vier mobiele klinieken. We hebben 3.833 patiënten gezien met luchtweginfecties, ooginfecties, acute diarree, ernstige huidinfecties en chronische ziekten. 2.632 hulppakketten zijn er uitgedeeld aan getroffen gezinnen.
 • In Nowshera zijn de teams biedt 1 mobiele kliniek poliklinische consulten. 504 patiënten hebben we behandeld en 2.895 hulppaketten hebben we uitgedeeld.
 • Onze teams installeren op verschillende plaatsen wateropslagtanks, waterpompen en filtratiesystemen. We zijn ook begonnen met het schoonmaken van 1.500 waterputten in het district.

Punjab: noodhulp in opstart

 • Onze noodhulpteams hebben de eerste behoeften in primaire gezondheidszorg en veilig drinkwater in het zuiden van Punjab vastgesteld.
 • In Rajanpur en Dare Ghazi Khan bekijken we nu wanneer en hoe we onze noodhulpactiviteiten kunnen opstarten.