Sociale media

Open the menu

Gaza: aanhoudende bombardementen dwarsbomen essentiële humanitaire hulp

Een maand geleden vaardigde het Internationaal Gerechtshof (ICJ) voorlopige maatregelen uit om Israël te bestraffen en te bevelen om een genocide te voorkomen. Daarnaast bevelen die maatregelen ook dat basisdiensten en humanitaire hulp de mensen in de Gazastrook moet bereiken. De humanitaire situatie voor de gevangen Gazanen blijft echter rampzalig. Volgens lokale gezondheidsautoriteiten is het aantal doden in Gaza gestegen tot 30.000 terwijl er geen tekenen zijn dat Israëlische troepen het verlies van burgerslachtoffers proberen te beperken of het lijden van mensen te verlichten. 

De verscherpte blokkade van Gaza door Israël belemmert de toegang van essentiële voorraden tot het tussengebied. Tegelijkertijd is hulpverlening in het tussengebied bijna onmogelijk doordat Israël de bescherming en veiligheid van medische en humanitaire missies en hun personeel volledig negeert en mensen afsnijdt van levensreddende hulp. De humanitaire respons in Gaza is als het ware een illusie. 
"De schrille afwezigheid van humanitaire ruimte en het gebrek aan voorraden waarvan we getuige zijn in Gaza is echt verschrikkelijk," zegt Lisa Macheiner, projectcoördinator van AZG in Gaza. "Als mensen niet gedood worden door bommen, lijden ze aan voedsel- en watertekort en sterven ze door gebrek aan medische zorg."
 

Medisch en humanitair personeel moet hun leven riskeren

Nergens in Gaza is het veilig, noch voor burgers noch voor degenen die proberen hen te voorzien van essentiële hulp.  De schaamteloze en totale minachting van Israël voor de bescherming van de medische faciliteiten en humanitaire werkers in Gaza, maakt zorgverlening en levensreddende hulp een bijna onmogelijke taak.

In de afgelopen vijf maanden zijn gezondheidszorgfaciliteiten onderworpen aan evacuatiebevelen en herhaaldelijk aangevallen, belegerd en overvallen. Medisch personeel en patiënten zijn gearresteerd, mishandeld en vermoord terwijl ze patiënten verzorgden. Dit geldt ook voor vijf van onze eigen medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AZG). Verschillende familieleden van onze AZG-medewerkers zijn ook vermoord. 

In een van de meest recente meedogenloze aanvallen op gezondheidszorgfaciliteiten werd het Nasser ziekenhuis, het grootste ziekenhuis in het zuiden van Gaza, wekenlang belegerd. Na een granaatinslag op de orthopedische afdeling, waarbij verschillende mensen werden gedood en gewond, werd het personeel van AZG gedwongen om te vluchten en patiënten achter te laten. Eén AZG-medewerker werd bij een controlepost vastgehouden door Israëlische troepen toen hij de compound probeerde te verlaten. We herhalen onze oproep aan de Israëlische autoriteiten om informatie over zijn verblijfplaats te delen en zijn welzijn en waardigheid te beschermen. 

Medisch personeel dat in het ziekenhuis blijft, beschrijft een afschuwelijke situatie, waar patiënten vastzitten met beperkt voedsel en zonder elektriciteit of stromend water. 
"Elke avond neem ik afscheid van mijn Palestijnse collega's. Elke ochtend ben ik bang dat ik het niet haal. Elke ochtend ben ik bang dat ik ze de volgende ochtend niet meer zal zien," zegt Macheiner. "Elke dag voelt het alsof we steeds minder opties hebben, om de gewonden te behandelen, om de medische voorraden te krijgen, of om het water te leveren dat de mensen zo hard nodig hebben."
In de late avond van 20 februari beschoot een Israëlische tank een schuilplaats van AZG in Al-Mawasi, waarbij twee familieleden van een AZG-medewerker omkwamen en zeven anderen gewond raakten. De Israëlische troepen waren duidelijk geïnformeerd over de precieze locatie van de schuilplaats, wat benadrukt dat niets in Gaza veilig is en dat deconflictiemechanismen onbetrouwbaar zijn.
 

Beperkingen en gebrek aan bescherming van hulpkonvooien

In het noorden of zuiden, humanitaire hulpverleners hebben geen veiligheidsgaranties om hun werk te doen en hun konvooien worden geblokkeerd en ernstig vertraagd bij controleposten, waardoor het onmogelijk is om mensen in ernstige nood te bereiken. 

