Sociale media

Open the menu

Gaza: Artsen zonder Grenzen veroordeelt doelbewuste aanval op konvooi met personeel, met een dode en een gewonde tot gevolg

Op 18 november 2023 kwam een familielid van AZG-medewerkers om het leven en raakte een ander gewond bij een aanval op een konvooi van AZG dat 137 mensen wilde evacueren - Palestijnse medewerkers van AZG en hun families. Ze zaten een week vast in een gebouw van AZG in de buurt van het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza. AZG veroordeelt deze opzettelijke aanval in de meest krachtige bewoordingen.

AZG logo

Gisterochtend, om 9:00 uur plaatselijke tijd, verliet een konvooi van AZG, bestaande uit vijf auto's die allemaal duidelijk gemarkeerd waren met de identificatie van AZG, ook op de daken van de auto's, met 137 mensen, bestaande uit Palestijnse medewerkers van AZG en gezinnen, waaronder 65 kinderen, het terrein van AZG (gastenverblijf, kantoor, polikliniek in de buurt van het Al-Shifa ziekenhuis) richting het zuiden van Gaza op zoek naar een veiliger plek. Sinds 11 november zitten ze vast onder vuur vanwege de aanhoudende gevechten en sindsdien heeft AzG herhaaldelijk opgeroepen om hen veilig te evacueren.

AZG had beide partijen in het conflict op de hoogte gebracht van deze beweging. Het konvooi volgde de door het Israëlische leger aangegeven route en bereikte de Salah Al Deen straat, samen met andere burgers die het gebied probeerden te verlaten.

Het konvooi bereikte het laatste checkpoint bij Wadi Gaza, dat op dat moment overvol was vanwege uitgebreide screenings van Palestijnen door Israëlische troepen. Ondanks de informatie die met het Israëlische leger was gedeeld, kregen ze urenlang geen toestemming om het checkpoint over te steken. Later hoorden onze medewerkers schoten, waardoor ze uit angst rechtsomkeert maakten en terugkeerden naar het terrein van AZG, dat ongeveer 7 km van het checkpoint ligt.

Op de terugweg, tussen 15.30 en 16.00 uur plaatselijke tijd, werd het konvooi aangevallen in de straat Al-Wehda, vlakbij de kruising met de straat Said Al A'as, vlakbij het kantoor van AZG. Twee van de MSF-auto's werden opzettelijk geraakt, waarbij een familielid van een AZG-medewerker om het leven kwam en een ander gewond raakte.

AZG roept opnieuw op om dringend de evacuatie van onze medewerkers toe te staan, net als van duizenden andere mensen die door de gevechten in de val zitten en in extreem erbarmelijke omstandigheden leven in het noorden van Gaza.

We roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, wat de enige manier is om corridors in te stellen om gevangen burgers veilig te evacueren.