Sociale media

Open the menu

Update overstromingen Bentiu, Zuid-Soedan: we breiden onze respons uit, maar veel meer hulp is nodig

Het noorden van Zuid-Soedan wordt momenteel getroffen door een van de hevigste overstromingen van de laatste decennia. Humanitaire organisaties en autoriteiten zijn er niet in zijn geslaagd snel genoeg te reageren. Daardoor verkeren ten minste 152.000 ontheemden in de stad Bentiu in afschuwelijke levensomstandigheden: zij worden nu geconfronteerd met uitbraken van ziekten, voedselonzekerheid en ondervoeding.

De kampen in de stad Bentiu dreigen te worden overstroomd als de dijk breekt. Naar schatting 152.000 mensen leven hier, zonder genoeg voedsel, water, onderdak of medische zorg. In de kampen dreigen grote uitbralken van ziektes
De kampen in de stad Bentiu dreigen te worden overstroomd als de dijk breekt. Naar schatting 152.000 mensen leven hier, zonder genoeg voedsel, water, onderdak of medische zorg. © AZG

Oproep: dringend meer hulp nodig

Onze medische teams staan de mensen in Bentiu medisch bij. Maar er veel meer hulp nodig. We roepen op andere humanitaire organisaties, de Verenigde Naties, het ministerie van Volksgezondheid en de regering van Zuid-Soedan op om dringend meer voedselhulp, water en sanitaire voorzieningen, onderdak en gezondheidszorg te bieden.

Situatie in Bentiu is afschuwelijk, geen enkele actie lijkt te worden ondernomen

“De erbarmelijke situatie in het ontheemdenkamp Bentiu is niet nieuw. Jarenlang hebben we herhaaldelijk gewaarschuwd voor de gebrekkige omstandigheden, maar andere organisaties en agentschappen die verantwoordelijk zijn voor de water- en sanitaire voorzieningen in het kamp hebben hun activiteiten niet voldoende uitgebreid of aangepast", stelt Will Turner, noodcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Bentiu. “Zelfs nu lijkt geen enkele actie te worden genomen. De gezondheidsrisico’s voor de mensen in de kampen zijn enorm.”

120.000 mensen zonder voldoende voedsel of water

De overstromingen van dit jaar hebben de mensen in Bentiu, de hoofdstad van de deelstaat Unity, het hardst getroffen. In en rond Bentiu leven al 120.000 mensen in geïmproviseerde kampen. De afgelopen weken zijn daar nog eens duizenden bijgekomen. Eén van de mensen op de vlucht voor het water is Johnson Gailuak: "De overstromingen hebben alles verwoest. We moesten ons huis verlaten. Nu hebben we niet eens onderdak, schoon water of voldoende voedsel.”

Het stijgende water trekt malariamuggen aan. Er is in het kamp een tekort aan muggennetten, maar onze teams doen wat ze kunnen. Via mobiele klinieken testen we jonge kinderen op malaria. Besmette patiënten vangen we op in ons ziekenhuis in de stad.
Het stijgende water trekt malariamuggen aan. Er is in het kamp een tekort aan muggennetten, maar onze teams doen wat ze kunnen. Via mobiele klinieken testen we jonge kinderen op malaria. Besmette patiënten vangen we op in ons ziekenhuis in de stad. © Njiri Karago 

Ons ziekenhuis is overbelast

Door de toestroom van mensen in kamp Bentiu is ons ziekenhuis daar nu volledig overbelast. Gemiddeld behandelen we er 180 patiënten per dag. De meeste patiënten zijn kinderen onder de vijf jaar die lijden aan malaria, infecties van de luchtwegen en ondervoeding.

Ondervoeding is het grootste probleem

We maken ons vooral zorgen over ondervoeding. Sinds het begin van de overstromingen, is het aantal kinderen met acute ondervoeding op onze dienst verdubbeld. We hebben 45 extra bedden toegevoegd en draaien nu op een capaciteit van 180 bedden.  Onze teams hebben vergaderzalen moeten ombouwen tot poliklinieken en een kinderafdeling om de toename van het aantal patiënten op te vangen.

Perfecte setting voor uitbraak van ziektes

De sanitaire condities in het kamp zijn afschuwelijk. Uitwerpselen en urine stromen uit de ondergelopen latrines in de afvoerkanalen, waar ook kadavers van dieren liggen te rotten. Vuilnis wordt niet opgehaald en er is niet genoeg schoon water. Dit is de perfecte setting voor de uitbraak van ziektes als diarree, cholera en malaria. Nu al zien we een forse stijging van patiënten met malaria en diarree. Het ziekenhuis in Bentiu zit al helemaal vol, bij een grote uitbraak zullen we niet gepast kunnen reageren.

Onze teams in Bentiu hebben hun noodrespons uitgebreid

  • We hebben bedden bijgezet in ons ziekenhuis in Bentiu: we behandelen vooral kinderen met ondervoeding en patiënten met malaria en diarree
  • Een extra noodteam runt nu mobiele klinieken in de stad
  • We monitoren nauwgezet de mogelijk uitbraak van ziektes
  • We legen en herstellen de noodlatrines