Sociale media

Open the menu

Help ons te voorzien in de medische en humanitaire behoeften van de slachtoffers van het conflict tussen gewapende groepen in Soedan

De rampzalige situatie in Soedan wordt grotendeels niet erkend en toch is de humanitaire nood nog nooit zo hoog geweest in tien jaar. Ondanks de onverschilligheid blijven we in actie komen waar nodig. We hebben jouw hulp nodig om deze stilte te doorbreken: geïnformeerd zijn, is de eerste stap naar actie. 

IK DOE EEN GIFT

Team spoedoperaties in het bashair ziekenhuis in khartoum, sudan. Nora zergi, anesthesist, bereidt een patiënt voor op een kogelextractieoperatie.
Scènes uit het Zuid-ziekenhuis, El Fasher, Noord-Darfur, waar veel mensen gewond zijn geraakt bij de gevechten, april 2023, ©Ali Shukur

Sinds zaterdag 15 april is door gevechten tussen de Soedanese strijdkrachten (SAF) en de snelle ondersteuningstroepen (RSF) een precaire situatie ontstaan in Khartoem en andere delen van Soedan. 

Voor het huidige conflict uitbrak, was Soedan de thuisbasis van een groot aantal vluchtelingen en ontheemden. De voorzieningen waren vaak al overvol en nu is de humanitaire situatie er-rampzalig. Er is een schreeuwende behoefte aan gezondheidszorg, drinkwater en sanitaire voorzieningen, onderdak en voedsel.    

Nu er steeds meer mensen arriveren, is het dringend nodig om de hulp uit te breiden en vaccinaties, voedingsondersteuning, onderdak, voedsel, toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen op te voeren in alle gebieden waar ontheemden hun toevlucht zoeken. 

Wat kunnen we doen om onze teams ter plaatse te steunen?  

Jouw donatie kan helpen om medicijnen, medische zorg, drinkwater, voedsel en onderdak te bieden aan mensen in nood. Het aantal ontheemden neemt elke dag toe en de nood is enorm.  

Elke donatie, ongeacht het bedrag, kan een verschil maken. 

Elke donatie, ongeacht het bedrag, kan een verschil maken.

IK DOE EEN GIFT

OPTREDEN TEGEN VERGETELHEID: HOE AZG GENEGEERDE HUMANITAIRE CRISES AAN HET LICHT BRENGT EN EROP REAGEERT.  

Als internationale medische humanitaire organisatie werkt AZG aan het blootleggen van vergeten humanitaire crises en komt in actie in de zwaarst getroffen landen. Wij verlenen essentiële gezondheidszorg aan mensen in nood, zelfs op de meest afgelegen en genegeerde plaatsen.  

Als getuigen van deze situaties hebben wij de verantwoordelijkheid om de slachtoffers te informeren en een stem te geven, of ze nu bekend zijn of vergeten. Maar we kunnen het niet zonder u!  

Uw steun en donaties zijn essentieel om ons in staat te stellen te handelen en de levens te redden van hen over wie niet gesproken wordt. Doe met ons mee aan onze humanitaire missie en samen kunnen we het verschil maken. 

WAT HEEFT AZG TOT NU TOE GEDAAN?   

(De situatie evolueert zeer snel. De informatie hieronder is accuraat vanaf 22 augustus 2023).

AZG-teams in Soedan werken momenteel in tien staten van het land en worden geconfronteerd met immense humanitaire noden. 

 • Ziekenhuizen die door Artsen Zonder Grenzen gesteund worden, bieden spoedeisende traumazorg aan oorlogsgewonden en vitale "continuïteit van zorg" aan patiënten die geen toegang hebben tot essentiële medische diensten.  

 • Het ziekenhuis dat door AZG gesteund wordt in El Fasher, Noord-Darfur, ontving vanaf het begin een groot aantal slachtoffers en heeft nu meer dan 1.000 oorlogsgewonden behandeld.   

 • In mei werd een gespecialiseerd chirurgisch team van AZG ingezet in het universitair ziekenhuis Bashair in Khartoem. De chirurgische activiteiten worden voortgezet en in juli werden 587 operaties uitgevoerd. In diezelfde maand ontving de spoedeisende hulp 1.073 patiënten. 

AZG in Soedan

 • AZG-teams hebben geholpen om het Turkse ziekenhuis in Khartoem om te vormen van een kinder- en kraamkliniek tot een faciliteit waar levensreddende operaties uitgevoerd kunnen worden. Alleen al in juli behandelde het ziekenhuis 3.179 patiënten, waaronder 201 kinderen en 214 oorlogsgewonden.  

 • In het ziekenhuis in Adré, over de grens in Tsjaad, ontving een ziekenhuis met steun van AZG op één dag 348 gewonde patiënten, met een totaal van bijna 900 gewonden die in slechts vier dagen arriveerden. Het ziekenhuis werd overstelpt, dus hebben we op 27 juni ons opblaasbare ziekenhuis ingezet, met 170 extra bedden en twee operatiekamers.  

