Sociale media

Open the menu

De laatste updates van onze Covid-19-respons in België

Onze teams blijven zich inzetten tegen Covid-19 in België, in het bijzonder voor kwetsbare mensen in de Brusselse regio.

Woonzorgcentra

Onze teams zullen in de eerste fase van vaccinatie de Brusselse woonzorgcentra ondersteunen. Op 5 januari start de eerste fase van vaccinatie (1ste dosis), over een spanne van 3 weken tijd in Brussel.

  •     We gaan er kwalitatieve gezondheidspromotie en sensibilisering bieden voorafgaand aan de vaccinatie, zowel voor de bewoners als het personeel
  •     Coaching en ondersteuning van het management om de vaccinatie te organiseren
  •     Training en versterking van het personeel bij de uitvoering van de inentingen.

 Onze eerste interventie in woonzorgcentra in het hele land liep van maart tot juni, tijdens de eerste golf. We boden er in totaal aan 135 centra training in infectiepreventie en -controle en psychologische ondersteuning aan het personeel. In de laatste fase van onze operaties benadrukten we het belang van het psychosociaal welzijn van de bewoners van deze structuren. Al onze aanbevelingen zijn doorgegeven aan de bevoegde autoriteiten.

Onze tweede interventie in de WZC liep van  eind oktober tot eind december. We ondersteunden in totaal zo'n twintig tal centra in Vlaanderen en Brussel, waaronder een WZC in Gent ook met personele steun. In deze derde interventie focussen we ons dus op ondersteuning van de vaccinatie.

Hotel Galia: medisch opvangcentrum voor kwetsbare mensen op straat

 In het Hotel Galia in de Brusselse Marollenwijk bieden we sinds 10 november 2020 onderdak en medische zorg  aan vermoedelijke en bevestigde COVID-19-patiënten onder de dakloze bevolking van Brussel. Na het medische opvangcentrum aan Tour & Taxis, tijdens de eerste golf in maart, is dit het tweede opvangcentrum dat we oprichtten dit jaar.

  •  We bieden er kwetsbare mensen op straat de mogelijkheid zich te isoleren, volgen hen medisch op en verwijzen hen door naar de juiste zorg indien nodig.
  •  Sinds het begin van het project werden in totaal 99 patiënten behandeld. Het project in Hotel Galia loopt nog door tot eind maart 2021.
galia
Onze medische medewerkers in druk overleg met een patiënt in Hotel Galia. © Albert Masias, november 2020.

Outreach voor mensen in verblijven zonder vergunning

 Een outreachteam biedt ook ondersteuning aan vermoedelijke en bevestigde COVID-19-patiënten onder de mensen die in gebouwen zonder vergunning (bv. kraakpanden) verblijven.

  • We bieden er screening aan en  medische follow-ups.  Dat doen we in samenwerking met Dokters van de Wereld en Samusocial. 
  • Dit team biedt ook ondersteuning op het gebied van gezondheidspromotie, infectiepreventie en - controle, contactopsporing en screening en biedt psychologische ondersteuning.

Dringend meer nood aan huisvesting in Brussel

In vergelijking met de eerste COVID-19-golf, zagen we aan het begin van de tweede golf een zorgwekkend tekort aan opvangmogelijkheden in Brussel voor kwetsbare mensen op straat. Voor honderden mensen - waaronder ook vermoelijke of bevestigde COVID-19-patiënten - was geen plaats in bestaande opvangcentra. In oktober trokken we samen met de organisaties Dokters van de Wereld, CIRé, het Burgerplatform BxlRefugees en SOS Jeunes aan de alarmbel.

Onze psychiatrisch verpleegkundige Thomas van het outreachteam over de gevolgen van het tekort aan huisvesting in Brussel:

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN AL ONZE PROJECTEN? SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

Wij bieden hulp aan iedereen die dat nodig heeft, waar ook ter wereld. We vinden namelijk dat elke mens recht heeft op medische zorg. Deel je onze mening? Wil je op de hoogte blijven van onze laatste interventie? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van wat wij doen.

Artsen Zonder Grenzen neemt de bescherming van jouw gegevens ter harte. Om meer te weten, lees onze privacy policy.

Onze missie: de slachtoffers van oorlogen, natuurrampen en epidemieën behandelen in meer dan 70 landen. Artsen Zonder Grenzen voert dagelijks strijd om mensen die in gevaar zijn te helpen en te getuigen over hun lot.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang updates over onze medische noodhulp: getuigenissen van het terrein, dossiers, reportages, uitnodigingen voor evenementen maar ook oproepen om giften te doen in noodsituaties.