Sociale media

Open the menu

Mali: Dicht bij onze patiënten, in het hart van hun noden

1.700 mensen uit Talataye aangekomen in Gao

Op 10 september 2022 kwamen er meer dan 1.700 mensen aan in Gao in het noorden van Mali, na gewelddadige aanvallen op hun dorpen in Talataye. Ze vestigden zich op de site van Soso Koira. De families hadden geen levensmiddelen bij zich en ze moesten hun eigen onderkomens bouwen. Ter plaatse hielpen AZG-teams bij het voorzien van schoonwatervoorzieningen, mobiele klinieken, een medische tent, en deelden ze non-foodartikelen en onderdakpakketten uit.

Vue aérienne de l'arrivée des familles
Des familles

Ondersteuning bij de vestiging van de gezinnen

Er werden houten balken ter beschikking gesteld voor de bouw van tenten op de IDP-site* in Gao. De gezinnen zetten tenten op met non-food kits met behulp van AZG-teams.

*IDP is het Engels voor Internally Displaced Persons wat vertaalt wordt naar 'ontheemde personen'

Non-food kits 

Non-food kits bestaan uit: kookgerei, matten, dekens, emmers, enz. Deze werden uitgedeeld om de vestiging van de gezinnen te vergemakkelijken. De shelterkits bestaan uit: 6 houten palen, 1 touw van 25 meter, 1 zeil en 3 bamboestokken. De non-food kits bevatten elk 3 lendendoeken, 1 container met een inhoud van 40 liter, 8 stukken zeep van 100 gram, 5 plastic borden, 1 plastic zeil, 2 muskietennetten, 1 touw van 25 meter, 5 lepels, 1 deken, 1 pollepel, 2 pannen en 1 plastic mat van 1 plaats

Voorzien in honderden liters drinkwater 

AZG-teams hebben een watertank geleverd zodat de mensen ter plaatse toegang hebben tot schoon drinkwater.

Quelqu'un va chercher de l'eau dans un seau

Mobiele kliniek 

Zodra de gezinnen goed geïnstalleerd waren, maakten de AZG-teams zich klaar om de mobiele kliniek op te zetten. De ambulance werd geladen met medicijnen en medische teams konden beginnen met gratis basisgezondheidszorg te verlenen.

Opzetten van een medische tent 

Voordat de ambulance arriveerde, hadden onze teams op het terrein de medische tent al opgezet waarin de patiënten worden opgenomen. De tent is uitgerust met consultatiemateriaal, personeel en medicijnen.
De mobiele kliniek heeft gratis zorg verleend, voornamelijk aan vrouwen en kinderen. Alle gezinnen konden gebruik maken van gratis consultaties.

Personnel MSF dans la tente médicale
les gens tiennent du bois

Nabijheid is onze troef 

De AZG-teams bezochten de ontheemde gezinnen uit Talataye om hun behoeften beter in kaart te brengen. Tijdens groepsgesprekken deelden de gezinnen hun zorgen en lieten ze weten dat ze meer hulp nodig hebben, vooral op het gebied van voedsel, onderdak en bescherming.

Onze impact in cijfers 

AZG-teams waren de eerste humanitaire actoren ter plaatse bij de site van Soso Koira in Gao. Onze interventies zijn nog altijd bezig.

  • 947 non-food item kits uitgedeeld
  • 534 shelterkits uitgedeeld 
  • 55 latrines en toiletten opgezet
  • 440.000 liter water geleverd
  • 6.358 consultaties uitgevoerd
  • 1 rehabilitatie van boorgat in Intikoi