Sociale media

Open the menu

De laatste ontwikkelingen in Gaza

Update 29 december 2023

AZG-teams in Gaza voeren hun steun aan het Indonesische ziekenhuis in de wijk Tal As-Sultan in Rafah op, als antwoord op de enorme behoefte aan behandeling van oorlogsgewonden in het zuiden van de Gazastrook.

We bieden postoperatieve zorg aan zwaargewonde patiënten, van wie velen zijn doorverwezen vanuit andere faciliteiten zoals het Nasser Ziekenhuis en het Europese Gazaanse Ziekenhuis.

"18 patiënten zijn momenteel opgenomen op de verpleegafdeling omdat de beddencapaciteit geleidelijk wordt uitgebreid. Sinds 17 december zijn er ook 598 poliklinische consulten gegeven" zegt Jacob Burns, projectcoördinator van AZG.

Aanvallen op AZG-faciliteiten en faciliteiten die ondersteund worden door AZG

De situatie ontwikkelt zich razendsnel. Deze informatie is accuraat vanaf 10 december 2023.

5 december: onze collega's binnen Al Awda melden dat het ziekenhuis nu totaal belegerd is. Ze kunnen zich niet bewegen en er zijn sluipschutters die het ziekenhuis omsingelen. In de dagen na het begin van deze belegering werden twee leden van de medische staf van het ziekenhuis door deze sluipschutters doodgeschoten.

1 december: slechts enkele uren nadat de wapenstilstand eindigde, beschadigde een explosie het Al Awda-ziekenhuis. Op dezelfde dag werden ruim 50 orthopedische patiënten opgenomen.

24 november: Een minibus die vanuit het zuiden van Gaza werd gestuurd voor een nieuwe evacuatiepoging van AZG-personeel en hun familieleden, werd vernield door de Israëlische strijdkrachten, terwijl onze collega's toekeken.

21 november: bij een aanval op het Al Awda-ziekenhuis werden dr. Mahmoud Abu Nujaila en dr. Ahmad Al Sahar van Artsen zonder Grenzen, en een andere arts, dr. Ziad Al-Tatari, gedood.

Wat kon Artsen Zonder Grenzen tot nu toe betekenen in Gaza?

Op 14 november ging een team van 15 personeelsleden Gaza binnen, om in de eerste plaats chirurgische zorg, de behandeling van brandwonden en de nood van essentiële benodigdheden zoals voedsel, water, brandstof, medicijnen en medische apparatuur te ondersteunen. De teams begonnen bij het Nasser-ziekenhuis, de Martyrs Clinic en de Beni Suhaila-kliniek in het zuiden. 

10 dagen later gingen twee internationale stafleden naar het Al Aqsa-ziekenhuis in het middengebied, waar enkele van onze Palestijnse collega's sinds begin oktober werken. Al deze ziekenhuizen zijn tot het uiterste gedreven sinds het falen van het zevendaagse staakt-het-vuren op 30 november, waarbij honderden patiënten behandeling en onderdak zochten. 

Nieuwe Israëlische evacuatiebevelen dwongen ons om op 1 december onze medische steun aan de Martyrs- en Beni Suhaila-klinieken op te schorten, aangezien deze zich in gebieden bevinden die onder het evacuatiebevel vallen. 4 dagen later werd de steun aan de Martyrs- en Beni Suhaila-klinieken opgeschort. 

De veiligheidssituatie in en rond het Nasser-ziekenhuis is ook verslechterd, met voortdurende bombardementen nabij het ziekenhuis. Sinds 7 december verleent Artsen Zonder Grenzen kleinschalige steun aan het Europese ziekenhuis in Khan Yunis, in het zuiden van Gaza.

Sinds 9 december ondersteunt AZG de Al-Shaboura-kliniek in Rafah, in het zuiden van Gaza.

Gaza

Gedwongen ontheemding is onaanvaardbaar en leidt tot rampzalige humanitaire situatie

Evacuatiebevelen door Israël aan ziekenhuizen in het noorden van Gaza zijn een doodvonnis voor ernstig zieken en gewonden De willekeurige bomaanslagen en aanvallen op ziekenhuizen, medische voorzieningen en medisch personeel moeten stoppen; bescherm hen en bescherm burgers. Er is geen enkele rechtvaardiging mogelijk van bombardementen op duizenden burgers, medisch personeel en patiënten.

Er zijn bovendien mensen omgekomen tijdens de evacuatie, waaronder familieleden van onze collega's. Mensen die uit hun huizen zijn verdreven, evacueren te voet en moeten enkele kilometers lopen voordat ze door een auto kunnen worden opgehaald. Veel mensen zijn eenvoudigweg niet in staat te evacueren vanwege hun beperkte mobiliteit of hun gezondheidsproblemen.

Mensen die in het noorden of in het middengebied verblijven, of buiten een aangeduide deconflictiezone, blijven burgers en verdienen de nodige bescherming.

De humanitaire situatie in Gaza is overal slecht. 1,9 miljoen of bijna 85 procent van de gehele bevolking in Gaza heeft haar huizen moeten ontvluchten, waarbij de meeste ontheemden naar het zuiden van de Gazastrook zijn geduwd. 

Nu bijna 85 procent van de bevolking ontheemd is, leeft de hele bevolking van de Strook in extreem barre omstandigheden, waarbij veel mensen op straat of in de open gebieden slapen. De toegang tot voedsel en drinkwater is gevaarlijk schaars, er is geen elektriciteit en zeer slechte hygiënische omstandigheden. Als gevolg van de overbevolking en de slechte hygiënische omstandigheden in de opvangcentra in het zuiden is er sprake van een aanzienlijke toename van een aantal overdraagbare ziekten en aandoeningen, zoals diarree, acute luchtweginfecties, huidinfecties en hygiënegerelateerde aandoeningen zoals luizen.

Gaza

De eisen Artsen Zonder Grenzen blijven onveranderd:

  • Een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren om nog meer doden in Gaza te voorkomen en de stroom van humanitaire hulp, waarvan het voortbestaan van de bevolking van Gaza afhankelijk is, te herstellen en op te schalen.
  • Dat alle leiders met invloed (niet beperkt tot de VS, Groot-Brittannië, Canada, de EU, de Liga van Arabische Staten en lidstaten van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking) al hun invloed aanwenden om aan te dringen op een staakt-het-vuren.
  • Dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren eisen, om de belegering op te heffen en onbeperkte hulp aan de hele Gazastrook te garanderen.