Sociale media

Open the menu

5 zaken die je moet weten over ondervoeding, droogte en ziekte-uitbraken in Somalië

Somalië gaat al vier jaar lang door de meest extreme droogte in 40 jaar. Nu in het komende regenseizoen opnieuw een droogte wordt voorspeld, maken we ons zorgen voor een nieuwe golf van ondervoeding. Onze teams in Baidoa, in het zuidwesten van het land, bereiden zich hierop voor: we hebben voedingsprogramma's uitgebreid om acuut ondervoede kinderen op te vangen.

De ondervoeding die onze teams zien bij kinderen wordt verergerd door dodelijke infectieziekten zoals mazelen. De ziektecijfers nemen dramatisch toe nu mensen op de vlucht voor geweld hun toevlucht zoeken in overvolle kampen. In honderden informele geïmproviseerde opvangplekken overal in de stad dragen slechte water- en sanitaire voorzieningen bij aan de verspreiding van wateroverdraagbare ziektes zoals cholera. Die uitbraken verhogen op hun beurt het risico van ondervoeding.

Alles wat je moet weten over droogte, ondervoeding en ziekte-uitbraken in Baidoa, in 5 feiten

MSF-verpleegster meet de midden-bovenarmomtrek (MUAC) van een kind in het ontheemdenkamp Elbet, Baidoa, Somalië op 08.10.2022.
Een verpleegkundige meet de midden-bovenarmomtrek van een kind in het ontheemdenkamp Elbet, Baidoa, Somalië. © Suleiman Hassan, 8 oktober 2022

1. Baidoa herbergt de op één na grootste ontheemde bevolking van Somalië

Tussen januari en augustus 2022 zijn meer dan 200.000 mensen in Baidoa aangekomen. Zij vervoegen nog eens ongeveer 600.000 mensen die in de stad wonen. Na hoofdstad Mogadishu herbergt Baidoa nu het op één na grootste aantal ontheemden.

Artsen Zonder Grenzen werkt in Baidoa, waar onze noodhulpteams reageren tegen ondervoeding, mazelen en cholera. Naar schatting 20% van de bevolking van de stad bieden we noodhulp.

2. Onze teams behandelen 500 acuut ondervoede kinderen per week

Tussen januari en augustus van dit jaar heeft AZG meer dan 206.000 kinderen in Somalië gescreend op ondervoeding en vastgesteld dat 23.000 van hen ondervoed zijn. Sommige kinderen komen in kritieke toestand in onze voedingsprogramma's aan.

In Baidoa, waar we 20 mobiele voedingsklinieken hebben en 32 locaties voor voedingscontrole, hebben medische teams in de eerste acht maanden van dit jaar meer dan 12.000 ondervoede kinderen behandeld. In augustus hebben we in één week 955 kinderen gescreend en 761 kinderen toegelaten tot ons voedingsprogramma, de meesten van hen uit pas ontheemde gezinnen. We zien nog steeds ongeveer 500 acuut ondervoede kinderen per week.

3. Droogte en ondervoeding komen nog eens bovenop rampzalige gezondheidssituatie

Door de droogte is de voedingssituatie van de mensen verslechterd, maar de langdurige humanitaire crisis wordt voortdurend door meerdere factoren veroorzaakt. Zo heeft de gezondheidszorg in Baidoa moeite om de extra honderdduizenden ontheemden op te vangen. Langdurige conflicten, ontoereikende humanitaire hulp, klimaateffecten en stijgende voedsel- en brandstofprijzen dragen ook bij tot moeilijke situaties voor de mensen.

4. Vicieuze cirkel van ondervoeding en dodelijke ziekten

Ondervoeding wordt verergerd door besmettelijke ziekten, aangezien een ondervoed persoon vatbaarder is voor infecties, en infectie draagt bij tot ondervoeding.

Mazelen

Mazelen is endemisch in Somalië. Alleen al in de eerste zes maanden van 2022 heeft het land het dubbele aantal gevallen van mazelen gemeld van het hele jaar 2021. Tussen januari en augustus 2022 heeft AZG meer dan 5.460 kinderen met mazelen opgenomen in al onze faciliteiten in Somalië. In Baidoa is er een nieuwe golf van mazelen; ongeveer 30% van de kinderen die we behandelen is ouder dan vijf jaar en de meeste komen uit nieuw aangekomen gezinnen.

Cholera

In april begon in Baidoa een cholera-uitbraak. Tussen mei en augustus registreerde AZG 14.112 cholerapatiënten bij onze 15 orale rehydratiepunten en werden 989 patiënten opgenomen in ons cholerabehandelingscentrum.  Om de verspreiding van de ziekte te voorkomen waar de ontheemden zich hebben gevestigd, hebben we watertransporten, waterzuivering en boringen uitgevoerd om de toegang tot schoon water te verbeteren. Ook hebben we 344 latrines gebouwd, gezondheidsbevorderende activiteiten uitgevoerd en essentiële artikelen, waaronder zeep en jerrycans, uitgedeeld aan 3.700 huishoudens.

5. Een snelle, aanhoudende en brede respons kan meer levens redden

In Somalië blijft de onveiligheid een probleem. Veel plaatsen zijn moeilijk toegankelijk, waar mensen zwaar getroffen kunnen zijn door de droogte en waar het uitbreken van ziekten en ondervoeding zeer waarschijnlijk is. Het is van cruciaal belang om als onderdeel van de humanitaire respons op deze crisis in de medische behoeften te voorzien en geïntegreerde voedingsprogramma's, mazelenvaccinaties voor kinderen ouder dan 15 jaar, orale cholera-vaccinatie en gemeenschapswatervoorziening en -zorg te omvatten.