Sociale media

Open the menu

Hoe reageerde Artsen Zonder Grenzen tot nu toe op de aardbevingen in Syrië en Turkije?

Syrië

Wat deed Artsen Zonder Grenzen tot nu toe in Syrië?

 • Uitgedeelde hulpgoederen: 30232
 • Consultaties mobiele klinieken: 5667
 • Consultaties geestelijke gezondheidszorg: 450
 • Geschonken medische benodigdheden: 27 ton
 • Ondersteunde ziekenhuizen: 32

Artsen Zonder Grenzen (AZG) was al aanwezig in Noordwest- en Noordoost-Syrië voordat de aardbevingen plaatsvonden. Hierdoor konden we relatief snel reageren in de zwaarst getroffen gebieden in voornamelijk Noordwest-Syrië. Noordoost-Syrië is minder hard getroffen.

We passen onze respons zodanig aan opdat we onmiddellijk kunnen inspelen op de humanitaire behoeften. De eerste dagen was dit vooral:

 • Het ondersteunen van medische faciliteiten om patiënten te behandelen met materiële en personele steun
 • Het vergemakkelijken van het vervoer van patiënten door ambulances te ondersteunen
 • Uitdelen van onmiddellijke hulpgoederen

In een tweede fase hebben we onze inspanningen opgevoerd door mobiele klinieken in te zetten, hulpgoederen te verdelen, water- en sanitaire voorzieningen en logistieke activiteiten uit te voeren en psychologische eerste hulp te bieden.

Vrachtwagens met NFI-goederen
Distributie door Artsen Zonder Grenzen van hulpgoederen aan een opvangcentrum voor ontheemde gezinnen. Het opvangcentrum bevindt zich bij het dorp Tal Ammar op het platteland van de stad Salqin aan de Turkse grens in het noordwesten van Syrië, februari 2023 © Omar Haj Kadour

Noordwest-Syrië

Ondersteuning van de gezondheidszorg in de gouvernementen Idlib en Aleppo

AZG ondersteunde 32 ziekenhuizen en gezondheidsvoorzieningen door middel van donaties van noodkits, traumakits, medische benodigdheden en dekens. We stuurden medisch personeel waaronder chirurgen. In 4 gezondheidsfaciliteiten in het gouvernement Idlib hebben we gewonde patiënten behandeld en door triagetenten toe te voegen kon de ziekenhuiscapaciteit vergroot worden. Verder hebben we AZG-ambulances ingezet en ondersteunden we 90 andere ambulances.

Mobiele klinieken

Er werden mobiele klinieken opgezet bij drie opvangcentra en elf verschillende kampen in Noordwest-Syrië. Het doel is om essentiële medische diensten aan te bieden.

Mentale gezondheidszorg

Onze teams hebben een hulplijn voor geestelijke gezondheid opgezet. Dit wordt in de gemeenschap gecommuniceerd via onze gezondheidsbevorderaars en specialisten in geestelijke gezondheid.

Hulpverlening aan getroffen gezinnen

In het gouvernement Aleppo hebben we met lokale partners voedsel en dekens uitgedeeld aan meer dan 500 gezinnen in de opvangcentra in Afrin. 800 kits zoals; hygiëneartikelen, keukenkits, winterkits en dekens, werden uitgedeeld aan de getroffen mensen in Jindires, een van de zwaarst getroffen steden. Ook aan gezinnen in opvangcentra in Azaz en Mare' en omliggende dorpen werden deze kits uitgedeeld. In Noordwest-Syrië zij er in totaal 19.594 dekens uitgedeeld.

De prioriteit blijft gepaste noodhulp bieden aan mensen die door de aardbevingen zijn getroffen, met name: zij die in dit koude weer geen onderdak hebben.

We zullen de behoeften blijven evalueren en onze respons hierop aanpassen.

Donaties in Noordwest-Syrië

In een poging om onze steun voort te zetten stuurde AZG op 19 februari een eerste konvooi met 14 vrachtwagens, 1296 tenten en winterpakketten en op zondag 26 februari 2023 een konvooi van 15 vrachtwagens met 1234 tenten en winterkits.

