Sociale media

Open the menu

Leven na martelingen: "Praten over onze ervaringen maakt ons menselijk."

Country
Mexico

In juli 2017 opende Artsen Zonder Grenzen het Comprehensive Care Centre in Mexico-Stad. Dit centrum, bekend onder het Spaanse acroniem El CAI, verleent gespecialiseerde zorg aan mensen die martelingen, extreem geweld, pesterijen en seksueel geweld meemaakten.  

Veel van de patiënten in El CAI zijn migranten of vluchtelingen en werden gediscrimineerd vanwege hun immigratiestatus, geslacht of seksuele geaardheid. In het centrum documenteerde Artsen Zonder Grenzen hoge niveaus van geweld, misbruik en mishandeling onder migranten en vluchtelingen in hun land van herkomst, langs de migratieroute, en in verschillende gemeenschappen in Mexico die zwaar lijden onder geweld. Dit wijdverspreide probleem heeft ernstige gevolgen die vaak over het hoofd worden gezien.   

Pablo, Carolina en Fabiola vertellen je over hun ervaring bij El CAI en hun hoop voor de toekomst.  

A l'intérieur de El CAI à Mexico City. Ce centre, géré par Médecins Sans Frontières, accueille les victimes de violences extrêmes, de tortures ou de traitements inhumains. Ici, une équipe multidisciplinaire fournit une attention psychologique et physique aux patients, ainsi qu'un endroit sûr où rester jusqu'à leur rétablissement. Jordi Ruiz Cirera, 31 mars 2022.
CAI-patiënten hebben niet alleen nood aan medische, psychologische en sociale bijstand, maar ook aan bescherming en asiel. Copywriting © Jordi Ruiz Cirera, 31 maart 2022. 

Pablo: "Ik leid mezelf af door te schilderen in El CAI" 

“Toen ik ontsnapte, namen 5 mannen die eruitzagen als politieagenten me mee uit de bus en verkrachtten me. Ze zeiden me dat ik hen 500 quetzals (ongeveer 60 euro) moest betalen. Ik betaalde hen, maar ze verkrachtten me nog steeds. Ze deden met me wat ze wilden. Nadien liep ik een heel eind, ging per boot, en kwam uiteindelijk aan in Ciudad Hidalgo in Mexico. Ik nam een motor die me in Tapachula afzette en waar ik maanden in een kooi sliep.  

Ik ging naar COMAR (Mexicaanse Commissie voor Vluchtelingenhulp) om mijn procedures te starten want ik voelde me niet veilig in Tapachula. Ik had het gevoel dat degenen die mijn familie vermoorden nog steeds achter me aan zaten. Van COMAR werd ik naar een opvanghuis gestuurd waar ik me een beetje veiliger voelde. Ik had een dak boven mijn hoofd, een plek om me te wassen en een dagelijkse maaltijd. Daarna brachten ze me naar El CAI.

Op dit moment wil ik mijn behandeling afmaken. Ik zit in een hervestigingsprogramma en doe ik aan handwerken. Ik hou echt van schilderen en ik doe mee aan alle workshops die ze ons aanbieden. Het helpt me en ik vind het leuk. Het helpt me om mezelf af te leiden en niet zoveel te denken aan alles wat ik heb meegemaakt.”

In 2011 begon Artsen Zonder Grenzen te werken met migranten. Het is geweld dat ze doormaken is brutaal en wreed. En het is niet alleen zo dat de mensen die dit geweld toebrengen zich richten op migranten en vluchtelingen, maar ze gebruiken ook sinistere methoden om schade aan te richten. Hierdoor wordt veel schade aangericht.
door

Néstor Rubiano

Psycholoog en coördinator van Artsen Zonder Grenzen

Carolina: "Mijn prioriteit is herstel. emotioneel, geestelijk en lichamelijk evenwicht" 

 Carolina, Mexicaine, survivante d'une tentative de féminicide. Jordi Ruiz Cirera, 29 mars 2022.
 Carolina, Mexicaanse overlevende van een poging tot vrouwenmoord. Copywriting © Jordi Ruiz Cirera, 29 maart 2022.

“Ik overleefde een poging tot vrouwenmoord. Gelukkig had ik de kracht om te ontsnappen aan mijn ontvoerder en de verschrikkelijke martelingen die hij me aandeed. De gevolgen voor mij zijn zowel fysiek als emotioneel. Zo lijd ik aan een posttraumatische stressstoornis en terugkerende nachtmerries. Dit alles komt bovenop de fysieke gevolgen die mijn mobiliteit beïnvloeden. Ik stapte naar de rechtbank en startte er een juridisch proces, waardoor ik een beetje gerechtigheid kreeg om mijn aanvaller in de gevangenis te krijgen, maar al mijn gezondheidsproblemen bezorgden me veel gezinsproblemen en ook mijn kinderen leden onder wat ik meemaakte. Mijn herstel en het juridische proces kostten handenvol geld. Ik verloor mijn baan en mijn spaargeld.  

Mijn prioriteit is herstel – emotioneel, geestelijk en lichamelijk evenwicht – zodat ik verder kan met mijn levensplan. In Mexico zijn er geen instanties die ons echt op een allesomvattende manier kunnen bijstaan zoals El CAI. We hebben het gevoel dat we hier voor het eerst als mensen zijn behandeld zonder dat we opnieuw slachtoffer zijn geworden. Ze begrijpen onze processen en behoeften. Ik ben van Mexicaanse afkomst, maar ik begrijp en leef mee met zij die hun land ontvluchtten die ook in het centrum worden behandeld.” 

Ons doel is dat de persoon een maximale onafhankelijkheid bereikt en zijn trauma en pijn zo veel mogelijk vermindert zodat hij onafhankelijk in het leven kan staan.
door

Néstor Rubiano

Psycholoog en coördinator van Artsen Zonder Grenzen

Fabiola: “Ik hoop dat deze boodschap de wereld bereikt” 

Dans sa quête de justice, Fabiola est devenue une autre victime de la victimisation par les autorités. Jordi Ruiz Cirera, 30 mars 2022.
In haar zoektocht naar gerechtigheid werd Fabiola opnieuw het slachtoffer van victimisatie van de autoriteiten. Copywriting ©Jordi Ruiz Cirera, 30 maart 2022.  

"Ik ben Mexicaanse en ben geboren in Mexico-City waar ik studeerde en werk als architect. In 2019 probeerde mijn toenmalige partner me te vermoorden. Dit was zonder twijfel de moeilijkste situatie die ik in mijn leven moest verwerken, samen met alles wat het teweegbracht: autoriteiten die je niet geloven, institutioneel misbruik, op bepaalde momenten laten ze je denken dat je gek bent, dat het niet gebeurd is of dat, als het wel gebeurde, jij de schuldige was. Ik kreeg te maken met de instellingen waarvan ik dacht dat ze me zouden beschermen en uiteindelijk bleken ze nutteloos en corrupt te zijn. 

Bij El CAI vond ik veel terug. De 2 belangrijkste dingen zijn het geloof in de mensheid en de vreugde van het leven. Nu kan ik de toekomst hoopvol tegemoetzien en een aantal van mijn dromen terugwinnen, zoals moeder worden en me wijden aan kunst. Hopelijk bereikt deze boodschap de wereld, zodat mensen weten dat het mogelijk is om gebroken lichamen, geesten en harten te herstellen en weer op te bouwen."