Sociale media

Open the menu

Mozambique: dringend hulp nodig voor honderdduizenden intern ontheemden

In Cabo Delgado, een provincie in het noorden van Mozambique, zijn door het recent opgelaaide geweld meer dan 400.000 nieuwe mensen ontheemd. Na voortdurende aanvallen van gewapende groepen en militaire acties van de Mozambikaanse strijdkrachten, worden deze ontheemden nu geconfronteerd met ernstige gezondheidsrisico's en penibele levensomstandigheden.

"Alleen al vorige week zijn ongeveer 10.000 ontheemden per boot in de provinciehoofdstad Pemba gearriveerd", aldus Joaquim Guinart, projectcoördinator van Cabo Delgado. "Ze waren allemaal uitgedroogd. Sommige vrouwen zijn op zee moeten bevallen. Er zijn gevallen geweest van ernstige, mogelijk dodelijke diarree. Er is veel druk op het lokale medische personeel, aangezien er de afgelopen maand 20.000 mensen zijn aangekomen en er nog meer zullen volgen."

Eén van onze medewerkers legt bij de opening van onze nieuwe kliniek uit welke zorg onze patiënten van onze teams kunnen verwachten.
Eén van onze medewerkers legt bij de opening van onze nieuwe kliniek uit welke zorg onze patiënten van onze teams kunnen verwachten. © Joaquim Guinart, oktober 2020.

Ongeveer 100.000 intern ontheemden in totaal hebben hun toevlucht gezocht in en rond Pemba in scholen of bij gastgezinnen. Hierdoor is de bevolking in de stad met een derde gegroeid. Volgens onze teams hebben veel intern ontheemden geen drinkbaar water en worden ze blootgesteld aan malaria, terwijl ze in onhygiënische, overbevolkte omstandigheden leven, waardoor het risico op een uitbraak van mazelen, diarree of COVID-19 toeneemt.

De gevechten duren al sinds oktober 2017 en  lijken steeds heviger geworden. Bijna een vijfde van de inwoners van Cabo Delgado moest ondertussen gedwongen op de vlucht. Het zorgsysteem in de regio is bijna tot niets herleid.

Onze teams hebben in maart hun activiteiten in Mocimboa da Praia moeten opschorten. Het  gezondheidscentrum in Macomia hebben we in mei moeten sluiten, na een aanval van rebellengroepen die het centrum hadden geplunderd en afgebrand. Meer dan 20 lokale gezondheidszorgfaciliteiten zijn naar schatting vernietigd sinds het geweld toenam.

Twee mobiele klinieken geopend ondanks minimale bezetting

Onze teams hebben zich verplaatst naar de stad Pemba. Daar bieden we medische hulp aan de zowel de ontheemden als de gastgemeenschap. Maar we worstelen om operationeel te blijven in Cabo Delgado. Door administratieve restricties en reisbeperkingen door COVID-19, moeten we werken met een minimale bezetting, terwijl de medische noden exponentieel blijven groeien.

In september begonnen we met een mobiele kliniek in het district Metuge. Om de constante toestroom aan nieuwe ontheemden aan te kunnen, hebben we eind oktober een tweede mobiele kliniek opgestart. Daarmee hopen we in de komende weken meer mensen op meer afgelegen plekken te bereiken. Onze teams zorgen ook voor water en sanitaire voorzieningen, en we runnen centrum voor de behandeling van de diarree in Pemba.

"We maken  ons  zorgen over het aanhoudende geweld en de verslechterende voor het  groeiende aantal ontheemden omstandigheden in Cabo Delgado, vooral aan het begin van het regenseizoen. De basisbehoeften van de ontheemden blijven grotendeels onbeantwoord ondanks onze inspanningen", besluit landcoördinator Alain Kassa. "Als er niet onmiddellijk actie wordt ondernomen, zal de situatie snel verslechteren. We roepen de Mozambikaanse autoriteiten op om zo snel mogelijk extra humanitair personeel en voorraden te mobiliseren.”