Daarnaast is er 24 ton medische artikelen ingevoerd als voorbereiding van het opschalen van de activiteiten.

Noordoost-Syrië

Er is geen grote schade gemeld in de buurt van onze projecten in Noordoost-Syrië. Het team onderzoekt wel actief naar mogelijkheden om steun te verlenen aan andere getroffen gebieden in Syrië.

Helikopterzicht van mobiele klinieken in Noordwest-Syrië
Distributie door Artsen Zonder Grenzen van hulpgoederen aan een opvangcentrum voor ontheemde gezinnen. Het opvangcentrum bevindt zich bij het dorp Tal Ammar op het platteland van de stad Salqin aan de Turkse grens in het noordwesten van Syrië, februari 2023 © Omar Haj Kadour

Doe een gift

Turkije

De humanitaire hulp die AZG in Turkije verleent, is in samenwerking met lokale ngo’s ter plaatse.

 • Distributie van 27.000 hygiëne kits
 • Distributie van 14.000 hulpgoederen
 • Voorziening van meer dan 20.000 liter water
 • Er werden meer dan 180.000 maaltijden geserveerd
 • Distributie van 9.000 food items
 • Distributie van meer dan 34 ton hout

Steun voor geestelijke gezondheid

 • Hatay, Kahramanmaras, Pazarcik en Kayseri

AZG heeft psychische en psychosociale steun verleend aan de getroffen mensen. Het gaat om vrijwilligers en zoek- en reddingsteams die bij de reactie betrokken waren, door middel van individueel- en groepswerk en door het schenken van pedagogisch materiaal voor psychosociale workshops.

Donatie van essentiële hulpgoederen en medische benodigdheden, WASH en voedsel:

 • Adiyaman

AZG-teams hebben generatoren voor energie gedoneerd, en meer dan 7.000 hygiënekits en hulpgoederen; zoals dekens, slaapzakken, stroombanken, elektrische fornuizen, luiers en winterondergoed. Daarnaast werd er meer dan 20.000 liter water, een voertuig voor het vervoer van medicijnen en brandstof voor mobiele klinieken gedoneerd.

 • Elbistan

We doneerden 250 hygiënekits en 400 thermische onderkleding voor eerstehulpverleners. Er werd ook voedsel in verschillende dorpen in de buitenwijken van Elbistan uitgedeeld.

 • Gaziantep

AZG schonk 3.000 hygiënekits aan de Turkse Rode Halve Maan.

 • Islahiye discrit

AZG-teams doneerden medische en niet-medische artikelen aan het ziekenhuis van Islahiye en het kamp voor ontheemden, en hygiënekits aan de Turkse Rode Halve Maan.

 • Hatay

We hebben meer dan 14.000 hygiënekits en 3.000 hulpgoederen en tenten en gedoneerd aan ziekenhuizen alsook voedsel en water. Er werden meer dan 8.000 voedselartikelen gedoneerd, waaronder brood en voedselpakketten. De water- en sanitaire voorzieningen in de stad en in geïmproviseerde kampen voor ontheemden werden verbeterd.  

Daarnaast steunde AZG een partnerorganisatie bij het houden van mobiele klinieken voor moeder en kind (prenatale zorg, neonatale zorg, zuigelingen- en kinderverzorging) en doneerde het een medische behandeling tegen schurft.

 • Kilis

We ondersteunden de distributie van 180.000 warme maaltijden aan 6.000 mensen in vier kampen in Kilis, samen met IBC en de Turkse Rode Halve.

 • Kahramanmaras, Pazarcik en Kayseri

AZG-teams doneerden hulpgoederen, zoals slaapzakken, winterkleding voor baby's, artikelen voor persoonlijke verzorging en hygiënekits. Daarnaast werd er vers fruit en groenten gegeven aan organisaties die maaltijden aanbieden aan ontheemden.

 • Malatya

We doneerden 500 hygiënekits en 150 pakken luiers voor volwassenen voor mensen in informele kampen en dorpen in moeilijk bereikbare gebieden.

 

Wil jij de slachtoffers steunen?

Doe een donatie aan ons noodfons