Sociale media

Open the menu

Somalië en Somiland: Artsen Zonder Grenzen heeft meer dan 100.000 kinderen gevaccineerd tijdens grootste mazelenuitbraak ter wereld

Somalië en Somaliland kampen momenteel met de grootste uitbraak van mazelen ter wereld. Onze teams hebben sinds het begin van het jaar in beide landen (Somaliland is een autonome regio binnen de grenzen van Somalië) meer dan 7.000 patiënten met mazelen behandeld. Hoewel zowel in Somalië en Somaliland verschillende vaccinatiecampagnes zijn gevoerd, blijven de uitbraken onverminderd voortduren. De dekkingsgraad van gevaccineerde kinderen is gewoon veel te laag. In de ziekenhuizen en zorgcentra waar onze teams werken, zien we elke dag meer kinderen binnenkomen.

Dit klein meisje krijgt haar vaccin tegen mazelen, in het district Odweyne, Somaliland. © Mohamed Hussein/MOTO
Dit klein meisje krijgt haar vaccin tegen mazelen, in het district Odweyne, Somaliland. © Mohamed Hussein/MOTO

Behandeling én vaccinatie is een grote uitdaging in Somalië en Somaliland

Zowel de behandeling van mazelen als het opzetten van vaccinatiecampagnes in Somalië en Somaliland is een enorme uitdaging. Het is enorm moeilijk om de ontheemde gemeenschappen in afgelegen gebieden te bereiken. Bovendien leven de meeste grote gezinnen onder één dak, in overvolle kampen. De perfecte omstandigheden voor een snelle en grote verspreiding van een ziekte als mazelen.

Somaliland: AZG richt 3 speciale mazelenunits op

In mei van dit jaar hebben onze teams in Somaliland speciale units opgezet voor de behandeling van mazelenpatiënten, met in totaal 110 bedden in twee isolatiezalen in Hargeisa en Burao. Daar behandelen we vooral kinderen met complicaties van de mazelen. Ook in het algemeen ziekenhuis van Las Anod hebben we een unit voor mazelenpatiënten opgezet.

meer dan 100.000 kinderen tegen mazelen beschermd in één van grootste campagnes ooit

Maar Artsen Zonder Grenzen helpt ook met vaccinatie. Samen met het Somalische ministerie van Volksgezondheid hebben we en massale vaccinatiecampagne uitgevoerd in de districten Burao en Oodweyne.  In die campagne (cijfers tot en met juli) konden we 106.000 kinderen onder de vijf jaar in Somaliland tegen de mazelen beschermen. We konden maar liefst 86% van onze doelgroep vaccineren. Het is daarmee één van de grootste mazelencampagnes die ooit in de regio hebben plaatsgevonden. 

Ook papa Ali Ibrahim heeft zijn kind naar Artsen Zonder Grenzen gebracht om het te laten vaccineren, hier in Burao, Somaliland
Ook papa Ali Ibrahim heeft zijn kind naar Artsen Zonder Grenzen gebracht om het te laten vaccineren, hier in Burao, Somaliland © Mohamed Hussein/MOTO

Grote vaccinatiecampagne in Somaliland, een huzarenstukje

Het organiseren van een dergelijke vaccinatiecampagne is een huzarenstukje gebleken. "De logistiek van zo’n campagne is enorm complex. Vooral omdat de mensen heel verspreid wonen", zegt Mohammed Musoke, medisch directeur van Artsen Zonder Grenzen. “Onze teams moesten echt van huis tot huis gaan. En voor mensen die ontheemd zijn, ging dat natuurlijk niet op. Hen moesten we op een andere manier zien te bereiken.” 

Artsen Zonder Grenzen blijft in Somalië en Somaliland hulp bieden

Artsen Zonder Grenzen blijft in Somalië en Somiland aanwezig. We zullen de gezondheidsautoriteiten blijven steunen in hun respons op uitbraken van mazelen. Wanneer we pieken van besmette patiënten zien – zoals nu – zullen we blijven onze respons verhogen.