Sociale media

  • NL
Open the menu

Patiënten van Centraal- en West-Afrika zijn ‘paria’s’ van de aidsrevolutie


Op de conferentie in Montpellier over hiv, wijst Artsen Zonder Grenzen op het getalm in de strijd tegen de ziekte in verschillende Afrikaanse landen. We roepen op om het voorbeeld te volgen van de strategieën waarmee in zuidelijk Afrika grote vooruitgang werd geboekt.

De 46-jarige Christine Yatoungou laat zich door AZG testen op hiv/aids in Bossangoa, in de Centraal-Afrikaanse Republiek. © Ton Koene, 2013
De 46-jarige Christine Yatoungou laat zich door AZG testen op hiv/aids in Bossangoa, in de Centraal-Afrikaanse Republiek. © Ton Koene, 2013

Naar aanleiding van AFRAVIH, de Franstalige internationale conferentie over hiv en hepatitis, die van 27 tot 30 april in Montpellier plaatsvindt, maakt Artsen Zonder Grenzen zich ongerust over het gebrek aan noemenswaardige vooruitgang in de strijd tegen hiv/aids in talloze landen van Centraal- en West-Afrika. Hoewel het besmettingscijfer voor hiv/aids in die landen vaak nog geen 5% bedraagt, krijgt slechts 20% van de hiv/aidspatiënten de noodzakelijke behandeling met aidsremmers. Velen onder hen overlijden nog voor de diagnose werd gesteld.

“Wanneer we de situatie zien in landen zoals Congo, Guinee of de Centraal-Afrikaanse Republiek, lijkt het alsof we zijn teruggekeerd naar een tijd waarvan we dachten dat die voorbij was, toen aidsremmers nauwelijks beschikbaar waren” aldus dr. Eric Goemaere, aidsspecialist bij Artsen Zonder Grenzen.

De landen van zuidelijk Afrika, waar de besmettingsgraad veel hoger ligt dan in de landen van Centraal- en West-Afrika, hebben in de voorbije vijftien jaar een enorme vooruitgang gekend. Dat is het resultaat van een sterke politieke wil, aanzienlijke financiële middelen en vernieuwende methodes om de kwaliteit van de hiv-behandelingsprogramma’s te verbeteren. Net dat zijn de elementen waaraan het in talloze landen van Centraal- en West-Afrika vandaag pijnlijk aan ontbreekt.

“Deze landen zouden hun behandelings- en verzorgingsmodellen radicaal moeten herbekijken. De huidige gecentraliseerde methoden die hoofdzakelijk op de artsen steunen, maken de verzorging van veel patiënten onmogelijk en zijn niet in staat de verspreiding van de ziekte onder de bevolking onder controle te brengen,” benadrukt Dr. Suna Balkan, coördinatrice van de werkgroep over hiv/aids bij Artsen Zonder Grenzen.  

Tijdens de conferentie AFRAVIH presenteerde Epicentre, de epidemiologische tak van Artsen Zonder Grenzen, de resultaten van een studie die in 2013 werd verricht in Malawi. De studie bevestigt de doeltreffendheid van de strategieën die Artsen Zonder Grenzen en het ministerie van Volksgezondheid toepassen in Malawi, in het district Chiradzulu en in andere projecten in de regio.

“Het is niet mogelijk om dit model zomaar over te nemen in de landen van Centraal- en West-Afrika, omdat de situatie daar anders is. Maar we willen ons wel laten leiden door strategieën die hun doeltreffendheid bewezen hebben,” verduidelijkt Dr. Mit Philips, raadgeefster inzake gezondheidsbeleid bij Artsen Zonder Grenzen.

 “Er is een verhoogde financiële en politieke inspanning nodig vanwege de landen zelf, van geldschieters en internationale actoren op het vlak van gezondheid. Als de opsporing en behandeling van hiv niet gratis worden, niet beter bereikbaar worden of dichter bij de patiënten worden gebracht, kunnen we geen zorgverlening bieden op maat van de noden van de 2 à 3 miljoen patiënten in Centraal- en West-Afrika die op een behandeling wachten.”