Sociale media

Open the menu

Ongeziene overstromingen in Pakistan: de eerste noodhulp van Artsen Zonder Grenzen

Ik doe een gift aan het noodhulpfonds

Pakistan lijdt momenteel onder ongeziene overstromingen. Bijna een derde van het land staat onder water, na extreme en aanhoudende moessonregens. De overstromingen hebben tot dusver (31 augustus) meer dan 1.000 dodelijke slachtoffers geëist. Maar liefst 33 miljoen mensen zijn rechtstreeks getroffen. Meer dan een miljoen huizen zijn verwoest of beschadigd. Vooral in de provincies Balochistan en Sindh – in het zuidoosten van Pakistan – is de ravage enorm.

Artsen Zonder Grenzen werkt al jaren in Pakistan. Onze teams in Balochistan, Sindh, Punjab en Khyber Pakhtunkhwa hebben vrijwel meteen kunnen reageren om de eerste noden van zoveel mogelijk slachtoffers tegemoet te komen. Een overzicht van onze respons tot nu toe.

Maar liefst 33 miljoen Pakistanen zijn rechtstreeks getroffen door de overstromingen. Overal het hele land zijn 1 miljoen huizen verwoest. Mensen die voor het water zijn gevlucht, belanden op straat, in scholen of worden opgevangen in tijdelijke tentenkampen, zoals hier in het dictrict Dadu
Maar liefst 33 miljoen Pakistanen zijn rechtstreeks getroffen door de overstromingen. Overal het hele land zijn 1 miljoen huizen verwoest. Mensen die voor het water zijn gevlucht, belanden op straat, in scholen of worden opgevangen in tijdelijke tentenkampen, zoals hier in het dictrict Dadu ©  AZG, 26 augustus 2022

Mobiele klinieken en drinkwater in Balochistan

In Dera Murad Jamali hebben veel mensen zich op straat of in scholen verzameld. Daar hebben we mobiele klinieken ingezet om eerstelijnszorg te bieden en patiënten te kunnen doorverwijzen naar het districtsziekenhuis. Onze teams behandelen er vooral infecties van de luchtwegen, koorts, huidziekten, diarree en ondervoeding.

De enorme toestroom van patiënten blijft voorlopig uit in Dera Murad Jamali, waarschijnlijk omdat veel steden en dorpen in de buurt momenteel nog door het water zijn afgesneden.

In Dera Murad Jamali, Quetta en Chaman (dichter bij de grens met Afghanistan) zorgen we voor drinkwater door waterpunten aan te leggen. We delen ook er essentiële hulpgoederen zoals zeep, emmers, kookgerei of muggennetten uit.

In Quetta
In Quetta delen we essentiële hulpgoederen zoals zeep, emmers, kookgerei of muggennetten uit. ©  AZG, 26 augustus 2022

Noodhulp voorbereiden in Sindh, Punjab en Khyber Pakhtunkhwa

Na een moeilijke tocht over weggespoelde wegen, zijn onze teams erin geslaagd om de ontheemdenkampen in het district Dadu te bereiken. Eerste stap is nu om de behoeften in kaart te brengen en onze noodhulp daarop zo goed mogelijk voor te bereiden.

We zien nu al een dringend behoefte aan veilig drinkwater en hygiënekits om de verdere verspreiding van huidinfecties en diarree te voorkomen. Onze teams bereiden zich nu voor op mogelijke uitbraken van ziekten als cholera, dengue of malaria. 

Ook in de provincies Punjab en Khyber Pakhtunkhwa brengen onze teams de eerste behoeften in kaart.

Eén van de waterpunten met veilig drinkwater die onze teams hebben geïnstalleerd.
Eén van de waterpunten met veilig drinkwater die onze teams hebben geïnstalleerd, hier in Quetta ©  AZG, 26 augustus 2022

33 miljoen mensen getroffen: de humanitaire noden in Pakistan zijn enorm

De humanitaire noden bij naar schatting 33 miljoen mensen zijn enorm. Onze teams hebben nu al vastgesteld dat overal waar we komen, vooral nood is aan drinkbaar water, onderdak en degelijk sanitair. Ook de aanvoer van voedsel en hulpgoederen wordt de komende dagen en weken essentieel.

We vrezen uitbraken van wateroverdraagbare ziektes zoals cholera (drinken, koken of zich wassen met besmet water) of ziekten als dengue of malaria (overgebracht door de vele muggen die door het water worden aangetrokken). We bereiden momenteel ons zo goed mogelijk voor om gepast te kunnen reageren op alle mogelijke scenario’s.

Ik doe een gift aan het noodhulpfonds

Doe een gift aan ons noodhulpfonds

Onze onmiddellijke reactie op noodsituaties wordt mogelijk gemaakt door jouw giften aan ons noodfonds.

Dankzij het noodfonds kunnen we de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan, de oorlog in Oekraïne, en andere mensen in nood, zoals in Jemen of Afghanistan, helpen. Daarom vragen we je om jouw gift te mogen gebruiken waar wij denken dat ze het meest nodig is.

Heel erg bedankt voor je vertrouwen.