Het noorden van Gaza is al maanden grotendeels afgesneden van hulp. Mensen zitten in de val en hebben geen andere keuze dan proberen te overleven met de minuscule hoeveelheden van voedsel, water en medische benodigdheden. Volledige wijken zijn gebombardeerd en verwoest. Hoewel Artsen Zonder Grenzen een beperkt zicht heeft op de algemene humanitaire en gezondheidssituatie in het noorden, zitten een paar van onze medewerkers daar nog steeds vast.

"De situatie in het noorden van Gaza is catastrofaal en wordt erger," zegt een AZG-verpleegkundige in het noorden.

"Er zijn geen ziekenhuizen voor zelfs maar een basisbehandeling en de apotheken hebben geen medicijnen meer. Mijn kinderen zijn al weken ziek door het gebrek aan schoon water en goede voeding, en het wordt erger."

Volgens de Verenigde Naties werd tussen 1 januari en 12 februari de helft van de projecten humanitaire partners om hulp te verlenen en evaluaties uit te voeren in gebieden ten noorden van Wadi Gaza, de toegang ontzegd door de Israëlische autoriteiten. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) is de laatste humanitaire organisatie die gedwongen werd om levensreddende hulp aan Noord-Gaza stop te zetten, omdat de omstandigheden een veilige voedseldistributie niet toelaten.
 

"Mensen kunnen niet nog meer leed verdragen"

Als onderdeel van Israëls volledige en onmenselijke belegering van Gaza heeft het afsnijden van de hulptoevoer ongeveer twee miljoen mensen in Gaza tot wanhoop gedreven. Het aantal vrachtwagens dat het middengebied binnenkwam daalde van gemiddeld 300 tot 500 vrachtwagens per dag vóór de oorlog tot gemiddeld slechts 100 vrachtwagens per dag tussen 21 oktober en 23 februari. Op 17 februari werden slechts vier vrachtwagens Gaza binnengelaten. 

Langdurige en onvoorspelbare administratieve procedures voor hulpleveranties aan Gaza belemmeren de toegang tot levensreddende apparatuur en bevoorrading van gezondheidszorgfaciliteiten. Het kan wel een maand duren voordat voorraden Gaza binnenkomen, omdat elke doos in elke vrachtwagen moet gescreend worden. Als de Israëlische autoriteiten ook maar één item afkeuren tijdens het screeningproces, moet de hele lading teruggestuurd worden naar Egypte. Omdat er geen officiële lijst van verboden goederen is, is AZG consequent geweigerd om stroomgeneratoren, waterzuiveraars, zonnepanelen en diverse medische apparatuur in te voeren.

"Elke seconde dat leveringen worden vertraagd en elke keer dat een item wordt geblokkeerd, wordt er meer onaanvaardbaar leed veroorzaakt," zegt Macheiner. "Deze voorraden betekenen voor veel mensen het verschil tussen leven en dood." 

In Rafah, in het zuiden van Gaza, leven zo'n 1,5 miljoen gedwongen ontheemde mensen in afschuwelijke omstandigheden. Alle basiselementen om te overleven, ontbreken. Vrouwen worden gedwongen om restjes kleding te gebruiken als maandverband en mensen leven in modderige tenten zonder matrassen of warme kleding.

"Mensen met chronische aandoeningen zoals kanker, diabetes of epilepsie hebben nauwelijks toegang tot medicijnen", zegt dokter Hossam Altalma, een AZG-arts die werkt in de Al-Shaboura kliniek. "Mensen zijn wanhopig en bereid om elke prijs te betalen om medicijnen te krijgen."

AZG-teams blijven waar mogelijk humanitaire en medische zorg bieden in Gaza, waaronder chirurgie, postoperatieve zorg, kraamzorg, geestelijke gezondheidszorg en waterdistributie. Maar dit is allemaal een druppel op een gloeiende plaat, in vergelijking met de behoeften van de mensen. Artsen Zonder Grenzen roept nogmaals op tot een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren, zinvolle veiligheidsgaranties voor humanitaire hulpverleners en het beëindigen van de onmenselijke blokkade om ervoor te zorgen dat mensen levensreddende hulp krijgen.

"De mensen in Gaza kunnen niet nog meer leed verdragen," vervolgt Macheiner. "Ze hebben elk gevoel van veiligheid verloren, of het nu gaat om de constante dreiging om 's nachts gedood te worden door bommen of de onzekerheid om hun volgende maaltijd of water te vinden."