Sociale media

Open the menu

Zuid-Soedan: AZG biedt hulp met mobiele klinieken

Vanwege de opgelaaide gevechten in en rond Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan, heeft Artsen Zonder Grenzen mobiele klinieken opgezet om medische hulp te bieden aan mensen in de regio. Zo bezocht een medisch team gisteren de Sint-Theresakerk in de stad waar 2.500 mensen een veilig onderkomen hadden gezocht. Zij behandelden 115 mensen, onder wie 82 kinderen.

lichamen op straat

Veel patiënten hadden luchtweginfecties, koorts of diarree. Enkelen hadden schotwonden of andere verwondingen als gevolg van het geweld. De meest hevige gevechten vonden plaats in het gebied Guedele, nabij Juba, waar een legerbasis is. Het team in Guedele zag er gisteren dode lichamen op straat liggen. Veel huizen zijn er geplunderd. De mensen die in het gebied wonen zijn al zeer kwetsbaar en hebben nauwelijks toegang tot medische zorg.

AZG heeft inmiddels een mobiel ziekenhuis opgezet in de getroffen regio in Zuid-Soedan. ©Raphael Veicht/AZG
Getroffenen schuiven aan voor een mobiel ziekenhuis van AZG in de getroffen regio in Zuid-Soedan. © Raphael Veicht/AZG

Medisch materiaal

AZG ondersteunt ook medische voorzieningen in Juba met materiaal. Zo leverden de medische noodhulporganisatie chirurgische kits aan het Juba Teaching Hospital, medisch materiaal aan ziekenhuizen op zogeheten Protection of Civilian-terreinen van de VN en lijkenzakken aan de Wereldgezondheidsorganisatie.

Toenemende spanningen

Ook buiten Juba nemen de spanningen toe. Als gevolg daarvan kwamen er 6.000 nieuwe vluchtelingen naar het vluchtelingenkamp in de plaats Bentiu. Ook in de plaatsen Wau en Leer wordt er opnieuw gevochten. De instabiele situatie bemoeilijkt het geven van medische hulp aan mensen die dat acuut nodig hebben.