Sociale media

Open the menu

Conflict in Jemen laait weer op: we vangen meer en meer oorlogsgewonden op in ons veldhospitaal in Mokka

Het conflict in Jemen is de afgelopen maand opnieuw fel opgelaaid. Onze teams ter plaatse vangen elke week meer en meer gewonden op. Tussen 8 november en 28 november hebben we in ons chirurgisch veldhospitaal in Mokka – een havenstad in het zuidwesten van het land - 163 gewonden behandeld. We maken ons grote zorgen over de veiligheid en de gezondheid van de bevolking en vrezen de grote toestroom van patiënten niet meer aan te kunnen.

Twee keer massale instroom van gewonden

"We hebben de afgelopen weken gereageerd op twee massale instromen van slachtoffers. Twee keer ging het om meer dan 30 patiënten die op korte tijd vanuit het front in ons traumaziekenhuis werden binnengebracht met verwondingen door granaatscherven of kogels”, zegt landcoördinator Miodrag Jevtovic. “Van andere medische voorzieningen in de buurt weten we dat zij ook door gewonden werden overstelpt. We hebben onze capaciteit hier onmiddellijk uitgebreid om alle gewonden te kunnen opvangen.”  

Ons chirurgisch team aan het werk op 28 november. In ons veldhospitaal in Mokka stromen de oorlogsgewonden de afgelopen weken massaal toe.
Ons chirurgisch team aan het werk op 28 november. In ons veldhospitaal in Mokka stromen de oorlogsgewonden de afgelopen weken massaal toe. ©  Hareth Mohammed, 28 november 2021

Chirurgen werken de klok rond

Op 12 en 13 november behandelden onze teams in Mokka 34 patiënten. Onze chirurgen werkten de klok rond om 20 operaties op 1 dag uit te voeren. De week daarop kwam een tweede massale toestroom van 45 patiënten naar het hospitaal; we grepen in met 24 operaties. Van de 163 patiënten die we sinds 8 november hebben opgevangen, kwamen er 96 in kritieke toestand binnen.  

Ook burgers onder de gewonden

Onder de gewonden zijn ook burgers die in het kruisvuur belanden, zoals Yasin uit Al-Nahkla: “Ik was in mijn schuur. Het was een dag zoals andere, tot plots er plots een mortier op mijn schuur viel. Ik werd geraakt, ik voelde plots mijn been niet meer. Ik prijs me gelukkig dat mijn familie ongedeerd bleef.”