Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG verzorgt gewonden na bomaanslag in Pakistan

Na de bomaanslag op een begrafenis in het district Lower Dir, hebben teams van Artsen Zonder Grenzen en lokaal medisch personeel tientallen gewonden verzorgd.

Zeven mensen stierven nog voor ze het ziekenhuis van Timergara konden bereiken. De teams in het ziekenhuis voerden spoedoperaties uit en stabiliseerden patiënten. Acht mensen met verwondingen aan het hoofd en open botbreuken werden naar de stadPeshawarovergebracht voor verdere verzorging.

“De meeste patiënten zijn zwaargewond. Ze hebben open botbreuken en verwondingen aan de ledematen, borst- en buikstreek,” zegt dr. Zaheer van Artsen Zonder Grenzen. “Zeven patiënten moesten chirurgische spoedingrepen ondergaan.”

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt het ziekenhuis van Timergara sinds 2009, met name de afdelingen voor reanimatie, observatie en spoedchirurgie. Daarnaast heeft Artsen Zonder Grenzen het lokale personeel ook opgeleid om een massale toestroom van gewonden op te kunnen vangen.

In de spoedafdeling van het ziekenhuis worden elke week meer dan 1.300 patiënten behandeld, zowel door medewerkers van Artsen Zonder Grenzen als van het ministerie van Volksgezondheid. Het team van Artsen Zonder Grenzen voert elke maand een honderdtal chirurgische ingrepen uit.

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt ook de kraamafdeling en afdeling moeder- en kindzorg, en bovendien de bloedbank, het laboratorium en de systemen voor sterilisatie en afvalverwerking.