Sociale media

Open the menu

AZG BLIJFT WERKZAAM IN OEKRAÏNE

HELP ONS OM TE REAGEREN OP DE MEDISCHE EN HUMANITAIRE BEHOEFTEN 

Sinds 1999 is Artsen Zonder Grenzen (AZG) in Oekraïne aanwezig om in de behoeften van de bevolking te voorzien. Het afgelopen jaar heeft de escalatie van het geweld geleid tot een toename van de humanitaire behoeften. AZG heeft meer dan 800 ton uitrusting en geneesmiddelen gestuurd, 2.774 patiënten vervoerd met de medische trein en 100.000 consultaties in de geestelijke gezondheidszorg uitgevoerd. Dit alles was mogelijk dankzij de vrijgevigheid van donoren. De nood is enorm, we hebben uw hulp nodig om medische noodhulp te kunnen blijven bieden aan mensen die door het conflict zijn getroffen. 

IK STEUN OOK MSF 

Als u al hebt gedoneerd, moedigen wij u aan om ons bericht te delen op uw sociale media om het bewustzijn te vergroten en anderen aan te moedigen hetzelfde te doen.  

Bedankt voor uw steun! 

Ambulances MSF, membres de nos équipes, et train médicalisé en fond

ACTUELE BEHOEFTEN

We blijven werken om te beantwoorden aan de behoeften van lokale gemeenschappen. Daarom hebben we uw steun nodig. Uw donatie kan helpen om medicijnen, medische zorg, schoon water, voedsel en onderdak te bieden aan mensen in nood. De nood is groot. Het aantal ontheemden neemt met de dag toe.  

Door het geweld, het psychisch, fysiek en seksueel misbruik en het verlies van dierbaren is ook psychologische zorg van het grootste belang.  

Elke donatie kan een verschil maken. Het is nog niet te laat. Doneer en red vandaag nog levens.

ik doe een gift

Hier zijn enkele voorbeelden van wat uw donatie kan betekenen: 

 • 1 laken: 9 € 
 • 1 neonatale reanimator: 39 € 
 • 10 zuurstofkits: 70 €  
 • 10 chirurgische outfits: 90 € 
 • 1 set verwarmende dekens: 182 € 
 • 1 onderzoeksset: 240 € 
 • 1 kogelvrij vest: 350 €  
 • 1 reanimatiekit: € 500  
 • 1 draagbare elektrocardiograaf: € 1.540  
 • 1 complete chirurgische kit: 20.300 € 

ik doe een gift

Hoe kunt u ons nog meer helpen?  

 • Wij rekenen ook op uw hulp om onze oproepen voor donaties bekend te maken, hetzij door onze berichten op sociale netwerken te delen, hetzij door met mensen in uw omgeving te praten. Samen kunnen we echt een verschil maken door humanitaire hulp te brengen aan hen die dat het meest nodig hebben.
 • Door een AZG-crowdfundingaccount te openen, kunt u een gepersonaliseerde online fondsenwervingspagina maken om een speciale gebeurtenis te vieren of een doel te steunen dat u na aan het hart ligt. U kunt uw familie, vrienden en kennissen uitnodigen om een online donatie te doen in plaats van een cadeau.
 • Loop de 20km van Brussel met Artsen zonder Grenzen voor onze projecten in Oekraïne. Dit jaar heeft Artsen zonder Grenzen een inzamelingsdoelstelling gesteld van 50 euro per loper (+ 35 euro inschrijvingskosten op uw kosten). Met de ingezamelde giften en door deel te nemen aan de 20 km van Brussel met AZG, maakt u het mogelijk om onze acties op het terrein voort te zetten.
 • Ook als u al gedoneerd heeft, moedigen wij u aan ons bericht te delen op uw sociale media om mensen bewust te maken en aan te moedigen hetzelfde te doen.

Bedankt voor uw steun! 

WAAR ZIJN WE AANWEZIG? 

