Somalië

In 2013 trok Artsen Zonder Grenzen (AZG) zich terug uit Somalië, na een reeks gewelddadige aanvallen op AZG-hulpverleners. Vier jaar later is AZG opnieuw begonnen met het verzorgen van patiënten Somalië.

In mei 2017 is AZG opnieuw gestart met zijn programma in het therapeutische voedingscentrum voor ambulante en geïnterneerde zorg van het regionale ziekenhuis van Mudug, in het noorden van Galkayo, in Puntland. In juni volgde de heropstart van de dienst pediatrie, eveneens voor ambulante en geïnterneerde zorg, en in september werd ook de dienst spoedeisende hulp opnieuw ondersteund.

Naar aanleiding van de toegenomen ondervoeding in de Hoorn van Afrika in november heeft AZG noodprojecten opgezet in Dushamareb, de hoofdstad van de zelfverklaarde autonome sta             at Galmudug, en in Dolow, in de regio Gedo, dicht bij de grens met Ethiopië.

Na enkele verkenningsmissies, waarbij de medische en humanitaire behoeften in Baidoa werden onderzocht, besloot AZG de materniteit en de kinderafdeling van het regionaal ziekenhuis te ondersteunen. De start voor de medische activiteiten was gepland voor april 2018.

Daarnaast werkt AZG samen met het ministerie van Volksgezondheid en andere gezondheidsactoren aan het ontwerp van een voorbereidings- en interventieplan voor wanneer er in het zuiden van het land epidemieën uitbreken.

Gezien de ervaringen in het verleden gebeurt de terugkeer van AZG in Somalië behoedzaam. Onze aanwezigheid, de omvang van onze acties en de potentiële uitbreiding van onze activiteiten naar andere delen van het land zullen volledig afhangen van de mate van acceptatie en de steun die we ervaren van de autoriteiten en de gemeenschappen die we helpen. AZG zal zijn volgende projecten inplannen op basis van de noden, de haalbaarheid en het feit of we kunnen garanderen dat het internationale personeel en de plaatselijke hulpverleners veilig kunnen werken.