Sociale media

Open the menu

De hevige bombarden van Israël duwen Gaza naar een rampscenario

Gaza is momenteel het doelwit van voortdurende bombardementen door Israël. Veel gebouwen en huizen zijn verwoest. Zelfs binnenshuis zit de bevolking in de val. De luchtaanvallen op Gaza volgen op dagen van geweld in Jeruzalem, waar de AZG-teams de Palestijnse Rode Halve Maan hebben ondersteund bij de screening en medische stabilisatie van honderden patiënten die gewond werden tijdens de clashes met de Israëlische politie.

gaza
De 14 verdiepingen tellende Al-Shorouk-toren, die mediabureaus in Gaza-stad huisvest, werd volledig verwoest door luchtaanvallen. © Fady Hanona / AZG

Groot risico van schaarste dreigt

14 mei is reeds de vierde dag met een volledige verstoring van de bevoorrading van Gaza. De humanitaire hulp bereikt de bevolking niet want alle toegangen zijn om veiligheidsredenen afgesloten.

Medicijnen en medisch materiaal voor trauma behandeling zullen niet langer beschikbaar zijn indien de bevoorrading niet opnieuw wordt toegestaan.

De AZG teams zullen medische apparatuur doneren aan het ministerie van Volksgezondheid.

Veel kinderen onder de slachtoffers

Volgens het Ministerie van Volksgezondheid in Gaza raakten tot dusver (cijfers 14 mei) 621 mensen gewond, onder wie 43 procent kinderen, en werden 109 mensen gedood, waaronder 28 kinderen.

AZG, is al meer dan 20 jaar aanwezig in de Gazastrook en staat klaar om de lokale gezondheidsautoriteiten en de bevolking verder te ondersteunen door het aanbieden van medische zorgen.