Sociale media

  • NL
Open the menu

Pakistan: AZG grijpt in bij stijgend aantal patiënten met acute waterige diarree


Nu het regenseizoen in volle gang is, ziet Artsen Zonder Grenzen steeds meer patiënten die aan acute waterige diarree lijden, zowel in de provincie Khyber Pakhtunkhwa als in Kurram, in de Federaal Bestuurde Stammengebieden. Artsen Zonder Grenzen versterkt daarom haar teams in de regio.

© Jean-Marc Jacobs /AZG-MSF. Swat, Pakistan, 2010.
© Jean-Marc Jacobs /AZG-MSF. Swat, Pakistan, 2010.

Sinds juli heeft Artsen Zonder Grenzen centra geopend om de aandoening te behandelen in bestaande ziekenhuizen in de steden Mingora, Timergara, Hangu en Sadda. Daarnaast werken er ook medewerkers in de Tehsil Headquarter-ziekenhuizen in de steden Dargai en Alizai om patiënten met acute waterige diarree te verzorgen. Op 4 september hadden onze teams zo al meer dan 5.400 mensen behandeld.

In het tijdelijke centrum in Mingora zien we de hoogste cijfers. Daar komen gemiddeld 200 patiënten per dag toe. Eind augusts steeg dat aantal pijlsnel: van 73 naar 270 patiënten per dag. Zo’n 25% van hen is jonger dan vijf jaar.

“Acute waterige diarree is eenvoudig te behandelen. Maar de ziekte kan zich snel verspreiden. Daarom is preventie net zo belangrijk als de behandeling”, zegt Jacob Maikere, medisch coördinator bij Artsen Zonder Grenzen. “Het aantal zieken steeg sterk tijdens en na het Suikerfeest, op 29 augustus. Nu stabiliseert de situatie weer, maar we moeten de behandeling van de patiënten verderzetten en blijven werken om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.”

Artsen Zonder Grenzen heeft extra medische voorraden aangevoerd, en versterkt haar teams met drie internationale en dertig Pakistaanse medewerkers. Zij zullen nauw samenwerken met het ministerie van Volksgezondheid.

Om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan werkt Artsen Zonder Grenzen samen met de lokale overheden. Het gaat daarbij vooral om het zuiveren en desinfecteren van bronnen en putten in dorpen. Onze teams leiden ook lokaal medisch personeel op om met de ziekte om te gaan.

Ook in naburige regio’s houdt Artsen Zonder Grenzen de situatie in het oog. Aan Nowshera en Mardan schonk Artsen Zonder Grenzen al extra medisch materiaal en leidde het lokaal personeel op.