Sociale media

Open the menu

Reddingsoperaties op de Middellandse Zee hervat

Op zaterdag 23 april nam Artsen Zonder Grenzen voor het eerst in 2016 deel aan een reddingsactie op het centrale gedeelte van de Middellandse Zee, tussen Afrika en Italië. Het schip Dignity 1 nam 308 mensen, voornamelijk uit Eritrea, over van een Italiaanse reddingsboot. Vorig jaar stierven bijna 3000 vluchtelingen op de zee tussen Libië en Italië, wegens gebrek aan veilige en legale routes naar Europa. 

“Rond deze tijd vorig jaar begonnen we onze eerste reddingsacties voor vluchtelingen op de Middellandse Zee. We noemden de zee toen een massagraf. Er is op een jaar tijd nauwelijks iets veranderd,” zegt Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen. “Als hulpverleners kunnen we niet werkloos staan toekijken.”

Het eerste reddingsschip van Artsen Zonder Grenzen dat dit jaar in actie kwam, is de Dignity 1, met een capaciteit om 400 mensen te vervoeren. Het schip is nu onderweg naar Sicilië, waar de 380 vluchtelingen opgevangen zullen worden.

De komende weken stuurt Artsen Zonder Grenzen nog twee andere, grotere schepen uit. De teams aan boord zijn opgeleid en uitgerust om spoedhulp te bieden, maar kunnen ook uitdroging, brandwonden, onderkoeling en huidziektes behandelen. Dat zijn immers de aandoening die in 2015 het vaakst werden vastgesteld bij geredde vluchtelingen. 

Daarnaast wordt ook geestelijke gezondheidszorg geboden aan boord. Op Sicilië werken verschillende teams van Artsen Zonder Grenzen in medische projecten voor vluchtelingen.

“Deze mensen zijn op zoek naar een beter leven. Het is onaanvaardbaar dat ze als criminelen worden behandeld, of erger zelfs, dat men hen laat creperen. In plaats van te focussen op afschrikking en bewaking, moet Europa zorgen voor veilige alternatieven voor de zeeroutes en reddingsoperaties. Het leven van honderdduizenden mensen hangt er van af,” aldus Joanne Liu.

Hetzelfde scenario als 1 jaar geleden

In 2015 waren de drie schepen van Artsen Zonder Grenzen betrokken bij 120 reddingsacties op de Middellandse Zee tussen Afrika en Italië, waarbij meer dan 23.000 mensen gered werden. Samen met Greenpeace redde Artsen Zonder Grenzen ook 14.000 mensen gered op de zee tussen Turkije en Griekenland. In totaal behandelden teams van Artsen Zonder Grenzen in 2015 meer dan 100.000 mensen op de Middellandse Zee, in Griekenland, Italië en in de Balkan.