Bekijk hier onze vorige digitalks

In onze reeks digitalks gaan we met jullie telkens een gesprek aan over een actueel thema dat ons allemaal na aan het hart ligt. Twee specialisten praten vrijuit over hun ervaringen met onze patiënten en maken uitgebreid de tijd om al jullie vragen te beantwoorden. Zo krijgen jullie de kans om een blik achter de schermen van onze projecten te werpen en een duidelijk een antwoord te krijgen op een vraag die je misschien al langer hard. Een leuke, aangename avond om elkaar wat beter te leren kennen en samen wat dieper in te gaan op wat ons allemaal bezighoudt.

Inschrijven voor de volgende digitalks kan steeds via onze nieuwsbrief of facebookpagina. Heb je een digitalk gemist? Geen probleem, je kan hier alle voorgaande gesprekken nog eens herbekijken!

Digitalk 3: de mentale impact van een lockdown op ons allemaal en onze patiënten

(17/12)

Onze  psychologen Ewa en Ellen praatten over hun ervaringen met onze patiënten tijdens de lockdown. Maandenlang verplicht op dezelfde plaats moeten blijven heeft schadelijke mentale gevolgen, of het nu gaat om een lockdown in verband met COVID-19 of om de vluchtelingen die gedurende meerdere jaren verplicht in een kamp moeten leven. Ewa en Ellen gaven ook advies over hoe je anderen en jezelf kunt helpen in deze vreemde tijden.
 
Is de lockdown tijdens COVID-19 soms wat moeilijk om te dragen of zit je met heel wat vragen? Dat is perfect normaal. Aarzel zeker niet om professionele hulp of bijstand te vragen. Deze instanties helpen je graag verder. Draag zorg voor jezelf en anderen.
  • Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. Contacteer hen via www.caw.be of op het gratis nummer 0800 13 500.
  • Zit je met iets? Praat bij Tele-Onthaal over wat jou bezighoudt. Bel anoniem en gratis naar 106 (24u/7d) of chat via www.tele-onthaal.be.
  • Ook de eerstelijnspsychologen zijn overal in België beschikbaar aan een minimumtarief, ook over COVID-19-gerelateerde onderwerpen. Meer informatie via www.eerstelijnszone.be/eerstelijnspsychologen-overal-in-belgi%C3%AB-beschikbaar
 

Antwoord op de vragen die niet aan bod kwamen

 

• Is het werken met tolk toch niet beperkend als psycholoog. Mis je niet het directe contact ?

Ewa: "Ik heb zelf nooit met een tolk gewerkt, maar kan me inbeelden dat je niet het directe contact mist omdat je wel voor de patiënt zit. Je zit in dezelfde ruimte, ziet de lichaamstaal, krijgt alleen iets later de woorden. Het is natuurlijk wel jammer dat je niet onmiddellijk kan ingaan op iets maar moet wachten voor het geheel, maar ja. Beter dit dan helemaal niet kunnen helpen."

• Hoe krijgen jullie de angst en de onzekerheid bij de mensen weggewerkt?

Ewa: "Het begint meestal met het herkennen van je angst. Waarvoor specifiek ben je bang? Is dat een rationele of irrationele angst? Wat is het ergste dat kan gebeuren? En dan afhankelijk van waarvoor je bang bent, maken we een stappenplan waarbij we alle stapjes bespreken die nodig zijn om je angst te kunnen confronteren. Dat kan een lang proces zijn (zowel in tijd als in intensiteit), maar hoeft dat niet te zijn. De meest gebruikte therapie hiervoor is cognitieve gedragstherapie waarbij we focussen op je gedachten en je gedrag. Een eenvoudig voorbeeld is de angst om naar de winkel te gaan nu met de Corona zodat je niet besmet geraakt. Indien we het hebben over een doodsangst bijvoorbeeld, dan zullen we anders te werk gaan. We gaan het thema verdiepen in gesprek, kijken naar je specifieke gedachten eromtrent, de “beliefs” waarmee je opgegroeid bent, je ervaringen, enz. Bij onzekerheid speelt aanvaarding een zeer grote rol. Indien we iets niet zelf kunnen veranderen of beïnvloeden,dan moeten we leren die onmacht/onzekerheid te aanvaarden. Acceptance en commitment therapie is daarvoor heel geschikt. "

• Hebben jullie tips voor een goede mentale gezondheid op de (digitale) werkvloer?

Digitaal of in de bureau, het blijft belangrijk om te blijven voelen dat je deel uitmaakt van een team. Dagelijks s morgens inchecken met elkaar, al is het maar een kwartier of een half uur, blijft heel belangrijk. Ik heb zelf ook wekelijk individueel telefonisch contact gehad met elke collega van mijn team. Dat vraagt veel tijd voor en team van tien maar maakt wel dat alles besproken kan worden en dat ieder zich ondersteund voelt. 

In het hoofdkwartier in Brussel is er ook een digitale koffieklets voor wie wil, waarbij het “verboden” is om over het werk te hebben. Ook het eindejaarsfeest gaat door, digitaal, iedereen krijgt dezelfde aperobox toegestuurd. En wij hebben het geluk dat we psychologen hebben binnen MSF wiens deur altijd openstaat (ook digitaal). Andere bedrijven zou ik zeker aanraden om hun personeel aan te moedigen in het zoeken van psychologische steun indien dat zou kunnen helpen. Of alvast meedenken met je collega’s hoe je bepaalde stressoren kunt aanpakken want we delen vaak dezelfde ervaringen. Maar daarvoor is individueel telefonisch regelmatig inchecken zeker een must. 

• Ik bemerk als arts veel wantrouwen en weerstand naar bepaalde maatregelen en het nakende vaccin. Hebben jullie tips om hierrond te werken?

Ik zou in het gesprek focussen op de reden waarom er bepaalde maatregelen zijn. Die zijn er niet zozeer voor de “gezonde” jonge mens, maar juist om de zwakkere bevolking te beschermen. En het dan persoonlijk maken: hebt u ouders of grootouders die je niet wilt besmetten? Het zou kunnen dat ze geen klachten gaan ondervinden, maar het moest maar zijn dat ze toch op de intensieve zorgen terecht komen. Die worst case scenario’s even visualiseren. Niet om mensen bang te maken, maar om ze te doen beseffen dat we voor elkaar moeten zorgen. En dan gaat het ook om de oudere dame aan de kassa die een grootmoeder is voor een ander.

Digitalk 2 - Lesbos : de gezondheid van duizenden vluchtelingen is in gevaar

(27/10/2020)

Een gesprek over de medische situatie op het Griekse eiland Lesbos, in het kamp Moria en de gevolgen van een bewust Europees beleid voor duizenden vluchtelingen. Met projectcoördinator Caroline Willemen en Carmen Dupont van de organisatie Lesvos Solidarity.

 

Digitalk 1 - Alles over onze eerste COVID-19-respons in België

(20/05/2020)

Een gesprek over onze steun aan ziekenhuizen en woonzorgcentra en ons project voor de meest kwetsbaren in Tour & Taxis, met dokter Sofie Spiers en verpleegkundige Line Lootens.