Sociale media

Open the menu

Geweld tegen migranten neemt toe in Mexico

De teams van Artsen Zonder Grenzen in Tenosique, Tabasco, stellen een toename van het aantal ontvoeringen en van geweld vast tegen migranten en vluchtelingen aan de grens met Guatemala. Onze medewerkers die medische en psychologische zorg verlenen in het zuidoosten van Mexico maken melding van ontvoeringen, martelingen, extreem geweld, wrede behandeling en seksuele agressie. Vaak gaat het om afpersing.

In minder dan een maand hebben onze medewerkers 11 migranten verzorgd die het slachtoffer waren van ontvoering en marteling. Dat zijn er evenveel als in de eerste acht maanden van het jaar samen. “De overlevenden vertelden onze medische en psychologische hulpverleners dat ze naar verlaten huizen werden gebracht. Ze moesten hun kleren uittrekken, werden vastgebonden en werden blootgesteld aan extreme weersomstandigheden met hoge temperaturen. De ontvoerders eisten de telefoonnummers van hun familieleden", zegt Gemma Pomares, hoofd van de medische activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Tenosique. 

Frontière entre le Mexique et le Guatemala
Grens tussen Mexico en Guatemala  © Juan Carlos Tomasi, februari 2018.

Foltering

Onze teams hebben patiënten behandeld met schot- en steekwonden. Ze hebben ook slachtoffers van seksueel geweld behandeld en patiënten die folteringen ondergingen, zoals elektrische schokken in de geslachtsdelen en de anus. Sommigen werden gedwongen toe te kijken toen hun metgezellen verkracht werden.

Artsen Zonder Grenzen biedt al vier jaar medische hulp in Tenosique in het zuidoosten van Mexico. “Migranten die van Guatemala naar het noorden van Mexico reizen, kregen altijd al af te rekenen met geweld. Maar afpersing en extreem geweld bleven tot nog toe beperkt tot de steden dichter bij de Amerikaanse grens”, zegt Pomares.

Mur au Mexique
Illustratie  © Juan Carlos Tomasi. Februari 2018.

De Mexicaanse overheid dreigt met de vervolging, opsluiting en deportatie van migranten. Wij zijn ervan overtuigd dat dit beleid om de migratiestromen naar de Verenigde Staten in te dammen hen dwingt ondergronds te gaan en gevaarlijker routes te nemen. Hierdoor stellen ze meer vrouwen, kinderen en mannen bloot aan criminele bendes, die ongestraft in de hele regio opereren, en in het bijzonder op de route van Guatemala naar Tenosique. Ze zijn ook actief in Mexicaanse steden aan de grens met de Verenigde Staten. Meer dan de helft van de vluchtelingen melden de afgelopen maand dat ze werden ontvoerd.

"Het was een kwestie van tijd voordat het geweld zou overwaaien naar het zuiden”, zegt Sergio Martín, algemeen coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Mexico. "Dit zijn de humanitaire gevolgen van het aanscherpte migratiebeleid. Het berokkent de duizenden die al wanhopig op de vlucht zijn nog meer leed. De wreedheid waarmee ze worden behandeld en het gebrek aan bescherming zijn onaanvaardbaar."