 • In Wad Madani zetten we mobiele klinieken in en zorgen we voor drinkwater voor mensen die vluchtten voor de hevige gevechten in Khartoem. Onze teams ondersteunen ook de plaatselijke kraamafdeling, spoedeisende hulp en het orthopedisch traumacentrum, en zetten zich in voor de zorg aan ontheemden en de lokale bevolking. 

 • Onze teams behandelen kinderen tegen ondervoeding in verschillende staten (Jebel Mara, Blauwe Nijl).   

 • In het hele land moesten klinieken en ziekenhuizen noodgedwongen sluiten. AZG-teams blijven medische projecten uitvoeren in delen van Centraal- en Zuid-Darfur, de staat Al-Gedaref, de staat Blauwe Nijl en de staat Witte Nijl. 

In heel Soedan is een schrijnend tekort aan medische voorraden. Naast het ondersteunen van AZG-ziekenhuizen hebben onze logistieke teams brandstof en voorraden geleverd aan ziekenhuizen die onder druk staan in Khartoem, Noord-, Zuid- en Centraal-Darfur, de Rode Zee, de Nijl en Al-Jazeera-staten.  

In sommige delen van Soedan hebben onze teams geen zorg kunnen verlenen door de hevige gevechten of doordat bestaande medische projecten werden binnengedrongen of geplunderd. In het hele land blijven onze collega's en patiënten verstrikt in het conflict. Maar AZG is van plan om in Soedan te blijven en haar missie in het veld voort te zetten.  

Om het nieuws van AZG in het veld te volgen, schrijf je in op onze nieuwsbrief. 

WAAROM DONEREN AAN ARTSEN ZONDER GRENZEN 

 • Medische expertise: In de afgelopen 50 jaar heeft AZG een onmiskenbare expertise opgebouwd op het gebied van oorlogsgeneeskunde, organisatie en logistiek, waardoor zij essentiële gezondheidszorg kan bieden aan mensen die getroffen zijn door gewapende conflicten, natuurrampen, epidemieën en andere noodsituaties. Als u een NGO wilt steunen die een aanzienlijke impact heeft in noodsituaties, is AZG zeker een goede keuze. 

 • Innovaties: AZG innoveert voortdurend om haar efficiëntie te verbeteren: mobiele klinieken, gebruiksklare medische kits, drones om medische voorraden te leveren, kunstmatige intelligentie voor vroegtijdige opsporing van ondervoeding. 

 • Reactiesnelheid: AZG kan binnen enkele uren na een crisis reageren. AZG-teams zijn opgeleid om in extreme omstandigheden te werken. 

 • Neutraliteit: AZG werkt zonder politieke of religieuze motieven. AZG-teams richten zich op de behoeften van de mensen die het meest hulp nodig hebben, ongeacht aan welke kant van de frontlinie zij zich bevinden. Hierdoor kan AZG werken in conflict- en instabiele gebieden waar andere organisaties niet kunnen werken. 

 • Onafhankelijkheid: AZG wordt gefinancierd door particuliere donaties van particulieren, bedrijven, stichtingen en organisaties. Wij weigeren elke vorm van financiering die onze onafhankelijkheid, neutraliteit of onpartijdigheid in gevaar zou kunnen brengen. Wij zijn neutraal en hebben slechts één belang voor ogen: dat van onze patiënten. 

 • Transparantie: Als u een schenking doet, wilt u dat deze ter plaatse efficiënt wordt besteed en dat onnodige uitgaven worden vermeden. AZG verbindt zich ertoe uw geld op een gepaste en transparante manier te gebruiken: 86,5% van de donaties gaat naar de uitvoering van onze sociale missie op het terrein, met prioriteit voor de meest behoeftigen. Elk jaar stelt AZG een activiteitenverslag op dat u informeert over de projecten en landen die van de giften hebben geprofiteerd. 

 • Engagement op lange termijn: AZG zet zich op lange termijn in om mensen te helpen die getroffen zijn door humanitaire crisissen. AZG biedt niet alleen noodhulp, maar werkt ook aan de wederopbouw van getroffen gemeenschappen en de versterking van gezondheidssystemen in de landen waar het actief is. 

 • Optreden tegen vergetelheid: Hoe AZG genegeerde humanitaire crises aan het licht brengt en erop reageert. 

IK BEN OVERTUIGD, IK DONEER

Ons op andere manieren helpen 

Wij rekenen ook op uw hulp om onze oproepen voor donaties bekend te maken, hetzij door onze berichten te delen op sociale netwerken, hetzij door erover te praten met uw vrienden en familie. Elk klein gebaar kan een grote impact hebben en we zijn iedereen dankbaar die zich voor onze zaak wil inzetten.