Sociale media

Open the menu

Oost-Afghanistan: dit is de noodhulp die we hebben geboden na de aardbeving eind juni

In de nacht van 21 op 22 juni werden de provincies Khost en Paktika in het oosten van Afghanistan getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,9. Vooral de distrciten Spera (in de provincie Khost), Gayan en Bermal (in de provincie Paktika) werden het zwaarst getroffen. Meteen na de ramp hebben onze teams ter plekke hun noodhulp opgezet: we richtten een tijdelijk traumacentrum op in Bermal. Iets meer dan een maand later hebben we die noodhulp kunnen afronden; we hebben meer dan 1.380 patiënten kunnen behandelen.

Meteen na de aarbeving hebben we een tijdelijke kliniek opgezet in Bermal, Paktita. De dichtstbijzijnde zorg in Bermal - bij de zwaarst getroffen regio's - is 150 km verderop. In de eerste dagen was het essentieel dat we traumazorg konden bieden
Meteen na de aardbeving hebben we een tijdelijke kliniek opgezet in Bermal, Paktita. De dichtstbijzijnde zorg in Bermal - bij de zwaarst getroffen regio's - is 150 km verderop. In de eerste dagen was het essentieel dat we traumazorg konden bieden. © MSF, juli 2022

Heel snelle reactie van onze teams ter plekke

Artsen Zonder Grenzen is in de provincie Khost permanent aanwezig. Daarom konden we heel snel reageren. De volgende dag, op 23 juni, hebben we twee noodhulpteams gestuurd om na te gaan welke medische zorg in de getroffen gebieden beschikbaar was. Tijdens die verkenning doneerden de teams tenten en medische apparatuur aan gezondheidszorgcentra op de route.

vooral Bermal hard getroffen en geen gezondheidszorg in de buurt

Uiteindelijke bestemming van de verkenning was het afgelegen Bermal. "Bij onze aankomst zagen we dat de situatie precair was. De getroffen bevolking had bijna alles verloren. Veel mensen moesten buiten slapen. De dichtstbijzijnde gezondheidszorg lag bijna 150 kilometer verderop", herinnert dokter Taufeeq – lid van het interventieteam - zich.

Deze jongen wordt verzorgd door een medewerker van ons interventieteam
Deze jongen wordt verzorgd door een medewerker van ons interventieteam © MSF, juli 2022

Meteen traumazorg opgezet, met extra vrouwelijk personeel

Traumazorg in die eerste dagen na de aardbeving was van onschatbare waarde om levens te redden. Onze teams zetten meteen een tijdelijk traumacentrum op, waar ze ook poliklinische zorg voor vrouwelijke patiënten konden bieden. Extra vrouwelijk personeel uit onze kraamkliniek in Khost kwamen de teams in Bermal meteen versterken.  

Medische en logistieke ondersteuning gestuurd vanuit Kaboel

Vanuit Kaboel vertrokken onze vrachtwagens met medische, logistieke, water- en sanitaire materialen. Omdat we in de eerste dagen een plotse stijging zagen in de patiënten met acute waterige diarree, hebben we ook isolatietenten in de buurt opgezet.

Reactie na een ramp: binnen 72 uren operationeel

"Binnen de eerste 72 uur waren we in staat om basisgezondheidszorg en traumazorg te verlenen aan de getroffen bevolking", zegt Gaetan Drossart, landencoördinator van Afghanistan voor Artsen Zonder Grenzen. "Vooral de eerste dagen was onze reactie cruciaal. Na verloop van tijd kwamen ook andere organisaties ter plekke en konden we onze activiteiten stilaan afbouwen."