Sociale media

Open the menu

Ons nieuw kinderziekenhuis in Mali

Ben je benieuwd hoe het er dagelijks aan toe gaat in één van onze projecten? Deze videoreeks neemt je mee naar het zuiden van Mali, waar we een nieuw kinderziekenhuis hebben gebouwd.

1. Kinderen een kans geven op leven

In 2009 startten onze teams met een pediatrisch project in de regio Koutiala, in het zuidoosten van Mali. Ons doel? Gratis en kwaliteitsvolle zorg bieden aan kinderen jonger dan vijf jaar in een regio waar één op de tien kinderen hun eerste verjaardag niet haalt.

Tien jaar later bleek het project een regelrecht schot in de roos. Plots kwamen van overal ouders met hun zieke kinderen om zich in het kinderziekenhuis te laten behandelen. Zodanig veel dat we haast niet meer alle kinderen konden opnemen. Dus we dachten na: wat konden we doen om elk kind te kunnen blijven behandelen?  

Luca Putteman uit Gent neemt je mee naar Koutiala.

2. een ziekenhuis in opbouw

Om aan de groeiende vraag naar zorg te voldoen, bouwen we een gloednieuw ziekenhuis. De werken gaan gestaag door, steen voor steen verrijst de nieuwe structuur uit de grond.

Ana Olmedo, de coördinator van het bouwproject, leidt je doorheen dit werfbezoek.

3. De grote dag is aangebroken!

De opening van het nieuwe ziekenhuis ligt nu al een paar maanden achter ons. Medewerkers en lokale bewoners zijn enorm trots dat zij over zo’n gebouw kunnen beschikken. Eindelijk kunnen ze werken in kwaliteitsvolle omstandigheden die in de regio redelijk uniek zijn.

Albert Essoun, het hoofd van het ziekenhuis, leidt je graag rond in het spiksplinternieuwe ziekenhuis.

4. Patiënten bereiken in hun gemeenschap

Het ziekenhuis in Koutiala is de hoeksteen van het project, maar om een grotere en directere impact te hebben op de gezondheid van de kinderen, moeten we breder denken. De teams ondersteunen daarom ook een dertigtal gezondheidscentra in de regio die de zorg dichter bij de mensen brengen. Door kinderen te behandelen voordat hun toestand verslechtert, hopen onze teams dat deze kinderen niet in het ziekenhuis moeten worden opgenomen en – als dat toch nodig zou blijken – om ze vroeger te kunnen opnemen.

Uw gids vandaag is Haboubacar. Hij brengt je naar een van deze gezondheidscentra.