Sociale media

Open the menu

Zuid-Soedan: alarmerende situatie aan de grens, waar vluchtelingen uit Soedan amper levensmiddelen hebben

Artsen Zonder Grenzen (AZG) roept om de humanitaire hulp dringen op te voeren in Upper Nile, Zuid-Soedan, om de benarde situatie te verlichten van mensen die het conflict in Soedan ontvluchten. Duizenden mensen komen ziek en uitgeput aan in het doorgangscentrum Bulukat in Malakal, in het noordoosten van Zuid-Soedan, nadat ze bijna 72 uur over de Witte Nijl hebben gevaren.

Hoog sterftecijfer

Het doorgangscentrum Bulukat vangt ongeveer 5.000 mensen per keer op, van wie velen meerdere weken moeten wachten voordat ze worden overgebracht. Deze mensen leven in geïmproviseerde tenten of in de open lucht tijdens het regenseizoen en hebben niet voldoende voedsel, onderdak of gezondheidszorg.

"In onze faciliteiten in Malakal zien we een alarmerende toename van het aantal gevallen van mazelen en ondervoeding, vooral onder kinderen", vertelt Luz Linares, hoofd van AZG-project in Zuid-Soedan. "Het sterftecijfer in onze faciliteiten is extreem hoog, omdat de patiënten al erg ziek aankomen". Sinds juli heeft AZG een mobiele kliniek in het transitcentrum, waar meer dan 100 medische consulten per dag worden gegeven. Patiënten die ziekenhuiszorg nodig hebben, worden doorverwezen naar het AZG-ziekenhuis in de stad Malakal. Het kinderziekenhuis, waarvan de capaciteit onlangs werd uitgebreid van 70 naar 121 bedden, heeft te maken met een zeer hoog sterftecijfer van 5,95%.

In juli werden 184 patiënten opgenomen, tegenover 114 in april. Daarnaast steeg het aantal opnames in het therapeutisch voedingscentrum voor ondervoede kinderen in juli met 75%.

Un homme
Zuid-Soedanezen die terugkeren uit Soedan met hun bezittingen in het doorgangskamp Bulukat, Zuid-Soedan augustus 2023 © Gale Julius Dada

Gebrek aan voedsel

Van de 245.000 mensen die sinds april hun toevlucht hebben gezocht in Zuid-Soedan, zijn er volgens de Verenigde Naties ongeveer 198.000 via Renk, in het uiterste noordoosten van het land, gereisd. Ongeveer 50% van deze mensen heeft aangegeven in de staat Upper Nile te willen blijven, een regio die al zwaar getroffen is door conflicten tussen gemeenschappen en een gebrek aan gezondheidszorg.

Teruggekeerden uit Soedan, waarvan de meerderheid Zuid-Soedanees is en ook wel bekend staat als "repatrianten", komen vaak uitgeput aan; ze hebben meestal geen geld meer om hun reis voort te zetten en zijn afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven. Toegang tot voedsel is het grootste probleem voor de mensen in Bulukat.

"We hebben onderdak en goede leefomstandigheden nodig. We hebben hier geen eten. We hebben geen zeep. We hebben ook muskietennetten nodig," vertelt Akuch Deng, die met zijn twee kinderen uit Soedan is gekomen. "Het weinige geld dat ze hier geven is niet genoeg om ons op de markt te bevoorraden."

"Wat we hier zien, vooral de leefomstandigheden, is echt verschrikkelijk", zegt Apayi Dawa, AZG-verpleegkundige supervisor in Bulukat. "Als het regent, worden de weinige schuilplaatsen weggespoeld".

Une mère avec son fils
Klinisch medewerker onderzoekt een kind in de mobiele kliniek van AZG, Bulukat, Zuid-Soedan augustus 2023 © Gale Julius Dada

Regenseizoen

Ook in Renk bieden AZG-teams basisgezondheidszorg via twee mobiele klinieken en ondersteunen ze een pediatrische dienst en faciliteiten voor de behandeling van gevallen van mazelen en ondervoeding.

Maar naast de mazelen en de alarmerende voedselsituatie dreigt er met het regenseizoen een complexere gezondheidscrisis.

"We lopen het risico op een grote malaria-epidemie als er niets wordt gedaan om de leefomstandigheden te verbeteren. We hebben betere onderkomens en muskietennetten nodig," legt Nuru Katikomu, AZG's noodhulpcoördinator in Bulukat, uit. "Bovendien bestaat er een risico op een cholera-epidemie, die in deze context catastrofale gevolgen kan hebben. We hebben een sterke mobilisatie van humanitaire organisaties nodig om te voorkomen dat de crisis verergert".

Artsen Zonder Grenzen roept op om de screening in Renk dringend te verbeteren en de respons te intensiveren om op een gecoördineerde en snelle manier voedsel en alle essentiële goederen te verstrekken.