Sociale media

  • NL
Open the menu

Pakistan: Basisgezondheidszorg voor ontheemde families na overstromingen in Sindh


De zware overstromingen in Pakistan hebben miljoenen mensen getroffen. De zuid-oostelijke provincie Sindh is er het ergst aan toe. Door wekenlange moessonregens zijn kanalen door hun dijken gebroken en hebben ze dorpen overstroomd. De voorbije twee maanden zijn tienduizenden gezinnen dakloos geworden.

© P.K. Lee/AZG-MSF. Sindh, Pakistan, 2011.
© P.K. Lee/AZG-MSF. Sindh, Pakistan, 2011.

Artsen Zonder Grenzen verleent basisgezondheidszorg aan ontheemde families. Hoewel het eindelijk gestopt is met regenen en het water zich begint terug te trekken, kunnen duizenden mensen nog steeds niet naar huis. Daarom blijft Artsen Zonder Grenzen actief in de regio.

Het subdistrict Tando Bago, in het zuiden van Sindh, is uitzonderlijk zwaar getroffen. Twee maanden na het begin van de overstromingen staat alle land, behalve de hoger gelegen wegen, nog steeds onder water.

Hier woont Sanna,* moeder van twee kinderen. Haar huis werd, zoals dat van veel families, volledig verwoest door het water. “Het meest waardevolle dat we nu hebben, is kookgerei.” Zij en haar familie hebben gelopen tot ze een stuk land vonden dat net hoog genoeg was om droog te blijven. De heuvel werd al snel een kamp voor 200 families uit verschillende dorpen die allemaal hun woning kwijt zijn.

De vluchtelingen gebruiken wat ze maar kunnen vinden om geïmproviseerd onderdak te bouwen: takken, plastic zeilen en bladeren. In het kamp is maar beperkt toegang tot drinkbaar water en voedsel. “Sinds we hier aankwamen hebben we maar twee keer voedsel ontvangen, 2 kg bloem. Ik eet twee maaltijden per dag: chapatis en niets anders” vertelt Sanna. Naast haar tent ligt een poel stilstaan water. “Hier halen we ons drinkwater.”

Sanna was zwanger toen de overstromingen haar dorp wegspoelden. Tien dagen geleden werd haar baby geboren, in haar tentje in het kamp. De onhygiënische omstandigheden maken het kind erg kwetsbaar voor ziekten. “Hij heeft diarree sinds de dag dat hij geboren werd”, zegt Sanna. “Misschien zal ik hem verliezen.”

Artsen Zonder Grenzen heeft mobiele hulpposten opgezet in ontheemdenkampen in Tando Bago, waar gratis medische hulp verleend wordt. De meest voorkomende aandoeningen zijn diarree, infecties van de luchtwegen, huidziekten en malaria.

Het team van Artsen Zonder Grenzen ondersteunt ook lokaal medisch personeel in het ziekenhuis van Tando Bango, in hun poliklinische afdelingen. Daarnaast heeft Artsen Zonder Grenzen jerrycans, zeep en muskietennetten verdeeld aan meer dan 750 families en levert de organisatie elke dag 48.000 liter zuiver drinkwater in dorpen en kampen.

Sinds eind september is de situatie wat verbeterd. “In Tando Bago is het water beginnen terugtrekken. Gevluchte families gaan weer naar huis, hoewel sommigen ook in kampen blijven”, zegt Erwin Lloyd Guillergan, noodhulpcoördinator bij Artsen Zonder Grenzen.

“We blijven onze mobiele hulpposten uitsturen en we houden de gezondheidssituatie scherp in het oog. We bekijken de mogelijkheden om de komende weken zuiver water te leveren in dorpen waar de vluchtelingen vandaan komen. Als er plots medische problemen opduiken of ziekten dreigen uit te breken, staan we klaar om meteen in te grijpen.”

*de naam werd gewijzigd om de anonimiteit van de patiënt te beschermen