Sociale media

Open the menu

Artsen Zonder Grenzen brengt 14 vrachtwagens voor noodhulp Noordwest-Syrië binnen

Wij roepen op tot dringende opschaling van humanitaire hulpgoederen, die momenteel niet eens de volumes van voor de aardbeving evenaren.

Een konvooi van Artsen Zonder Grenzen van 14 vrachtwagens is op zondag 19 februari Noordwest-Syrië binnengereden, vanuit Turkije via de grensovergang Hammam. Dit eerste konvooi vervoert 1.296 tenten die bestemd zijn voor gezinnen (van 5 personen of meer) die door de aardbeving dakloos zijn geworden en 1.296 winterkits om mensen tegen de kou te beschermen. Andere AZG-konvooien zullen snel volgen om medische en niet-medische apparatuur te leveren.

Maar er zijn meer voorraden nodig om de omvangrijke humanitaire crisis het hoofd te bieden. In de tien dagen na de aardbeving was het aantal vrachtwagens dat de grens met Noordwest-Syrië overstak, lager dan het gemiddelde aantal voor 2022. De teams van AZG zijn al meer dan 10 jaar aanwezig in het gebied en hebben onmiddellijk een noodhulpactie kunnen starten.

magazijn met noodhulparitkelen
Een konvooi van 14 vrachtwagens van Artsen zonder Grenzen is vanuit Turkije via de grensovergang van Hammam het noordwesten van Syrië binnengereden. Februari 2023 © Ahmad Amer 

Er is dringend meer voorraad nodig

“We hebben onze noodvoorraden in drie dagen leeggemaakt en bijna 12 ton (4.000 kubieke meter) chirurgische uitrusting, verband en medicijnen aan ziekenhuizen gedoneerd. Onze teams hebben de gezondheidsfaciliteiten in het gebied ondersteund tot ze uitgeput waren", legt Hakim Khaldi, missiehoofd van Artsen Zonder Grenzen in Syrië, uit. "Maar we zagen geen hulp van buitenaf. Hulp druppelt momenteel in verwaarloosbare hoeveelheden binnen.”

Onze teams identificeerden enorme onvervulde behoeften op het gebied van noodhulp.  Er is momenteel maar heel beperkte toegang tot accommodatie en fatsoenlijke hygiënische omstandigheden. De 180.000 mensen die onlangs zijn ontheemd door de aardbeving van 6 februari, komen bovenop de twee miljoen mensen die door 12 jaar oorlog ontheemd zijn geraakt en al in precaire omstandigheden leven.

Op dit moment biedt AZG biedt noodhulp en medische ondersteuning aan de mensen die in vijf opvangcentra in Noord-Idlib wonen (een mobiel team biedt gezondheidszorg en we hebben tenten, water, brood, dekens, matrassen en brandblussers uitgedeeld). Activiteiten om de continuïteit van de toegang tot gezondheidszorg voor zowel de slachtoffers van de aardbeving als de algemene bevolking te waarborgen, gaan volgende week van start.

Humanitaire hulp onder gemiddelde van voor de aardbevingen

De humanitaire hulp die via het zogenoemde "grensoverschrijdende hulpmechanisme" aan de regio is verleend, heeft nog niet eens het gemiddelde volume van voor de aardbeving bereikt. Volgens gegevens van de VN waren vijf dagen na de aardbeving slechts 10 vrachtwagens Syrië binnengekomen via Bab al-Hawa, een door de VN gecoördineerde grensovergang voor humanitaire hulp vanuit het naburige Turkije.

Sinds 17 februari zijn in totaal 178 vrachtwagens beladen met hulp van zes VN-agentschappen via Bab Al-Hawa en Bab Al-Salama Noordwest-Syrië binnengekomen sinds de aardbevingen elf dagen eerder. In 2022 reden 7.566 vrachtwagens geladen met hulpgoederen vanuit Turkije naar Noordwest-Syrië, wat neerkomt op een gemiddelde van 227 vrachtwagens voor dezelfde periode van 11 dagen.

Bovendien maakte een deel van de 178 vrachtwagens die Noordwest-Syrië bereikten, geen deel uit van de aardbevingsrespons, maar eerder van reeds geplande leveringen. Zelfs indien men rekening houdt met 3 dagen grenssluiting, dan nog komt het huidige aantal vrachtwagens nauwelijks overeen met de humanitaire hulp van vóór de ramp.

De grensovergang van het AZG-konvooi was mogelijk dankzij de steun van Al Ameen, een Syrische ngo die samenwerkt met AZG. De levering werd geregeld buiten het grensoverschrijdende humanitaire mechanisme van de Verenigde Naties, gecoördineerd door de WHO, dat geen betrekking heeft op logistieke uitrusting.

Artsen Zonder Grenzen roept op tot onmiddellijke opschaling van de hulp aan de mensen die getroffen zijn door de aardbeving in Noordwest-Syrië, om tegemoet te komen aan de nieuwe humanitaire noden naast de reeds bestaande noden in het gebied. Er moet met name voorrang worden gegeven aan de levering van onderdak en water- en sanitaire voorzieningen, evenals de medische voorraden die nodig zijn voor postoperatieve zorg en om de continuïteit van de zorg te behouden, naast andere items die dringend nodig zijn.