Mexico

In Mexico richt Artsen Zonder Grenzen zich vooral op migranten en vluchtelingen en biedt het medische en geestelijke gezondheidszorg in de gebieden die geteisterd worden door criminele netwerken en geweld.

In 2017 is de stroom migranten doorheen Mexico lichtjes afgenomen, maar toch ontvluchtten nog altijd honderdduizenden mensen het geweld en de armoede in Guatemala, Honduras en El Salvador. Velen van hen worden tijdens hun tocht het slachtoffer van geweld en onmenselijke behandelingen.

AZG biedt medische en geestelijke gezondheidszorg in het kader van meerdere projecten. In 2017 zijn de teams na twee zware aardbevingen ingezet om de plaatselijke bevolking hulp te bieden.

Tenosique

Het team van AZG, bestaande uit twee psychologen, een arts en een maatschappelijk werker, biedt in Tenosique bijstand aan de migranten in Opvanghuis 72. In 2017 is de hulp aan slachtoffers van seksueel geweld nog opgevoerd.

Vluchtelingen komen aan in het vluchtelingenkamp van Tenosique
Vluchtelingen en migranten komen elke dag aan in het vluchtelingenkamp van Tenosique. ©  Marta Soszynska, maart 2017.

Guadalajara

Guadalajara ligt langs de transitroute naar het noorden. Geweld viert er hoogtij. Een team van AZG biedt sinds februari 2017 hulp aan de migranten in het Opvanghuis FM4. Een mobiele kliniek geeft psychologische en sociale bijstand in het Casa del Migrante in Coatzacoalcos.

Mexico City

In juli heeft AZG een gespecialiseerd therapeutisch centrum geopend, het Centro de Atención Integral, voor vluchtelingen die het slachtoffer werden van extreem geweld, foltering en mishandeling. Het centrum biedt plaats aan 28 patiënten en hun families.

Reynosa

AZG heeft zijn activiteiten in Reynosa (in de staat Tamaulipas) opgevoerd om medische, psychologische en sociale hulp te kunnen bieden in een van de meest gewelddadige regio’s van Mexico. Een team bestaande uit een arts, een verpleegkundige en een psycholoog bieden er zorg in een vaste kliniek en verwijzen patiënten door naar andere instellingen als dat nodig is.

Het team runt mobiele klinieken in twee opvanghuizen voor migranten en biedt medische zorg aan slachtoffers van seksueel geweld, met inbegrip van post-exposure profylaxe en psychologische bijstand.

slachtoffers vanh huiselijk geweld
De 18-jarige Ana en haar moeder worden geholpen door een psycholoog nadat zij slachtoffer werden van huiselijk geweld. ©  Christina Simons, juni 2017.

Acapulco

In Acapulco heeft AZG zijn project in Colonia Jardín voortgezet en zijn activiteiten uitgebreid naar nog meer wijken (Progreso, Ciudad Renacimiento en Zapata). Het team staat in voor een continue dienstverlening in het ziekenhuis Renacimiento. In 2017 heeft het 200 slachtoffers van seksueel geweld behandeld, 2307 individuele consultaties voor geestelijke gezondheidszorg verstrekt. Daarnaast heeft het in elk van die wijken groepen en activiteiten voor gemeenschapssteun aangemoedigd.

Tierra Caliente

Medische posten op het platteland van Tierra Caliente (in de staat Guerrero) moeten vaak hun deuren sluiten vanwege geweld, bedreigingen, bendeoorlogen en een gebrek aan personeel. Twee mobiele teams van AZG springen in die regio geregeld bij om medische en geestelijke gezondheidszorg te verlenen. In 2017 hebben ze bijna 10.000 medische consultaties verstrekt en 1300 individuele sessies voor geestelijke gezondheidszorg gehouden.

Hulpoperaties na de twee aardbevingen

Op 7 en 19 september 2017 werden meerdere staten in het midden en zuiden van Mexico getroffen door twee zware aardbevingen waarbij honderden doden en duizenden gewonden vielen en talrijke mensen dakloos werden. AZG stuurde zeven hulpteams naar de deelstaten Oaxaca, Puebla, Morelos en Mexico en naar Mexico City. Ze hebben meer dan 1000 medische consultaties verstrekt, 674 individuele consultaties voor geestelijke gezondheidszorg en 661 groepssessies, tijdens een operatie die meer dan twee maanden heeft geduurd. De teams hebben overlevingskits en tenten uitgedeeld aan ongeveer 200 gezinnen.