Kaart van Oekraïne met gebieden waar AzG aanwezig is

WAT HEEFT ARTSEN ZONDER GRENZEN TOT NU TOE GEDAAN?  

AZG werkt sinds 1999 in Oekraïne en helpt mensen toegang te krijgen tot eerstelijnsgezondheidszorg. Voordat de huidige oorlog in februari 2022 escaleerde, hadden we projecten ter bestrijding van resistente tuberculose in Zhytomyr, ter bestrijding van HIV in Sievierodonetsk en werkten we ook aan een betere toegang tot eerstelijnsgezondheidszorg voor mensen die door het conflict in Oost-Oekraïne waren getroffen. Deze projecten zijn opgeschort omdat we onze activiteiten hebben aangepast aan de behoeften die door de oorlog zijn ontstaan.  

Hier is een overzicht van ons werk sinds het conflict vorig jaar escaleerde, allemaal dankzij uw donaties. Hartelijk dank aan allen die deze interventies mogelijk hebben gemaakt! 

Steun voor medische infrastructuur 

 • Levering van 800 ton medicijnen, medische en humanitaire uitrusting aan gezondheidscentra en ziekenhuizen. 
 • Opleiding van honderden artsen en verpleegkundigen om te kunnen reageren op de massale opnames en behandeling van oorlogsslachtoffers.  
 • Ondersteuning van ziekenhuizen dichtbij de frontlinie door extra generatoren en zonnepanelen te leveren om stroomonderbrekingen op te vangen.  
 • Fysiotherapiediensten voor oorlogsgewonden die het risico lopen langdurige mobiliteitsproblemen te ontwikkelen. Ongeveer 300 bedden zijn voor hen bestemd.  

Zorg voor ontheemden  

Opzetten van verschillende mobiele klinieken met medisch advies, controle van chronische ziekten (hoge bloeddruk, astma, diabetes, hartziekten, epilepsie), zorg voor overlevenden van seksueel geweld, psychologische zorg, distributie van geneesmiddelen.

Continuïteit van de geestelijke gezondheidszorg 

 • Meer dan 10.000 medische consulten en psychologische eerste hulpondersteuning voor mensen die door de gevechten ontheemd zijn geraakt. 
 • Opleiding in geestelijke gezondheid voor het personeel van het callcenter van het ministerie.  

Patiëntenvervoer per medische trein  

De eerste trein biedt medische basiszorg en kan tot 50 patiënten vervoeren. De tweede kan ongeveer 26 patiënten vervoeren, maar is uitgerust om een intensive care unit (ICU) te bieden aan patiënten in ernstige toestand.

In totaal werden 2.774 patiënten en 78 wezen uit ziekenhuizen in de buurt van het conflict geëvacueerd met twee medische treinen die door AZG in samenwerking met de Oekraïense Spoorwegen zijn ontwikkeld. 

ik wil nu helpen

Schrijf u in op onze nieuwsbrief om het nieuws van AZG op het terrein te volgen.

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN AZG

WAAROM GEVEN AAN ARTSEN ZONDER GRENZEN? 

De financieringsbronnen van Artsen Zonder Grenzen

Artsen Zonder Grenzen wordt gefinancierd door giften van particulieren, bedrijven, stichtingen en organisaties. Wij weigeren elke vorm van financiering die onze onafhankelijkheid, neutraliteit of onpartijdigheid in gevaar zou kunnen brengen. Wij zijn neutraal en hebben slechts één belang voor ogen: dat van onze patiënten. Daarom hebben we u nodig! 

 ik wil azg helpen , ik doe een donatie

Het noodfonds

Met uw gift aan het noodfonds van Artsen Zonder Grenzen kunnen we onmiddellijke hulp bieden aan slachtoffers van natuurrampen, zoals in Syrië en Turkije, maar ook aan slachtoffers van epidemieën en conflicten. Wij vragen om uw donatie te gebruiken waar het het meest nodig is.

