Sociale media

Open the menu

Na de brand in Moria: wat is de situatie op de lesbos nu?

In de  nacht van 8 op 9 september zijn er verschillende branden uitgebroken in het vluchtelingenkamp van Moria, op het Griekse eiland Lesbos. Bijna het volledige kamp is in vlammen opgegaan. Ongeveer 12.000 mannen, vrouwen en kinderen leven nu buiten het kamp, op de straten van Lesbos, zonder onderdak, voedsel, water of een idee waarheen. Onze teams blijven ter plaatse, volg de laatste updates hier.

update 22 september

Als onderdeel van het noodplan voor de opvang van 12.000 mensen op Lesbos, hebben de Griekse autoriteiten een nieuw kamp opgezet op het eiland. Daar zijn nu in totaal al 9.938 naar overgebracht - tegen hun wil. Hoewel de Europese Commissie heeft beloofd dat in geen geval een tweede Moria zal worden opgebouwd, voorspelt wat we voorlopig zien van het kamp, weinig goeds. In het nieuwe kamp is weinig beschutting tegen weer en wind, geen degelijke medische zorg, een vermindering van voedselverdeling en een gebrekkige water- en sanitaire installatie.

update 16 september : nieuw kamp in opbouw

 • Een nieuw kamp op Lesbos is in opbouw. Momenteel zijn er ongeveer 1.000 mensen ondergebracht. Het is voorlopig onduidelijk of dit gaat over een tijdelijke noodoplossing of niet
 • De Griekse regering maakt prioriteit van de verplaatsing van de asielzoekers, vluchtelingen en migranten naar het nieuwe kamp. We vermoeden dat de toegang tot asielprocedures alleen zal worden verleend aan degenen die in het nieuwe kamp te wonen. Onaanvaardbaar voor duizenden mensen die nog steeds op zoek zijn naar betere levenscondities.
 • Inmiddels is ook bekend geraakt dat in het vluchtelingenkamp op het eiland Samos ook een brand is uitgebroken. Eerder op de dag waren daar twee COVID-19-patiënten bevestigd. De brand kon snel worden geblust, er werden geen gewonden gemeld. Onze teams staan standby om zorg te verlenen als dat nodig is. Deze brand toont aan dat de spanningen op de Griekse eilanden verder oplopen.

UPDATE 15 september

Samen met meer dan 200 organisaties roept Artsen Zonder Grenzen op tot onmiddellijke evacuatie van iedereen uit LEsbos én alle andere Griekse eilanden. Dat is volgens ons het eerste dat nu moet gebeuren. Je kan de petitie hier ondertekenen.

update 14 september

 • Na de evacuatie van 408 minderjarigen, kondigden de Griekse autortieiten aan dat niemand nog het eiland zou verlaten. Ondertussen wordt de aangekondigde, tijdelijke noodopvang niet gerealiseerd. Zes dagen na de brand, slapen ongeveer 12.000 mensen nog steeds op straat.
 • Onze teams hebben een tweede  noodkliniek opgezet, dichtbij de mensen die op straat leven. Een eerste kliniek was al heropend, vlak naast het afgebrande kamp. Op twee dagen tijd hebben zij samen 164 mensen behandeld, vooral kinderen, zwangere vrouwen en alleenstaande ouders. De meeste mensen hadden gezondheidsproblemen als gevolg van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen.
 • Van de 35 mensen met corona die voor de branden van kamp Moria in isolatie werden gehouden, zijn er enkel 8 teruggevonden. Zij worden op dit moment niet geïsoleerd gehuisvest. In de afgelopen dagen zijn 550 mensen op corona getest. 14 daarvan bleken besmet te zijn, zij worden momenteel in aparte tenten ondergebracht.
 • Het is momenteel nog niet duidelijk of het Griekse noodplan 12.000 mensen kan huisvesten in hygiënische omstandigheden die de verspreiding COVID-19 of andere besmettelijke ziektes kan voorkomen. De spanningen op het eiland lopen dan ook hoog op. Zowel voormalige bewoners van kamp Moria als lokale inwoners protesteren tegen de plannen, waarbij politie traangas inzet om de menigte te bedwingen.

Update 10 september

 • 's Avonds op 9 september braken in het kamp nog eens twee nieuwe branden uit. Sommige mensen, die waren teruggekeerd naar het kamp om een onderkomen te zoeken voor de nacht, moesten opnieuw worden geëvacueerd. Het kamp blijft momenteel een heel gevaarlijke, onveilige plek.
 • De Griekse overheid heeft de noodtoestand voor het eiland Lesbos afgeroepen. Volgens de aankondigingen zullen de asielzoekers worden opgevangen op drie verschillende boten en worden er tenten voorzien als noodopvangplaatsen.
 • Ongeveer 400 honderden niet-begeleide minderjarigen werden op 9 september geëvacueerd naar het vasteland.
 • we hebben onze kliniek snel heropend met een klein team en zijn begonnen met het verlenen van medische hulp aan een aantal vluchtelingen. We onderzoeken momenteel bijkomende pistes om extra steun te verlenen, eventueel via mobiele klinieken.

de eerste foto's vanuit lesbos

1 / 5

8 en 9 september : Bijna het volledige vluchtelingenkamp is afgebrand

In de nacht van 8 op 9 september breekt op verschillende plaatsen in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Het vuur verspreidt zich razendsnel, de volgende ochtend is bijna het volledige kamp afgebrand. Tot hier toe zijn gelukkig geen slachtoffers gemeld. De brand dwong onze teams ter plaatse om alle medische diensten voor de vluchtelingenpopulatie te onderbreken, inclusief de kinderkliniek. Over de oorzaak van de brand is momenteel nog niks bekend.

Projectcoördinator Marco Sandrone was op het moment van de brand ter plaatse

"Onze teams zagen dat de brand zich over Moria verspreidde en de hele nacht door woedde. Overal zagen we vlammen, gevolgd door een exodus van mensen, weg uit de brandende hel, zonder richting. Kinderen waren bang en ouders waren in shock. We zijn opgelucht dat er geen slachtoffers lijken te zijn en we werken nu aan de onmiddellijke behoeften van de mensen op de vlucht"

onmiddelijke evacuatie is nu nodig

Onze eerste zorg gaat natuurlijk uit naar de 12.000 mensen die nu op de straten van Lesbos leven

 • we bekijken welke hulp ze eerst nodig hebben en staan standby om hen noodhulp te bieden
 • we roepen nogmaals op tot evacuatie van deze mensen naar het Griekse vasteland of andere landen in Europa