Sociale media

Open the menu

Het conflict in Soedan drijft veel mensen op de vlucht naar Zuid-Soedan

Malaria en ondervoeding stijgt onder Zuid-Soedanese repatrianten in Renk, waardoor sterkere medische hulp nodig is. De medische en humanitaire respons moet opgedreven worden voor mensen die het conflict in Soedan ontvluchten en Zuid-Soedan binnenkomen via Renk, een stad in de meest noordelijke deelstaat Opper-Nijl.

Zuid-Soedan
Mensen die terugkeren uit Soedan leven in precaire omstandigheden In Renk, Upper-Nile State, Zuid-Soedan september 2023 © Evani Debone/MSF

Sinds de gevechten uitbraken in Soedan zijn ongeveer 290.000 mensen Zuid-Soedan binnengekomen, waarvan 80 procent via de grens met Joda in de deelstaat Opper-Nijl. Hoewel de formele en informele transitcentra in Renk moeten dienen als een tijdelijke tussenstop om verder het land in te trekken, verblijven teruggekeerden er weken of zelfs maanden. Dit verblijf is vaak uitputtend en pijnlijk, omdat de mensen maar beperkte toegang hebben tot voedsel, onderdak, water, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg.

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt het burgerziekenhuis van Renk in de isolatieafdeling voor mazelen, een klinisch therapeutisch voedingscentrum en een kinderafdeling. Door de enorme toestroom van patiënten, hebben de teams de capaciteit van de afdelingen uitgebreid van 22 naar 45 bedden. Sinds juli heeft AZG 232 patiënten opgenomen voor ondervoeding en 282 gevallen van mazelen behandeld waarvoor ziekenhuiszorg nodig was.

"De hulp in Renk is uiterst ontoereikend in vergelijking met de behoeften die elke dag toenemen. We roepen de humanitaire en medische groepen op om meer te doen door de medische en humanitaire activiteiten bij de ingang en in de transitcentra te versterken. Basisgezondheidszorg moet steeds beschikbaar zijn aan de grens voor mensen met medische aandoeningen. Een systematische vaccinatie-inhaalslag moet er ook 24/7 beschikbaar gezien de huidige lage vaccinatiegraad in Soedan en de voortdurende uitbraak van mazelen in beide landen," zegt Jocelyn Yapi, hoofd van AZG-project in Zuid-Soedan.

Zuid-Soedan
Malariatest- en wachtruimte van de mobiele kliniek van AZG in het Zero Transit Centre in Renk, Upper Nile State, Zuid-Soedan september 2023 © Nasir Ghafoor

Beperkte voedselvoorraad en erbarmelijke leefomstandigheden

Veel mensen, vooral kinderen, komen in alarmerende gezondheidstoestanden aan bij de grens. Ze lijden aan dodelijke ziekten zoals mazelen of zijn ondervoed en hebben onmiddellijk medische zorg nodig. Midden in het regenseizoen registreerden de medische faciliteiten van AZG in het gebied een positiviteit van 70 procent voor malaria, een ziekte die nu al meer mensen doodt dan welke andere ziekte ook in Zuid-Soedan.

"Vooral ondervoede kinderen moeten aan de grens dringend voedselhulp krijgen en onmiddellijk naar de medische faciliteiten worden overgebracht," zegt Yapi. "Hulpgoederen zoals muskietennetten, plastic lakens en andere essentiële non-food artikelen moeten er verstrekt worden, zodat iedereen die het nodig heeft dit krijgt."

Hoewel de mensen daar een eenmalige uitkering van 12 US dollar (USD) per persoon ontvangen, is deze hulp gezien de hoge prijzen amper genoeg om een week lang één maaltijd per dag te betalen. Een normale maaltijd wordt in Renk gemiddeld voor twee USD verkocht. Mensen blijven weken en soms maanden zonder verdere cashhulp en er is geen regelmatige voedseldistributie door de humanitaire organisaties of de autoriteiten in het gebied.

"Ik verkoop mijn kleren voor 2.000 Zuid-Soedanese ponden ($2) per stuk om eten te kopen. Ik heb er zes verkocht en hou de overige twee over om te dragen," zegt Marta Manher, een moeder van zes kinderen, die in Zero woont, een van de onofficiële nederzettingen voor repatrianten in Renk.

Beperkt voedsel en penibele leefomstandigheden eisen hun tol op de gezondheid van de mensen. In twee mobiele klinieken van AZG in Zero en Abukadra registreren de teams 300 medische consulten per dag en zeven van de 10 zijn malariapatiënten. De meeste mensen daar leven onder de blote hemel of in tijdelijke onderkomens die van kleding gemaakt zijn. In dit gebied zijn plekken met stilstaand regenwater ideale broedplaatsen voor muggen en de mensen hebben geen muskietennetten of andere beschermingsmiddelen tot hun beschikking.

Er is dringend humanitaire hulp nodig

In het burgerziekenhuis van Renk, waar AZG de isolatieafdeling voor mazelen ondersteunt, is 90% van de patiënten teruggekeerd en niet gevaccineerd. Bovendien worden sommige ernstig zieke patiënten zonder medische zorg overgebracht naar Malakal, een 48 tot 72 uur durende reis op boten zonder medische zorg, water of voedsel. Er sterven mensen op de boten en AZG-teams ontvangen ernstig zieke patiënten in het doorgangscentrum Bulukat, wat leidt tot een hoger sterftecijfer in de faciliteiten in Malakal.

"De gemeenschap van teruggekeerden is te kwetsbaar. Niet alleen is er onvoldoende voedsel en drinkwater, ze hebben ook geen onderdak omdat ze lappen stof gebruiken om zich te beschermen tegen de zon en de regen. Als we ondervoede kinderen behandelen in het ziekenhuis, zien we dat veel moeders ook ondervoed zijn," zegt Abraham Anhieny, arts bij AZG in Renk.

Jaren van conflict hebben in Zuid-Soedan al een van de grootste humanitaire crises ter wereld veroorzaakt. Het land lijdt al onder regelmatige ziekte-uitbraken, overstromingen, ontheemding en hoge ondervoedingspercentages. De komst van repatrianten is een extra last en de huidige respons is niet in staat om de extra behoeften op te vangen. Het land heeft meer aandacht en steun nodig om de aanhoudende humanitaire crisis en een andere noodsituatie veroorzaakt door het conflict in Soedan het hoofd te bieden.