Sociale media

Open the menu

Mali

De aanhoudende onveiligheid, vooral in het noorden en centrum van Mali, heeft geleid tot een algemene achteruitgang van het nationale systeem voor gezondheidszorg en de sociale basisvoorzieningen.

Artsen Zonder Grenzen heeft in meerdere regio’s in Mali projecten lopen om de meest kwetsbare groepen een betere zorgtoegang te waarborgen.

Ansongo

In Ansongo, in de regio Gao in het oosten van Mali, biedt AZG al sinds 2012 ondersteuning aan meerdere afdelingen van het referentieziekenhuis en biedt het ambulante consultaties, spoedeisende hulp en een opnamedienst, chirurgie, moederzorg, behandeling van chronische ziekten, nutritionele zorg, neonatologie en pediatrie. Daarnaast verstrekt het team ook psychologische bijstand en behandelt het slachtoffers van geweld, ook van seksueel geweld. Een ander team biedt in het gemeenschapsgezondheidscentrum van de stad basiszorg aan zwangere vrouwen en kinderen jonger dan vijf jaar.

In het district Ansongo stuurt AZG patiënten door naar gemeenschapsgezondheidscentra en de ernstige gevallen verwijst het door naar het ziekenhuis van Gao. Tussen juli en december trekken de nomaden rond. Onze teams waken erover dat ze toegang tot zorg hebben door binnen de gemeenschap zorgverleners op te leiden die in staat zijn de meest courante ziekten te herkennen en te behandelen. Er is ook een systeem opgezet voor de opvolging en overbrenging van ernstig zieke patiënten.

een ondervoed kind van 2 jaar wordt behandeld in Ansongo.
Een ondervoed kind van twee jaar oud wordt behandeld in Ansongo. ©  Seydou Camara, december 2017.

Kidal

In Kidal, ten noorden van Gao, biedt AZG in samenwerking met de lokale autoriteiten hulp in zes gezondheidscentra in de stad en haar omgeving. Onze teams bieden er eerstelijnszorg aan de hele bevolking en houden strikt toezicht op het uitbraakgevaar van epidemieën. Patiënten met complicaties worden doorverwezen naar het referentiegezondheidscentrum (CSRef) en het ziekenhuis van Gao.

In Douentza biedt AZG hulp in het CSRef bij de behandeling van ondervoede patiënten, het uitvoeren van noodoperaties, de opname van kinderen jonger dan 15 jaar en het verstrekken van geestelijke gezondheidszorg. AZG stuurt patiënten ook door naar het CSRef en vervoert de ernstigste gevallen naar de stad Mopti.

In Koutiala, in het zuiden van het land, richt AZG zich op kinderen jonger dan vijf jaar. Het team ondersteunt de nutritionele afdeling van het CSRef en van 15 gemeenschapsgezondheidscentra. Tijdens de seizoenpiek van malaria zet AZG in dit gezondheidsdistrict bijkomende communautaire zorgverleners in. AZG bouwt ook een pediatrische eenheid met 185 bedden in het CSref van Koutiala.

In Ténenkou focust AZG zich op vrouwen in de vruchtbare leeftijd en ondersteunt het de materniteit, de operatieafdeling en de poliklinische afdeling van het CSRef. AZG zet ook zogenaamde ‘Agents Palu’ in, gezondheidswerkers die in afgelegen gemeenschappen toezicht houden op de incidentie van malaria tijdens de seizoenpiek (augustus tot november). Daarnaast zet AZG ook mobiele klinieken in die eerstelijnszorg bieden.

Team voor noodhulp in de Sahel

Een mobiel noodhulpteam, samengesteld uit medische, paramedische en logistieke deskundigen, staat sinds 2015 paraat in de Sahel. Het volgt de epidemiologische situatie op de voet en kan binnen de 24 tot 48 uur ingrijpen als er zich medische en humanitaire noodsituaties voordoen in het gebied, voornamelijk in Niger, maar ook in Mali.

 

Wil je op de hoogte blijven van al onze projecten? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!