Sociale media

  • NL
Open the menu

Mali : patiënt overleden tijdens gewelddadige blokkering van ambulance

Op dinsdag 5 januari werd tussen Douentza en Sévaré, in het centrum van Mali, één van onze ambulances met patiënten aan boord, urenlang met geweld geblokkeerd door gewapende mannen. Door het oponthoud overleed één van onze patiënten ter plekke. We veroordelen met kracht deze belemmering van medische hulp en roepen alle partijen in het conflict op om de humanitaire en medische acties en de burgerbevolking te respecteren.

De ambulance, duidelijk herkenbaar aan het logo van Artsen Zonder Grenzen, was op weg naar het algemene ziekenhuis in Sévaré. Aan boord drie patiënten die bij de bombardementen van 3 januari in de regio Douentza ernstig gewond zijn geraakt. Een verpleegster van het ministerie van Volksgezondheid, een verzorger en een chauffeur zaten ook in het voertuig. De gewapende mannen bonden alle inzittenden vast en lieten hen enkele uren in de felle zon liggen alvorens hen uiteindelijk vrij te laten. Eén van de patiënten, een man van in de zestig, stierf tijdens zijn gevangenschap.

"Wij veroordelen ten stelligste alle vormen van geweld tegen onze patiënten, onze medewerkers en medische hulpverleners in het algemeen", zegt Juan Carlos Cano, landcoördinator in Mali. "We zijn zeer geschokt en roepen de partijen in het conflict op om de ambulances, het medisch personeel, de patiënten en hun verzorgers te respecteren. Medische voertuigen moeten patiënten veilig kunnen vervoeren."

sevare
Een archiefbeeld uit 2013 van ons ziekenhuis in Sévaré, Mali. © AZG

Op woensdag 6 januari heeft de ambulance eindelijk het ziekenhuis in Sévaré kunnen bereiken. De twee andere patiënten staan momenteel onder medische verzorging.

Eerder deze week hadden de teams van Artsen Zonder Grenzen verschillende ernstig gewonde patiënten uit de dorpen Bounty en Kikara (ten noordoosten van Douentza) behandeld in het spoedcentrum van Douentza, na een bomaanslag in de dorpen Douentza en Sévaré, in het noordoosten van Douentza. De patiënten, voornamelijk oudere mannen, raakten gewond door explosies, metaalscherven en schotwonden. Onze teams waren was niet aanwezig in het gebied ten tijde van de gebeurtenissen en kan de precieze omstandigheden van deze incidenten, waarrond nog veel verwarring bestaat, niet bevestigen.

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1985 in Mali. Momenteel voert Artsen Zonder Grenzen medische en humanitaire projecten uit in de regio's Kidal, Gao (Ansongo), Mopti (Ténenkou, Douentza, Bandiagara, Bankass en Koro), Ségou (Niono) en Sikasso (Koutiala), en ook in de hoofdstad Bamako.