Sociale media

Open the menu

Teken de petitie na de brand in Moria: onmiddellijke oproep tot evacuatie en een menswaardig Europees migratiebeleid

Het kamp van Moria op het Griekse eiland Lesbos, het grootste vluchtelingenkamp van Europa,  is in vlammen opgegaan. Meer dan 12.000 mensen leven nu noodgedwongen op straat. Kinderen, gezinnen, vrouwen en mannen zitten nog steeds vast op het eiland, zonder veilig onderkomen, eten, drinken of degelijke medische zorg. En dat tijdens een wereldwijde pandemie. Meer dan ooit, staan we nu samen op een kantelpunt: er moet nú een einde komen aan het Europese migratiebeleid dat asielzoekers, vluchtelingen en migranten bewust opsluit in ontoelaatbare omstandigheden op de Griekse eilanden. Teken de petitie en help duizenden mensen aan menswaardige opvang in Europa.

ik Teken de petitie

Moria was meer dan enkel een overbevolkt en onveilig kamp. Het was een symbool geworden van de onmenselijke manier waarop Europa met mensen op de vlucht omgaat. Jarenlang zijn we getuige geweest van de schadelijke gevolgen van het Europese beleid op het leven van de mensen: afschuwelijke omstandigheden in de kampen op de eilanden, talloze doden op zee en geweld en pushbacks aan de grenzen van Europa. Dat Moria enkel kon eindigen in een vermijdbare tragedie was jammer genoeg al jaren schrijnend duidelijk.

Ontoelaatbare levenscondities achter een gesloten hekken. Ook voor deze kinderen in het kamp Vathy op het Griekse eiland Samos is dat nog steeds de trieste realiteit.In november 2019 leefden in het kamp 7.300 mensen. Maar liefst 2.700 daarvan waren kinderen.
Ontoelaatbare levenscondities en een gebrek aan degelijke zorg, achter een gesloten hekken. Ook voor deze kinderen in het kamp Vathy op het Griekse eiland Samos is dat vandaag nog steeds de trieste realiteit. In november 2019 leefden in het kamp 7.300 mensen. Maar liefst 2.700 daarvan waren kinderen. Ook zij moeten onmiddellijk worden geëvacueerd. © Anna Pantelia, november 2019

We moeten koste wat het kost vermijden dat uit de as van Moria een nieuw kamp ontstaat. De Europese Unie bevindt zich op een kritiek keerpunt, te meer omdat het binnenkort een nieuw Migratie- en Asielpact presenteert. Europese leiders en de Europese Commissie moeten beseffen dat een kamp als Moria nooit mag herhaald worden; zij hebben de komende dagen, weken en maanden een historische verantwoordelijkheid. Maar eerst is het aan ons. Laten wíj, samen, Europa oproepen tot een vernieuwd, menswaardig migratiebeleid.

Teken de petitie nu, en roep Europese leiders en de Europese Commissie samen met ons op om te kiezen én te werken voor dit migratiebeleid:

  • Evacueer onmiddellijk alle mensen uit Lesbos. De fundamentele mensenrechten op het gebied van onderdak, voedsel, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg kunnen op Lesbos of de andere Griekse eilanden niet worden gerespecteerd. De eilanden moeten dringend worden gedeconcentreerd; de aandacht moet worden gericht op relocatie naar heel Europa.
  • Maak een einde aan het schadelijke beleid van opsluiting van kwetsbare mensen in onmenselijke omstandigheden in kampen op eilanden of aan de Griekse Grenzen, in afwachting van hun asielprocedure. Er moet een einde komen aan het beleid om de verplaatsing van asielzoekers van de eilanden naar het Griekse vasteland te beperken.
  • Voer een migratiebeleid dat bescherming garandeert, geen uitsluiting. We willen meer solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid tussen de Europese landen. De systematische schendingen van de mensenrechten aan de grenzen van Europa moet stoppen.

De nood aan verandering is groter dan ooit. Laten we samen in actie komen, nu. Bedankt om ons te steunen.