Onze expertise 

Wij worden beschouwd als een van de meest gerespecteerde en effectieve NGO's ter wereld. We hebben een lange geschiedenis in het verlenen van levensreddende medische zorg en humanitaire noodhulp aan mensen die zijn getroffen door gewapende conflicten, natuurrampen en epidemieën over de hele wereld. Als u een NGO wilt steunen die een aanzienlijke impact heeft in noodsituaties, dan is AZG zeker een goede optie. 

 • Medische expertise: In de afgelopen 50 jaar heeft AZG een onmiskenbare expertise opgebouwd op het gebied van oorlogsgeneeskunde, organisatie en logistiek. Daardoor kunnen we essentiële gezondheidszorg bieden aan mensen die getroffen zijn door gewapende conflicten, natuurrampen, epidemieën en andere noodsituaties. 
 • Innovaties: AZG innoveert voortdurend om zijn efficiëntie te verbeteren; mobiele klinieken, gebruiksklare medische kits, drones voor de levering van medische benodigdheden, kunstmatige intelligentie voor de vroege opsporing van ondervoeding.
 • Snelle reactie: AZG is in staat om binnen enkele uren na een crisis te reageren. AZG-teams zijn getraind om in extreme omstandigheden te werken.
 • Neutraliteit en onafhankelijkheid: AZG werkt zonder politieke of religieuze motieven. AZG-teams richten zich op de behoeften van de mensen die het meest hulp nodig hebben, ongeacht aan welke kant van de frontlinie zij zich bevinden. Hierdoor kan AZG werken in gebieden met conflicten en instabiliteit, waar andere organisaties niet kunnen werken.
 • Transparantie: Als u een donatie doet, wilt u dat deze efficiënt wordt besteed op het terrein en dat onnodige uitgaven worden vermeden. AZG verbindt zich ertoe uw geld op een gepaste en transparante manier te gebruiken: 86,5% van onze giften gaat naar onze sociale missie op het terrein, met prioriteit voor de mensen die het het meest nodig hebben. Elk jaar stelt AZG een activiteitenverslag op dat u informeert over de projecten en landen die van de giften hebben geprofiteerd.
 • Engagement op lange termijn: AZG zet zich op lange termijn in om mensen die door een humanitaire crisis zijn getroffen te helpen. AZG biedt niet alleen noodhulp, maar werkt ook aan de wederopbouw van getroffen gemeenschappen en de versterking van gezondheidssystemen in de landen waar we actief zijn. 

ik ben overtuigd, ik doneer

DE BEHOEFTEN VAN DE ORGANISATIE BEGRIJPEN 

Mankracht 

Momenteel is onze interne mankracht voldoende voor onze inzet in deze specifieke regio's. Artsen Zonder Grenzen is echter altijd op zoek naar medische, paramedische en niet-medische hulpverleners voor diverse missies. Op onze pagina "Werken op het terrein" vindt u informatie over de beschikbare functies en de aanwervingscriteria. 

Geneesmiddelen en essentiële goederen 

Artsen Zonder Grenzen zamelt geen medicijnen, dekens, kleding of voedsel in. Geneesmiddelen van andere bronnen dan producenten kunnen door Artsen Zonder Grenzen niet worden gebruikt wegens gebrek aan kwaliteitsgarantie. Bovendien is het vaak goedkoper om geneesmiddelen te kopen en ze via de gebruikelijke procedures te verzenden. 

Hoewel Artsen Zonder Grenzen soms ook niet-medische hulp verleent, maakt het inzamelen van basisbehoeften zoals kleding of voedsel om logistieke en praktische redenen meestal geen deel uit van ons mandaat. Meer informatie kan u vinden in onze FAQ

Op andere manieren helpen 

We hopen dat u ons helpt onze oproepen voor donaties te verspreiden, hetzij door onze berichten te delen via sociale media, hetzij door erover te praten met uw vrienden en familie. Samen kunnen we echt een verschil maken door humanitaire hulp te bieden aan hen die deze het meest nodig hebben. Elk klein beetje kan een groot verschil maken, en we zijn iedereen dankbaar die zich voor onze zaak wil inzetten.