Mali: Lokale ngo neemt malaria-project van AZG over
Na vijf jaar draagt Artsen Zonder Grenzen haar project in Kangaba, in Mali, over aan de lokale ngo AMCP. Die zal er de strijd tegen malaria verderzetten.
Vijf jaar lang werkte Artsen Zonder Grenzen in elf gezondheidscentra in Kangaba, in overleg met de lokale overheid. Artsen Zonder Grenzen gebruikte er een snelle opsporingstest en de artemisinine-combinatietherapie. Daarnaast werkte Artsen Zonder Grenzen een algemene strategie uit om de behandeling van malaria toegankelijk te maken voor iedereen. Dat is geen evidentie in een afgelegen en arme regio als Kangaba.
In de eerste plaats moesten oplossingen gevonden worden voor de financiële en geografische hindernissen. Daarom was de hulp in een aantal gevallen gratis en leidde Artsen Zonder Grenzen lokaal mensen op om malaria snel op te kunnen sporen in hun eigen dorp. “We boden gratis medische hulp aan de meest kwetsbare groepen : kinderen jonger dan vijf en zwangere vrouwen”, zegt Luis Encinas, die verantwoordelijk was voor het project. “Maar ook andere groepen konden genieten van voordelige tarieven voor de diagnose en behandeling.”
In dorpen die verder dan vijf kilometer van een gezondheidscentrum liggen, leidde Artsen Zonder Grenzen zogenaamde ‘malaria-agenten’ op. Zij kunnen mensen snel testen op malaria en hen, indien zich geen complicaties voordoen, een behandeling geven. Met deze malaria-agenten wordt een behandeling veel bereikbaarder voor malariapatiënten in afgelegen dorpen. Op die manier is Artsen Zonder Grenzen erin geslaagd om op vijf jaar tijd de sterftegraad bij kinderen jonger dan vijf met de helft terug te dringen. Bovendien is het aantal bezoeken aan gezondheidscentra met meer dan achthonderd procent gestegen.
“Toen we dit project begonnen, was voorzien dat het vijf jaar zou duren. Op die vijf jaar hebben we erg goede resultaten geboekt,” zegt Jean-Claude Djoumessi, die het project ter plaatse leidde. De strijd tegen malaria in Kangaba wordt nu overgenomen door de Malinese ngo AMCP (Medische Alliantie Tegen Malaria.
Na de sluiting van projecten rond obstretische fistels en de vaccinatiecampagnes komt met de overdracht van het project een einde aan 27 jaar aanwezigheid van de Belgische tak van Artsen Zonder Grenzen in Mali. De Franse tak blijft wel werken in het West-Afrikaanse land.