Sociale media

Open the menu

Mali: meer dan 1.100 kinderen opgenomen in nieuw project van AZG in Niafounké

In het noorden van Mali startte Artsen Zonder Grenzen in juni vorig jaar met een nieuw project: zieke kinderen van 0 tot 15 jaar konden gratis medische zorg krijgen op de kinderafdeling van het ziekenhuis in Niafounké. Onder meer voor behandeling tegen malaria, ondervoeding, diarree, ademhalingsproblemen kunnen kinderen bij ons terecht. Een jaar later behandelden onze teams 1.152 kinderen. Daarvan werden 514 kinderen uiteindelijk opgenomen op de kinderafdeling, 350 werden behandeld voor ondervoeding en 288 voor malaria. Bovendien voerden we 501 bloedtransfusies uit.

Hamadoun Cissé, agent de promotion santé MSF, parle avec une mère de l’état de santé de son enfant dans la salle URENI de l’hôpital de Niafounké au nord du Mali. © Lamine Keita, 10 mars 2022.
Gezondheidspromotor Hamadoun Cissé  praat met deze moeder over de gezondheid van haar kind in het ziekenhuis in Niafounké, Noord-Mali. © Lamine Keita, 10 maart 2022.

Preventieve en curatieve aanpak

"We stelden we ook vaste hutten ter beschikking om gezondheidszorg aan 4 nomadische plaatsen te verlenen in het Gourma-gebied van Timboektoe," zegt dokter Junaid Khan, landcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Mali. Het doel is  om essentiële curatieve en preventieve zorg te verlenen. Deze gemeenschappen hebben moeilijk toegang tot zorg, voornamelijk als gevolg van onveiligheid, afstand en kosten. In slechts 4 maanden tijd voerden we meer dan 2.249 medische consultaties uit.”

De veiligheidssituatie wordt steeds moeilijker

Het project dat we in juni 2021 lanceerden, ondervindt enkele moeilijkheden door de veiligheidssituatie die steeds hachelijker wordt. Deze zorgt ervoor dat de toegang van de burgerbevolking tot de gezondheidszorg erg moeilijk blijft. Sinds het begin van de crisis in 2012, en ondanks de in 2015 ondertekende vredesakkoorden, is de stabiliteit in de noordelijke regio's van Mali nooit volledig teruggekeerd. Deze crisis tastte de plaatselijke gezondheidsvoorzieningen aan. 

Patiënten zitten letterlijk vast

"Het is erg moeilijk om onze patiënten in het gebied te evacueren en door te verwijzen”, zegt dokter Souleymane Cissé, hoofd van de pediatrische unit in het ziekenhuis van Niafounké. “Veel van onze patiënten zitten vast in hun woonplaats in afwachting van hun evacuatie. Ambulances sturen om ze op te halen, is vanwege de onveiligheid niet haalbaar. We zijn gedwongen de verplaatsingen te beperken of zelfs stop te zetten om te voorkomen dat ze worden beroofd of ontvoerd, zoals in het verleden vaak gebeurde.”

Onze aanwezigheid vergemakkelijkt de toegang tot zorg

De aanwezigheid van Artsen Zonder Grenzen, met ook de gezondheidswerkers van de regering, is een teken van hoop en helpt de toegang tot zorg te vergemakkelijken. "Als je denkt aan de toestand van de pediatrische afdeling vóór hun interventie, begrijp je hoe heilzaam die was. Vandaag is verandering merkbaar voor de infrastructuur, medische apparatuur en het personeel in de gezondheidszorg. Dit droeg aanzienlijk bij tot de verbetering van zorgkwaliteit in de pediatrie. Vandaag verzorgen we gehospitaliseerde kinderen op een betere manier", besluit dokter Cissé.