Sociale media

Open the menu

Syrië: slachtoffers aanval Khan Sheikhoun vertonen symptomen die overeenkomen met blootstelling aan chemische stoffen

Een team van Artsen zonder Grenzen dat ondersteuning biedt aan de Eerste Hulp van het Bab Al-Hawa Ziekenhuis in de Syrische provincie Idlib bevestigt dat er patiënten zijn met symptomen die overeenkomen met blootstelling aan een neurotoxische stof zoals saringas of een vergelijkbare chemische stof.

Symptomen

Een aantal slachtoffers van de aanval op de plaats Khan Sheikhoun werden naar dit ziekenhuis gebracht, ongeveer 100 kilometer verder, vlakbij de Turkse grens. Acht patiënten vertoonden deze symptomen (onder meer: vernauwde pupillen, spierspasmen en onvrijwillige ontlasting). 

Medicijnen

Het team van Artsen zonder Grenzen gaf medicijnen en tegengif om de patiënten mee te behandelen. Ook gaf het team beschermende kleding aan het medisch personeel van het ziekenhuis.

Geur van bleekmiddel

Medische teams van Artsen zonder Grenzen bezochten ook andere ziekenhuizen waar slachtoffers van de aanval werden behandeld. Zij constateerden dat de slachtoffers naar bleekmiddel roken, wat er sterk op duidt dat zij in aanraking zijn gekomen met chloor.

Sterk vermoeden

De berichtgeving van de medische teams ter plaatse doet sterk vermoeden dat de slachtoffers van de aanval op Khan Sheikhoun aan ten minste twee verschillende chemische stoffen zijn blootgesteld.