Sociale media

  • NL
Open the menu

Mali: noodhulp van Artsen Zonder Grenzen op zes plaatsen


Inmiddels is het drie weken na de start van militaire operaties in Noord-Mali. Artsen Zonder Grenzen verleent noodhulp in Noord- en Centraal-Mali op zes plaatsen: Mopti, Gao, Ansango, Konna, Douentza en Timboektoe. Onze teams bieden algemene medische zorg en noodchirurgie.

© AZG-MSF. Konna, Mali, 2013.
© AZG-MSF. Konna, Mali, 2013.


Konna: ruim 600 consulten en behandeling gewonden

De stad Konna bevindt zich in het cruciale grensgebied tussen het noorden en zuiden van Mali. Op vrijdag 25 januari verkreeg Artsen Zonder Grenzen eindelijk toegang tot Konna. Teams hebben inmiddels ruim 600 medische consulten uitgevoerd. Omdat bleek dat het lokale medische personeel de enige medische voorziening in de stad had verlaten, heeft Artsen Zonder Grenzen de post overgenomen. Het team heeft vier gewonden verzorgd, waaronder drie kinderen die gespeeld hadden met een - tot dan - niet ontladen explosief. Zodra de kinderen in stabiele toestand verkeerden zijn ze overgebracht naar het nabijgelegen ziekenhuis Sevare voor verdere verzorging.

Douentza: ziekenhuis

In Douentza werkt Artsen Zonder Grenzen in het stadsziekenhuis. Tijdens de hevige bombardementen op de stad bleef de medische staf rond de klok in het ziekenhuis. Inmiddels is het kalmer in de stad. Op 29 januari verzorgden onze hulpverleners drie mensen met schotwonden. Het team voert gemiddeld 500 consulten per week uit. Vanwege de aanwezigheid van mogelijke landmijnen hebben we onze mobiele hulpposten op dit moment opgeschort.

Timboektoe: 30 gewonden in 3 weken

Artsen Zonder Grenzen werkt al 10 maanden in het lokale ziekenhuis en ondersteunt 9 gezondheidsposten in de regio. Onze hulpverleners bieden kindergeneeskundige, verloskundige, spoedeisende en chirurgische zorg. In de afgelopen 3 weken hebben zij daarnaast 30 gewonden verzorgd. Sinds januari hebben onze teams 9.000 medische consulten uitgevoerd in de regio.

Gao en Ansongo: noordoosten Mali

Artsen zonder Grenzen werkt in twee gezondheidsposten (in Wabaria en Sossokoira) in en rond Gao. Ons werk in een derde locatie, Chabaria, is vanwege onveiligheid tijdelijk opgeschort. De medische teams voeren dagelijks rond 65 medische consulten uit per post. In Ansongo werken we in het lokale ziekenhuis en hebben we medicijnen en andere medische voorraden aangevoerd ter voorbereiding op een eventuele instroom van gewonden.

380.000 Malinezen op de vlucht

De onveiligheid, landmijnen, reisbeperkingen en communicatieproblemen in het binnenland van Mali bemoeilijken inspanningen om de medische noden van binnenlandse vluchtelingen te peilen en grootschalige humanitaire huloperaties op te zetten. Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds begin 2012 380.000 Malinezen gevlucht: zij bevinden zich nog in het land zelf of in buurlanden. Artsen Zonder Grenzen staat de vluchtelingen bij in Burkina Faso, Mauritanië en Niger.